Błonkówki na mszyce

Protokół kontroli jakości

Sprawdź jakie produkty zawierające mieszankę błonkówek znajdują się w ofercie Royal Brinkman oraz co warto o nich wiedzieć.

Błonkówki na mszyce
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
26 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
W ofercie Royal Brinkman znajduje się kilka produktów zawierających mieszankę pożytecznych błonkówek, do zastosowania w różnych uprawach:
Produkt
Typ uprawy

BASILcontrol

Zioła i rośliny lecznicze

BERRYcontrol

Owoce jagodowe (borówka, malina, porzeczka itp.)

FRESAcontrol

Truskawka

ORNAcontrol

Rośliny ozdobne

VERDAcontrol

Warzywa

APHIcontrol mix 

Wszystkie rodzaje upraw
Różne gatunki błonkówek pasożytują różne gatunki mszyc:
Pożyteczna błonkówka
Zwalczane gatunki mszyc

Aphidius colemani

A. craccivora, A. frangulae, A. gossypii, A. idaei, A. schneideri, A. spiraecola, M. ornatus,
M. persicae

Aphidius ervi

A. malvae, A. idaei, A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, R. porosum

Aphidius matricariae

A. craccivora, A. frangulae, A. gossypii, A. idaei, A. nasturtii, A. spiraecola, M. nicotianae,
M. ornatus, M. persicae, O. crataegarius

Aphelinus abdominalis

A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, M. persicae, R. porosum

Praon volucre

A. malvae, A. idaei, A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, M. persicae

Ephedrus cerasicola

A. circumflexum, A. solani, M. persicae

Przechowywanie pożytecznych błonkówek

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Kontrola jakości

Szybka kontrola

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C (w chłodni!)
  • Wilgotność: 70-80%.
  • Światło: 16 l: 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Oceń następujące kwestie w odniesieniu do produktu:
  • W pojemniku od razu widoczne są mumie (spasożytowane mszyce). W razie wątpliwości można wysypać nieco materiału na kartkę A4, by lepiej mu się przyjrzeć.
  • W opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Uwaga na kondensację. Jeżeli w butelce jest zbyt duża wilgotność, mogą tworzyć się grudki w nośniku, co utrudnia rozrzucanie materiału i tworzy niekorzystne warunki dla mumii.
  • W opakowaniu nie może być wyklutych więcej niż około 10% całkowitej liczby mumii (liczba podana na etykiecie).

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Dokonaj dokładniejszej kontroli produktu po przechowywaniu go przez co najmniej 1 tydzień (zob. poniższe kryteria jakości dla danego produktu) w pomieszczeniu, w którym panują następujące warunki:
  • Temperatura: 20-24°C
  • Wilgotność względna: 70 – 80%.
  • Światło: 16 l: 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Wymagane materiały:
  • Plastikowy pojemnik (±20 × 15 × 15 cm), mikroskop o 20-krotnym powiększeniu (z oświetleniem), igła preparacyjna, podwójna włóknina, gumki recepturki, licznik ręczny, szafa klimatyczna (regulacja wilgotności względnej, temperatury, światła) lub hodowla pod przykryciem.
  • Ilość: Liczba dorosłych pasożytniczych os podana na etykiecie powinna pojawić się z mumii w ciągu 8 dni.

Postępuj w następujący sposób:
  1. Otwórz tubę i umieść ją poziomo w plastikowym pojemniku (±20 × 15 × 15 cm).
  2. Przykryj pojemnik podwójną warstwą włókniny. Załóż dwie gumki wokół niego, aby uszczelnić przykrycie.
  3. Pozostaw pojemnik na maksymalnie 8 dni w powyższych warunkach testowych. Sprawdzaj temperaturę i wilgotność przez cały czas trwania testu.
  4. Po 8 dniach umieść pojemnik w zamrażarce na około 30 minut, aby zabić ostatnie pasożytnicze osy.
  5. Policz wszystkie dorosłe pasożytnicze osy w plastikowym pojemniku.
  6. W razie potrzeby sprawdź wnętrze tuby, czy nie pozostały tam jakieś pasożytnicze osy.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Błonkówki na mszyce

Protokół kontroli jakości

Sprawdź jakie produkty zawierające mieszankę błonkówek znajdują się w ofercie Royal Brinkman oraz co warto o nich wiedzieć.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 26 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
Błonkówki na mszyce
W poniższym artykule:
W ofercie Royal Brinkman znajduje się kilka produktów zawierających mieszankę pożytecznych błonkówek, do zastosowania w różnych uprawach:
Produkt
Typ uprawy

BASILcontrol

Zioła i rośliny lecznicze

BERRYcontrol

Owoce jagodowe (borówka, malina, porzeczka itp.)

FRESAcontrol

Truskawka

ORNAcontrol

Rośliny ozdobne

VERDAcontrol

Warzywa

APHIcontrol mix 

Wszystkie rodzaje upraw
Różne gatunki błonkówek pasożytują różne gatunki mszyc:
Pożyteczna błonkówka
Zwalczane gatunki mszyc

Aphidius colemani

A. craccivora, A. frangulae, A. gossypii, A. idaei, A. schneideri, A. spiraecola, M. ornatus,
M. persicae

Aphidius ervi

A. malvae, A. idaei, A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, R. porosum

Aphidius matricariae

A. craccivora, A. frangulae, A. gossypii, A. idaei, A. nasturtii, A. spiraecola, M. nicotianae,
M. ornatus, M. persicae, O. crataegarius

Aphelinus abdominalis

A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, M. persicae, R. porosum

Praon volucre

A. malvae, A. idaei, A. solani, M. euphorbiae, M. rosae, M. persicae

Ephedrus cerasicola

A. circumflexum, A. solani, M. persicae

Przechowywanie pożytecznych błonkówek

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Kontrola jakości

Szybka kontrola

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C (w chłodni!)
  • Wilgotność: 70-80%.
  • Światło: 16 l: 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Oceń następujące kwestie w odniesieniu do produktu:
  • W pojemniku od razu widoczne są mumie (spasożytowane mszyce). W razie wątpliwości można wysypać nieco materiału na kartkę A4, by lepiej mu się przyjrzeć.
  • W opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Uwaga na kondensację. Jeżeli w butelce jest zbyt duża wilgotność, mogą tworzyć się grudki w nośniku, co utrudnia rozrzucanie materiału i tworzy niekorzystne warunki dla mumii.
  • W opakowaniu nie może być wyklutych więcej niż około 10% całkowitej liczby mumii (liczba podana na etykiecie).

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Dokonaj dokładniejszej kontroli produktu po przechowywaniu go przez co najmniej 1 tydzień (zob. poniższe kryteria jakości dla danego produktu) w pomieszczeniu, w którym panują następujące warunki:
  • Temperatura: 20-24°C
  • Wilgotność względna: 70 – 80%.
  • Światło: 16 l: 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Wymagane materiały:
  • Plastikowy pojemnik (±20 × 15 × 15 cm), mikroskop o 20-krotnym powiększeniu (z oświetleniem), igła preparacyjna, podwójna włóknina, gumki recepturki, licznik ręczny, szafa klimatyczna (regulacja wilgotności względnej, temperatury, światła) lub hodowla pod przykryciem.
  • Ilość: Liczba dorosłych pasożytniczych os podana na etykiecie powinna pojawić się z mumii w ciągu 8 dni.

Postępuj w następujący sposób:
  1. Otwórz tubę i umieść ją poziomo w plastikowym pojemniku (±20 × 15 × 15 cm).
  2. Przykryj pojemnik podwójną warstwą włókniny. Załóż dwie gumki wokół niego, aby uszczelnić przykrycie.
  3. Pozostaw pojemnik na maksymalnie 8 dni w powyższych warunkach testowych. Sprawdzaj temperaturę i wilgotność przez cały czas trwania testu.
  4. Po 8 dniach umieść pojemnik w zamrażarce na około 30 minut, aby zabić ostatnie pasożytnicze osy.
  5. Policz wszystkie dorosłe pasożytnicze osy w plastikowym pojemniku.
  6. W razie potrzeby sprawdź wnętrze tuby, czy nie pozostały tam jakieś pasożytnicze osy.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Dowiedz się, jak skontrolować jakość materiału?
Naturalni wrogowie szkodników upraw
Biologiczna ochrona upraw polega na zwalczaniu szkodników za pomocą owadów pożytecznych lub naturalnych środków ochrony roślin.