Piętnówka kapustnica 

Piętnówka kapustnica Mamestra brassicae, w przeciwieństwie do tego, co sugeruje nazwa, powoduje szkody nie tylko w uprawie kapusty. Ma ona zróżnicowaną grupę roślin żywicielskich, w tym kapustę, słodką paprykę, sałatę, pomidor, chryzantemę i goździk. Gąsienice ćmy powodują uszkodzenia młodych części roślin oraz owoców i pozostawiają dużo odchodów na roślinie. Powodowane przez nią straty mogą sięgać nawet 80% uprawy. W poniższym artykule nasz specjalista wyjaśnia jak skutecznie wykrywać i kontrolować piętnówkę kapustnicę.

Piętnówka kapustnica
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
18 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Piętnówka kapustnica — rozpoznawanie

Wykrywanie dorosłych ciem i gąsienic piętnówki jest trudne, ponieważ jej osobniki w ciągu dnia są mało aktywne i pojawiają się dopiero wieczorem. Przednie skrzydła ćmy przybierają kolor od szaro-brązowego aż po czarny, z białą obwódką w kształcie nerki. Głowa i tylne skrzydła są jasnobrązowe, zaś korpus jest szaro-brązowy.

Samica piętnówki składa jaja w skupiskach, po około 20 do 100 jaj, na spodniej stronie liścia. Dorosła samica może złożyć od 500 do 2000 jaj. Jaja piętnówki w pierwszej fazie mają przeźroczysty kolor, ale w trakcie rozwoju zmieniają kolor na ciemnobrązowy/czarny.

 Po 10 do 15 dniach wykluwają się gąsienice. W pierwszych etapach gąsienice nie przemieszczają zbyt intensywnie, lecz żerują na materiale liścia, na którym się wykluły. Gdy gąsienice stają się większe, przemieszczają w kierunku młodszych, wyższych części roślin lub w kierunku roślin sąsiednich. Szczególnie w tych stadiach gąsienice są bardzo żarłoczne i powodują wiele uszkodzeń młodszych liści, pozostawiając po sobie dużo odchodów. Jest to szczególnie szkodliwe w uprawie roślin ozdobnych, ponieważ wpływa na wartość handlową produkowanych roślin.

Wraz z kolejnymi stadiami rozwojowymi, kolor gąsienicy zmienia się z żółto-szaro-zielonego w intensywnie zielony, a na jej grzbiecie pojawia się gruby, czarny pas (o długości około 4,5 mm). Po około 30 dniach gąsienica przenosi się na ziemię, aby się tu się przepoczwarzyć. Proces trwa 18 dni, a dorosłe samice, zaraz po przepoczwarzeniu się mogą w ciągu kilku dni zacząć składać jaja.

Obraz uszkodzeń

Uszkodzenia powodowane przez piętnówkę są wyraźnie widoczne w górnej części rośliny w pobliżu liści, pąków i kwiatów. Piętnówka powoduje również uszkodzenia w owocach oraz nasionach, lecz te mogą być zauważalne zbyt późno. Na przykład, w uprawie papryki często zdarza się, że uszkodzenia są widoczne dopiero po rozcięciu owocu. Co więcej, odchody gąsienicy przyciągają grzyby i bakterie, które mogą prowadzić do gnicia rośliny.

Zwalczanie piętnówki kapustnicy

Gąsienice mogą być kontrolowane za pomocą naturalnych wrogów oraz biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Niestety, chemiczna kontrola piętnówki staje się coraz trudniejsza ze względu na ograniczanie ilości dostępnych środków chemicznych. Dlatego też zaleca się inwestowanie przede wszystkim w zapobieganie pojawieniu się piętnówki kapustnicy w uprawie. Można to zrobić poprzez zastosowanie siatki przeciw owadom w otworach wentylacyjnych, która zatrzymuje piętnówkę na zewnątrz.

Wysoką skutecznością w zwalczaniu piętnówki wyróżniają się również jej naturalni wrogowie, pasożytnicze błonkówki Trichogramma archaeae i pasożytniczy nicień Steinernema carpocapsae.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Piętnówka kapustnica 

Piętnówka kapustnica Mamestra brassicae, w przeciwieństwie do tego, co sugeruje nazwa, powoduje szkody nie tylko w uprawie kapusty. Ma ona zróżnicowaną grupę roślin żywicielskich, w tym kapustę, słodką paprykę, sałatę, pomidor, chryzantemę i goździk. Gąsienice ćmy powodują uszkodzenia młodych części roślin oraz owoców i pozostawiają dużo odchodów na roślinie. Powodowane przez nią straty mogą sięgać nawet 80% uprawy. W poniższym artykule nasz specjalista wyjaśnia jak skutecznie wykrywać i kontrolować piętnówkę kapustnicę.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 18 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Piętnówka kapustnica

Piętnówka kapustnica — rozpoznawanie

Wykrywanie dorosłych ciem i gąsienic piętnówki jest trudne, ponieważ jej osobniki w ciągu dnia są mało aktywne i pojawiają się dopiero wieczorem. Przednie skrzydła ćmy przybierają kolor od szaro-brązowego aż po czarny, z białą obwódką w kształcie nerki. Głowa i tylne skrzydła są jasnobrązowe, zaś korpus jest szaro-brązowy.

Samica piętnówki składa jaja w skupiskach, po około 20 do 100 jaj, na spodniej stronie liścia. Dorosła samica może złożyć od 500 do 2000 jaj. Jaja piętnówki w pierwszej fazie mają przeźroczysty kolor, ale w trakcie rozwoju zmieniają kolor na ciemnobrązowy/czarny.

 Po 10 do 15 dniach wykluwają się gąsienice. W pierwszych etapach gąsienice nie przemieszczają zbyt intensywnie, lecz żerują na materiale liścia, na którym się wykluły. Gdy gąsienice stają się większe, przemieszczają w kierunku młodszych, wyższych części roślin lub w kierunku roślin sąsiednich. Szczególnie w tych stadiach gąsienice są bardzo żarłoczne i powodują wiele uszkodzeń młodszych liści, pozostawiając po sobie dużo odchodów. Jest to szczególnie szkodliwe w uprawie roślin ozdobnych, ponieważ wpływa na wartość handlową produkowanych roślin.

Wraz z kolejnymi stadiami rozwojowymi, kolor gąsienicy zmienia się z żółto-szaro-zielonego w intensywnie zielony, a na jej grzbiecie pojawia się gruby, czarny pas (o długości około 4,5 mm). Po około 30 dniach gąsienica przenosi się na ziemię, aby się tu się przepoczwarzyć. Proces trwa 18 dni, a dorosłe samice, zaraz po przepoczwarzeniu się mogą w ciągu kilku dni zacząć składać jaja.

Obraz uszkodzeń

Uszkodzenia powodowane przez piętnówkę są wyraźnie widoczne w górnej części rośliny w pobliżu liści, pąków i kwiatów. Piętnówka powoduje również uszkodzenia w owocach oraz nasionach, lecz te mogą być zauważalne zbyt późno. Na przykład, w uprawie papryki często zdarza się, że uszkodzenia są widoczne dopiero po rozcięciu owocu. Co więcej, odchody gąsienicy przyciągają grzyby i bakterie, które mogą prowadzić do gnicia rośliny.

Zwalczanie piętnówki kapustnicy

Gąsienice mogą być kontrolowane za pomocą naturalnych wrogów oraz biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Niestety, chemiczna kontrola piętnówki staje się coraz trudniejsza ze względu na ograniczanie ilości dostępnych środków chemicznych. Dlatego też zaleca się inwestowanie przede wszystkim w zapobieganie pojawieniu się piętnówki kapustnicy w uprawie. Można to zrobić poprzez zastosowanie siatki przeciw owadom w otworach wentylacyjnych, która zatrzymuje piętnówkę na zewnątrz.

Wysoką skutecznością w zwalczaniu piętnówki wyróżniają się również jej naturalni wrogowie, pasożytnicze błonkówki Trichogramma archaeae i pasożytniczy nicień Steinernema carpocapsae.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jaki to szkodnik?
Szkodniki stanowią poważne zagrożenie dla upraw. Dlatego ważne jest, aby móc w odpowiednim czasie zidentyfikować szkodnika w uprawie.
Jak zapobiegać odporności na środki ochrony roślin?
Choroby, bakterie i chwasty mogą stawać się niewrażliwe na środki ochrony roślin. Mogą one neutralizować działanie poszczególnych preparatów, na skutek czego będą one nieskuteczne. Mówimy wówczas o odporności.