Jak ograniczyć ilość sodu?

Jak ograniczyć ilość sodu?Głównym powodem odprowadzania nadmiaru pożywki z substratu (drenażu) jest często występująca w niej nadwyżka sodu. Nadmiar sodu powoduje zahamowanie wzrostu wielu roślin. Nawozy są często postrzegane jako największe źródło dopływu sodu, podczas gdy poza nawozami istnieje wiele innych źródeł sodu. Wymieniamy je poniżej, a równocześnie podajemy kilka wskazówek dotyczących ograniczenia ilości sodu.

Woda do podlewania

Wydaje się to oczywiste, ale aby uniknąć nadmiaru sodu, bardzo ważne jest użycie niskosodowej wody startowej do podlewania. Wody gruntowe, czyi woda z kranu, zazwyczaj zawierają większy procent sodu niż np. woda deszczowa.

Można również zainwestować w instalację filtrującą sód z wody. Pozwala to na korzystanie z wód gruntowych, wody pitnej i wodociągowej bez podwyższonej zawartości sodu.

Podłoża organiczne

Podłoża organiczne, a w szczególności substraty organiczne zawierające włókna kokosowe – jeśli nie zostaną odpowiednio wypłukane i zbuforowane przez producenta – zawierają znaczne ilości sodu. Podczas uprawy, podłoże jest usuwane z tych pierwiastków, powodując przedostanie się ich do wody. Tak więc należy wziąć ten punkt pod uwagę przy wyborze określonego rodzaju podłoża.


Środki odkażające na bazie chloru

Wiele środków dezynfekcyjnych na bazie chloru zawiera sód (chlor jest częścią chlorku sodu, tj. soli). Aby ograniczyć ilość sodu, zaleca się stosowanie środków dezynfekcyjnych niezawierających chloru. Dobrym środkiem dezynfekcyjnym, który nie zawiera chloru jest Huwa-San.


Produkty roślinne

Zamiast środków ochrony roślin i/lub nawozów stosuje się preparaty wzmacniające rośliny w celu wzmocnienia mechanizmu obronnego, a tym samym zwiększenia odporności roślin. Jednakże produkty te często składają się z surowców naturalnych, a więc zawierają sód.

Nawozy organiczne

Mimo, że nawozy nie zawsze są najczęstszą przyczyną nadmiaru sodu, to jednak odgrywają w tym pewną rolę. Dotyczy to w szczególności nawozów organicznych. Składają się one w całości z naturalnych surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Nawozy te są trwałe i przyjazne dla środowiska, ale z drugiej strony zawierają również sód.

Właściwy dobór nawozów

Poziom sodu można też obniżyć przez właściwy dobór nawozów. Chelat żelaza DTPA 6% jest całkowicie pozbawiony sodu i dlatego szczególnie nadaje się do recyrkulacji. Z kolei DTPA 3% zawiera go bardzo dużo.

Innym sposobem na obniżenie uwalniania sodu z nawozów jest tworzenie kompozycji z nawozami naturalnie niezawierającymi sodu. Interesujące może być zastosowanie fosforanu monoamonowego (MAP) w kompozycjach, w których zawsze oblicza się standardowy amon. Za pomocą MAP można zastąpić część fosforanu. MAP, który nie zawiera sodu, częściowo zastępuje fosforan monopotasowy zawierający sód.

Peter Goossens
Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami wypełniając poniższy formularz. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko, jak to możliwe.



Powiązane artykuły
- Pomiar i regulacja pH – wskazówki
- Regulacja pH i EC – wskazówki