Pryszczarek mszycojad

Protokół kontroli jakości

Ten protokół dotyczy pryszczarka mszycojada (Aphidoletes aphidimyza). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej pożytecznej muchówce, przeczytaj osobny artykuł, poświęcony temu gatunkowi. W przypadku kontroli jakości tego produktu można wybrać przeprowadzenie szybkiej bądź dokładniejszej kontroli.

Pryszczarek mszycojad
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
9 kwietnia 2019 
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Przechowywanie pryszczarka mszycojada

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pryszczarka mszycojada. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 10-15°C i wilgotności względnej 70-80%. Idealne warunki przechowywania dla Aphidoletes aphidimyza to 11°C i wilgotność względna 80%.

Szybka kontrola

Warunki kontroli:
  • Temperatura: 20 - 24°C.
  • RH: 70 - 80%.
  • Światło: Bez bezpośredniego światła słonecznego.

Metoda:
  • Odkręć nakrętkę butelki i sprawdź zawartość.
  • Szacuje się, że do 10% osobników mogło wykluć się z poczwarek podczas transportu.
  • Jeśli doszło do wykluwania się poczwarek, zaleca się natychmiastowe użycie produktu.
  • Jeśli w opakowaniu znajdują się osobniki martwe, świadczy to o zbyt długim przechowywaniu lub przechowywaniu w nieodpowiednich warunkach.
  • W produkcie nie powinny znajdować się żadne zanieczyszczenia (pleśń, grzyby lub bakterie).

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.

Warunki testowe

Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w miejscu, w którym zapewnione są następujące warunki:
  • Temperatura: 20   24°C
  • Wilgotność względna powietrza: 70 – 80 %
  • Światło: 16L : 8D

Kryteria jakości

  • Ilość: liczba dorosłych pryszczarków, jak podana na etykiecie.
  • Szybkość wykluwania się: ≥ 70% w ciągu 7 dni (24°C) lub po 9 dniach (20°C) w powyższych warunkach testowych.

Sposób postępowania

  1. Przełóż całą zawartość butelki/fiolki z pryszczarkiem mszycojadem do pojemnika i oceń jego wagę.
  2. Dopilnuj, by dobrze wymieszać materiał. Zrób to, wykonując pojemnikiem ruchy obrotowe.
  3. Odważ 1/5 całej zawartości opakowania do szalki Petriego i zapisz dokładną wagę. Dopilnuj, by wziąć dobrze wymieszany materiał, pobierając np. 3-5 różnych porcji.
  4. W zależności od ilości nośnika wypełnij materiałem 1 lub 2 szalki Petriego, tak by w każdej znajdowała się jego cienka warstwa. Innym rozwiązaniem jest przełożenie materiału do kubka i przykrycie go włóknem (w ten sposób chronisz materiał przed szybkim wyschnięciem!). Umieść szalki Petriego na środku plastikowego pojemnika (± 20 × 15 × 15 cm), przykryj pojemnik dobrze przepuszczalnym materiałem (np. pończochą) i dopilnuj, by owady nie mogły uciec. Na zewnętrznej stronie pojemnika umieść naklejkę z numerem tygodnia i datą zastosowania.
  5. Pod szalkami Petriego umieść karteczkę z następującymi danymi: dostawca, numer tygodnia, data przybycia, numer partii, łączna ilość na gram, odważona ilość na gram i data zastosowania.
  6. Pozostaw pojemnik na 14 dni w powyższych warunkach. Kontroluj temperaturę i wilgotność powietrza przy pomocy rejestratora danych przez cały okres testu. Wskazówka: włóż mokrą szmatę lub wilgotną ziemię do otwartego wiadra i umieść nad nim plastikowy pojemnik z poczwarkami pryszczarka, aby uzyskać korzystną wilgotność powietrza.
  7. Po 14 dniach włóż pojemniki do zamrażarki na około 30 minut, aby uśmiercić ostatnie pryszczarki.
  8. Policz wszystkie dorosłe osobniki w plastikowym pojemniku. Nie zapomnij o dokładnym sprawdzeniu materiału w szalkach Petriego pod kątem ewentualnych pryszczarków.
  9. Liczbę pryszczarków w całej butelce/fiolce obliczasz w następujący sposób:

Wzór
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Pryszczarek mszycojad

Protokół kontroli jakości

Ten protokół dotyczy pryszczarka mszycojada (Aphidoletes aphidimyza). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej pożytecznej muchówce, przeczytaj osobny artykuł, poświęcony temu gatunkowi. W przypadku kontroli jakości tego produktu można wybrać przeprowadzenie szybkiej bądź dokładniejszej kontroli.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 9 kwietnia 2019 
Udostępnij artykuł
Pryszczarek mszycojad
W poniższym artykule:

Przechowywanie pryszczarka mszycojada

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pryszczarka mszycojada. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 10-15°C i wilgotności względnej 70-80%. Idealne warunki przechowywania dla Aphidoletes aphidimyza to 11°C i wilgotność względna 80%.

Szybka kontrola

Warunki kontroli:
  • Temperatura: 20 - 24°C.
  • RH: 70 - 80%.
  • Światło: Bez bezpośredniego światła słonecznego.

Metoda:
  • Odkręć nakrętkę butelki i sprawdź zawartość.
  • Szacuje się, że do 10% osobników mogło wykluć się z poczwarek podczas transportu.
  • Jeśli doszło do wykluwania się poczwarek, zaleca się natychmiastowe użycie produktu.
  • Jeśli w opakowaniu znajdują się osobniki martwe, świadczy to o zbyt długim przechowywaniu lub przechowywaniu w nieodpowiednich warunkach.
  • W produkcie nie powinny znajdować się żadne zanieczyszczenia (pleśń, grzyby lub bakterie).

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.

Warunki testowe

Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w miejscu, w którym zapewnione są następujące warunki:
  • Temperatura: 20   24°C
  • Wilgotność względna powietrza: 70 – 80 %
  • Światło: 16L : 8D

Kryteria jakości

  • Ilość: liczba dorosłych pryszczarków, jak podana na etykiecie.
  • Szybkość wykluwania się: ≥ 70% w ciągu 7 dni (24°C) lub po 9 dniach (20°C) w powyższych warunkach testowych.

Sposób postępowania

  1. Przełóż całą zawartość butelki/fiolki z pryszczarkiem mszycojadem do pojemnika i oceń jego wagę.
  2. Dopilnuj, by dobrze wymieszać materiał. Zrób to, wykonując pojemnikiem ruchy obrotowe.
  3. Odważ 1/5 całej zawartości opakowania do szalki Petriego i zapisz dokładną wagę. Dopilnuj, by wziąć dobrze wymieszany materiał, pobierając np. 3-5 różnych porcji.
  4. W zależności od ilości nośnika wypełnij materiałem 1 lub 2 szalki Petriego, tak by w każdej znajdowała się jego cienka warstwa. Innym rozwiązaniem jest przełożenie materiału do kubka i przykrycie go włóknem (w ten sposób chronisz materiał przed szybkim wyschnięciem!). Umieść szalki Petriego na środku plastikowego pojemnika (± 20 × 15 × 15 cm), przykryj pojemnik dobrze przepuszczalnym materiałem (np. pończochą) i dopilnuj, by owady nie mogły uciec. Na zewnętrznej stronie pojemnika umieść naklejkę z numerem tygodnia i datą zastosowania.
  5. Pod szalkami Petriego umieść karteczkę z następującymi danymi: dostawca, numer tygodnia, data przybycia, numer partii, łączna ilość na gram, odważona ilość na gram i data zastosowania.
  6. Pozostaw pojemnik na 14 dni w powyższych warunkach. Kontroluj temperaturę i wilgotność powietrza przy pomocy rejestratora danych przez cały okres testu. Wskazówka: włóż mokrą szmatę lub wilgotną ziemię do otwartego wiadra i umieść nad nim plastikowy pojemnik z poczwarkami pryszczarka, aby uzyskać korzystną wilgotność powietrza.
  7. Po 14 dniach włóż pojemniki do zamrażarki na około 30 minut, aby uśmiercić ostatnie pryszczarki.
  8. Policz wszystkie dorosłe osobniki w plastikowym pojemniku. Nie zapomnij o dokładnym sprawdzeniu materiału w szalkach Petriego pod kątem ewentualnych pryszczarków.
  9. Liczbę pryszczarków w całej butelce/fiolce obliczasz w następujący sposób:

Wzór
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Aphidocles aphidimyza jako naturalny wróg
Aphidocles aphidimyza, czyli pryszczarek mszycojad to pożyteczny gatunek, wykorzystywany do zwalczania mszyc. Dowiedz się więcej na jego temat.
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin? 
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Ich jakość ma znaczenie dla skutecznego zwalczania chorób i szkodników, a w przypadku trzmieli dla efektywnego zapylania.