Rozpoznawanie antraknozy borówki amerykańskiej
Antraknoza borówki poraża różne, nadziemne organy prowadząc do zahamowania wzrostu i rozwoju krzewów poprzez ograniczenie procesów asymilacyjnych. Jednocześnie zwiększa podatność borówek na inne choroby, szkodniki, a także niekorzystne czynniki pogodowe.
To szkodliwość pośrednio wpływająca na plon. Oprócz tego patogen powoduje bezpośrednie straty w plonie.
Objawy antraknozy borówki
- Na liściach występują brunatno-bordowe plamy. Z czasem zlewają się ze sobą, zwłaszcza w warunkach sprzyjających dla rozwoju patogenu.
- Infekcje na kwiatach są najgroźniejsze, gdyż najczęściej przybierają formę bezobjawową. Plam i innych symptomów nie widać aż do fazy zawiązywania owoców.
- Silnie porażone pędy zamierają.
- Na owocach początkowo tworzą się drobne, nekrotyczne plamki. Zauważa się je dopiero po przyjrzeniu się z bliska. Symptomy nasilają się przy wysokiej wilgotności powietrza. Wtedy często na owocach występują różowo-łososiowe wycieki. To zarodniki grzyba.
- Porażone owoce marszczą się i zasychają. Tworzą się tzw. „mumie”.
Występowanie antraknozy borówki
Antraknoza jest wywoływana przez różne gatunki
Colletotrichum, głównie przez
Colletotrichum gloeosporioides i
Colletotrichum acutatum. Patogeny porażają nie tylko borówkę amerykańską, ale także inne gatunki sadownicze, warzywa,
a także rośliny ozdobne. Podatne na nią są m.in. truskawki, winorośle, ziemniaki, cyklameny i storczyki.