Co to jest spadź?

Spadź pojawia się na pędach i liściach wielu gatunków roślin w postaci kropel (tzw. rosa miodowa). Jest to klarowny, lepki płyn, będący produktem ubocznym żerowania mszyc, mączlików, czerwców i miodówek, owady te odżywiając się sokiem roślinnym wydalają nadmiar cukrów właśnie w postaci spadzi. Ze względu na dużą zawartość cukrów (ok. 90% suchej masy), spadź stanowi doskonałą pożywkę dla grzybów, które porastają blaszkę liściową, ograniczając w ten sposób fotosyntezę, transpirację i wymianę gazową rośliny.

Spadź
Marcin Cierpisz
Account Manager | 15 listopada 2022 |
czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł

Skąd bierze się spadź?

Spadź to zagęszczone cukry, które pluskwiaki wydalają żywiąc się sokiem roślinnym, jest to pokarm bardzo ubogi w białko i obfity w cukry proste (glukozę, fruktozę), dwucukry (maltoza, trehaloza, galaktoza) i wielocukry (rafinoza, dekstryna), dlatego ich nadmiar musi być wydalany. Owady wydalające spadź to przede wszystkim pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera): mszyce, mączliki, czerwce i miodówki.

Spadź i mączniak sadzakowy

Jak wspomniano powyżej, spadź jest dobrym podłożem lęgowym dla grzybów sadzakowych. Grzyb ten tworzy na liściach czarną warstwę przypominającą sadzę (stąd nazwa mączniak sadzakowy). Grzyby sadzakowe tworzą na liściach kleistą warstwę, która w przypadku silnego porażenia może udusić roślinę (zatkanie aparatów szparkowych). Rozwijające się na powierzchni blaszki liściowej grzyby sadzakowe, nie tylko ograniczają skuteczność fotosyntezy, ale ograniczają też transpirację i wymianę gazową.

Spadź jako pożywka dla innych owadów

Oprócz mączniaka sadzakowego spadź przyciąga także różne owady, w tym mrówki. Jest atrakcyjnym źródłem pożywienia dla mrówek, a także pożytkiem dla pszczoły miodnej. O ile pszczoła nie stanowi problemu, to mrówki, nie zawsze są mile widzianym gościem na plantacjach owocowych czy w ogrodach. Ponadto mrówki często otaczają opieką mszyce, które produkują spadź, broniąc ich w bardzo agresywny sposób.

Zapobieganie pojawianiu się spadzi

Aby unikać pojawiania się spadzi i negatywnym skutkom, jakie niesie, należy zwalczać owady, które produkują spadź. Zwalczanie szkodników może odbywać się przy pomocy naturalnych wrogów, biologicznych środków ochrony roślin i/lub chemicznych środków ochrony roślin. Na naszej stronie o szkodnikach znajdziesz wyjaśnienie właściwego sposobu zwalczania każdego szkodnika. Aby uzyskać przegląd wszystkich zatwierdzonych produktów dla danej uprawy, można również skorzystać z poradnika dotyczącego oprysku.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Co to jest spadź?

Spadź pojawia się na pędach i liściach wielu gatunków roślin w postaci kropel (tzw. rosa miodowa). Jest to klarowny, lepki płyn, będący produktem ubocznym żerowania mszyc, mączlików, czerwców i miodówek, owady te odżywiając się sokiem roślinnym wydalają nadmiar cukrów właśnie w postaci spadzi. Ze względu na dużą zawartość cukrów (ok. 90% suchej masy), spadź stanowi doskonałą pożywkę dla grzybów, które porastają blaszkę liściową, ograniczając w ten sposób fotosyntezę, transpirację i wymianę gazową rośliny.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Marcin Cierpisz
Marcin Cierpisz
Account Manager | 15 listopada 2022 | czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł
Spadź

Skąd bierze się spadź?

Spadź to zagęszczone cukry, które pluskwiaki wydalają żywiąc się sokiem roślinnym, jest to pokarm bardzo ubogi w białko i obfity w cukry proste (glukozę, fruktozę), dwucukry (maltoza, trehaloza, galaktoza) i wielocukry (rafinoza, dekstryna), dlatego ich nadmiar musi być wydalany. Owady wydalające spadź to przede wszystkim pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera): mszyce, mączliki, czerwce i miodówki.

Spadź i mączniak sadzakowy

Jak wspomniano powyżej, spadź jest dobrym podłożem lęgowym dla grzybów sadzakowych. Grzyb ten tworzy na liściach czarną warstwę przypominającą sadzę (stąd nazwa mączniak sadzakowy). Grzyby sadzakowe tworzą na liściach kleistą warstwę, która w przypadku silnego porażenia może udusić roślinę (zatkanie aparatów szparkowych). Rozwijające się na powierzchni blaszki liściowej grzyby sadzakowe, nie tylko ograniczają skuteczność fotosyntezy, ale ograniczają też transpirację i wymianę gazową.

Spadź jako pożywka dla innych owadów

Oprócz mączniaka sadzakowego spadź przyciąga także różne owady, w tym mrówki. Jest atrakcyjnym źródłem pożywienia dla mrówek, a także pożytkiem dla pszczoły miodnej. O ile pszczoła nie stanowi problemu, to mrówki, nie zawsze są mile widzianym gościem na plantacjach owocowych czy w ogrodach. Ponadto mrówki często otaczają opieką mszyce, które produkują spadź, broniąc ich w bardzo agresywny sposób.

Zapobieganie pojawianiu się spadzi

Aby unikać pojawiania się spadzi i negatywnym skutkom, jakie niesie, należy zwalczać owady, które produkują spadź. Zwalczanie szkodników może odbywać się przy pomocy naturalnych wrogów, biologicznych środków ochrony roślin i/lub chemicznych środków ochrony roślin. Na naszej stronie o szkodnikach znajdziesz wyjaśnienie właściwego sposobu zwalczania każdego szkodnika. Aby uzyskać przegląd wszystkich zatwierdzonych produktów dla danej uprawy, można również skorzystać z poradnika dotyczącego oprysku.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Marcin Cierpisz
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Czas oczekiwania po zastosowaniu środków ochrony roślin
Po przeprowadzeniu oprysków w przedsiębiorstwie ze względów bezpieczeństwa niedozwolone jest wchodzenie do szklarni bez zabezpieczenia. Rozprowadzony środek ochrony roślin potrzebuje bowiem określonego czasu, by opaść i zostać wchłonięty przez rośliny, tak więc przedwczesne wejście do szklarni mogłoby wywołać dolegliwości zdrowotne.
Czym jest integrowana ochrona roślin?
Integrowana ochrona roślin jest odpowiedzią na rosnącą presję konsumentów w zakresie zrównoważonej produkcji żywności oraz zwiększającą się odporność szkodników na działanie substancji chemicznych.
Czym jest karta charakterystyki? 
Karta charakterystyki (właściwie: karta charakterystyki substancji niebezpiecznej) to dokument, w którym zawarte są informacje na temat zagrożeń związanych z danym środkiem ochrony roślin. Przedstawiony jest w niej także bezpieczny sposób obchodzenia się z produktem, by w jak największym stopniu ograniczać zagrożenia dla zdrowia i środowiska.