Chelat żelaza - jak działa?

Ostatnia aktualizacja: 20-04-2023
Chelat żelaza to cząsteczka organiczna, która chwyta żelazo niczym pazur, dzięki czemu pozostaje ono w roztworze – a więc roślina ma do niego dostęp. Rośliny mogą bowiem pobierać wyłącznie składniki odżywcze rozpuszczone w wodzie. Żelazo bardzo łatwo wytrąca się w kontakcie z innymi pierwiastkami, dlatego jego dostarczanie zawsze powinno odbywać się z wykorzystaniem chelatów.
Rodzaje chelatów żelaza
Istnieją różne rodzaje chelatu żelaza, a każdy z nich ma specyficzne właściwości. Duży wpływ na siłę chelatu żelaza ma pH roztworu, w którym się znajduje, a więc pH mat z substratem lub gleby. Ponieważ w środowisku korzeni mogą występować różne poziomy pH, na rynku dostępne są różne chelaty żelaza.
Typ chelatu | Stabilność w zależności od pH |
EDTA | 3 - 6 |
DTPA | 3 - 6,5 |
EDDHA | 3 - 10 |
Sprawą kluczową w kwestii chelatu żelaza jest jego stabilność. Jeśli chelat żelaza traci stabilność, oznacza to, że nie jest wystarczająco silny, aby utrzymać żelazo w roztworze. W konsekwencji żelazo szybko się wytrąca, co skutkuje zmniejszeniem ilości żelaza w roślinie. Żelazo wytrącone przez zbyt niskie lub zbyt wysokie pH staje się żelazem trójwartościowym: Fe² zmienia się w Fe³. Fe³ (jest ono utlenione). Wybór odpowiedniego chelatu ma więc ogromne znaczenie.Chelat żelaza EDTA
Z dostępnych na rynku chelatów żelaza EDTA jest wersją najsłabszą. Z tego względu zaleca się często jedynie do nawożenia liści. Oprócz EDTA istnieją też inne warianty, takie jak HEDTA, o niemalże takich samych właściwościach.