Informacje dotyczące rejestracji
Nr zezwolenia | Zmiany zezwolenia | Sprzedaż dozwolona do | Stosowanie dozwolone do |
---|---|---|---|
R-5/2019wu | 0 | 28.02.2026 | 28.02.2027 |
Opis
Dipel DF to insektycyd biologiczny w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG), o działaniu żołądkowym, przeznaczony do selektywnego zwalczania gąsienic motyli. Na roślinie środek działa powierzchniowo.
Po spożyciu środka gąsienice przestają żerować, a następnie giną po upływie 24-72 godzin. Młode gąsienice są znacznie bardziej wrażliwe na działanie środka niż starsze. W celu uzyskania dobrej ochrony konieczne jest dokładne pokrycie wszystkich części roślin cieczą użytkową.
Zawartość substancji czynnej:
Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep ABTS 351 – 54% (540 g/kg)
Stosowanie środka
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych i sadowniczych oraz opryskiwaczy ręcznych.
Pomidor (uprawa pod osłonami)
skośnik pomidorowy
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej. - Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8 (uwzględniając także zabiegi z poniższej części etykiety).
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), kalafior (uprawa w polu): bielinek rzepnik, bielinek kapustnik, tantniś krzyżowiaczek, piętnówka kapustnica i gąsienice innych motyli z rodziny sówkowatych uszkadzających liście
Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych
Pomidor (pod osłonami)
błyszczka jarzynówka
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8 (uwzględniając także zabiegi z powyższej części etykiety).
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Ogórek, cukinia, patison, dynia, melon (pod osłonami)
gąsienice uszkadzające liście
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8.
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Truskawka (pod osłonami)
gąsienice uszkadzające liście
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8.
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Pozostałe uprawy:
- Truskawka (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Malina, jeżyna, borówka wysoka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, porzeczkoagrest, żurawina, winorośl, aktinidia (mini kiwi) (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Malina, jeżyna, borówka wysoka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, porzeczkoagrest, żurawina, aktinidia (mini kiwi) (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, morela: gąsienice uszkadzające liście
- Grusza: piędzik przedzimek, owocówka jabłkóweczka, zwójki, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych
- Winorośl (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Mięta, szałwia, kolendra, lubczyk, kminek, ogórecznik, estragon, wawrzyn, melisa lekarska, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, trybula ogrodowa (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Mięta, szałwia, kolendra, lubczyk, kminek, ogórecznik lekarski, estragon, wawrzyn, melisa lekarska, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, dzięgiel uprawiany na liście, trybula ogrodowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Hibiskus, pelargonia, róża oraz pozostałe rośliny ozdobne (pod osłonami): piędzik przedzimek, błyszczka jarzynówka, światłówka naziemnica, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Hibiskus, pelargonia, róża oraz pozostałe rośliny ozdobne (uprawa w polu): piędzik przedzimek, błyszczka jarzynówka, światłówka naziemnica, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Bukszpan (uprawa w polu): ćma bukszpanowa
- Kapusta brukselska, brokuł, kapusta pak choi, jarmuż, kalarepa (uprawa w polu): gąsienice bielinka rzepnika, bielinka kapustnika, piętnówki kapustnicy, tantnisia krzyżowiaczka i inne gąsienice uszkadzające liście
- Burak ćwikłowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeniowa, pasternak, chrzan pospolity, rzepa, brukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew biała, cykoria korzeniowa, skorzonera, topinambur, dzięgiel uprawiany na korzeń, kozłek lekarski (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Groch siewny pastewny, bobik, bób uprawiany na zielone i suche nasiona, groch siewny uprawiany na zielone i suche nasiona, groch siewny cukrowy uprawiany na strąki, fasola szparagowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Cebula, szalotka, czosnek (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Cukinia, patison, dynia (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Kukurydza cukrowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Szparag (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Sałata, por, koper ogrodowy, pietruszka liściowa, seler naciowy, seler listkowy, szczaw, szpinak, szczypiorek, burak liściowy, rabarbar, rukola, roszponka warzywna, cykoria sałatowa żółta, cykoria sałatowa czerwona, endywia, portulaka warzywna, koper włoski (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Rzeżucha (uprawa w polu): Gąsienice bielinków, piętnówek oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Kapusta głowiasta, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kapusta pak choi, jarmuż (pod osłonami): gąsienice bielinków, gąsienice piętnówek, tantniś krzyżowiaczek i inne gąsienice uszkadzające liście
- Burak ćwikłowy, kalarepa, rzepa, brukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew biała (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Groch siewny cukrowy uprawiany na strąki, fasola szparagowa (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Czosnek (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Szparag (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Sałata, cebula uprawiana z dymki, por (uprawa produkcyjna i rozsada), koper ogrodowy, pietruszka liściowa, seler naciowy, seler listkowy, szczaw, szpinak, szczypiorek, burak liściowy, rabarbar, rukola, roszponka warzywna, cykoria sałatowa żółta, cykoria sałatowa czerwona, endywia, portulaka warzywna, koper włoski (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Rzeżucha (pod osłonami): gąsienice bielinków i piętnówek oraz inne gąsienice uszkadzające liście
Dipel DF 0,5kg

Informacje dotyczące rejestracji
Nr zezwolenia | Zmiany zezwolenia | Sprzedaż dozwolona do | Stosowanie dozwolone do |
---|---|---|---|
R-5/2019wu | 0 | 28.02.2026 | 28.02.2027 |
Opis
Dipel DF to insektycyd biologiczny w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG), o działaniu żołądkowym, przeznaczony do selektywnego zwalczania gąsienic motyli. Na roślinie środek działa powierzchniowo.
Po spożyciu środka gąsienice przestają żerować, a następnie giną po upływie 24-72 godzin. Młode gąsienice są znacznie bardziej wrażliwe na działanie środka niż starsze. W celu uzyskania dobrej ochrony konieczne jest dokładne pokrycie wszystkich części roślin cieczą użytkową.
Zawartość substancji czynnej:
Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep ABTS 351 – 54% (540 g/kg)
Stosowanie środka
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych i sadowniczych oraz opryskiwaczy ręcznych.
Pomidor (uprawa pod osłonami)
skośnik pomidorowy
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej. - Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8 (uwzględniając także zabiegi z poniższej części etykiety).
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), kalafior (uprawa w polu): bielinek rzepnik, bielinek kapustnik, tantniś krzyżowiaczek, piętnówka kapustnica i gąsienice innych motyli z rodziny sówkowatych uszkadzających liście
Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych
Pomidor (pod osłonami)
błyszczka jarzynówka
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8 (uwzględniając także zabiegi z powyższej części etykiety).
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Ogórek, cukinia, patison, dynia, melon (pod osłonami)
gąsienice uszkadzające liście
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha lub 0,33-0,66 kg/10 000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8.
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Truskawka (pod osłonami)
gąsienice uszkadzające liście
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1 kg/ha.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-1 kg/ha.
- Termin stosowania: środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic (1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występujące w starszej fazie rozwojowej.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 8.
- Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.
- Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Pozostałe uprawy:
- Truskawka (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Malina, jeżyna, borówka wysoka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, porzeczkoagrest, żurawina, winorośl, aktinidia (mini kiwi) (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Malina, jeżyna, borówka wysoka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, porzeczkoagrest, żurawina, aktinidia (mini kiwi) (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, morela: gąsienice uszkadzające liście
- Grusza: piędzik przedzimek, owocówka jabłkóweczka, zwójki, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych
- Winorośl (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Mięta, szałwia, kolendra, lubczyk, kminek, ogórecznik, estragon, wawrzyn, melisa lekarska, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, trybula ogrodowa (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Mięta, szałwia, kolendra, lubczyk, kminek, ogórecznik lekarski, estragon, wawrzyn, melisa lekarska, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, dzięgiel uprawiany na liście, trybula ogrodowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Hibiskus, pelargonia, róża oraz pozostałe rośliny ozdobne (pod osłonami): piędzik przedzimek, błyszczka jarzynówka, światłówka naziemnica, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Hibiskus, pelargonia, róża oraz pozostałe rośliny ozdobne (uprawa w polu): piędzik przedzimek, błyszczka jarzynówka, światłówka naziemnica, gąsienice brudnicowatych i namiotnikowatych oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Bukszpan (uprawa w polu): ćma bukszpanowa
- Kapusta brukselska, brokuł, kapusta pak choi, jarmuż, kalarepa (uprawa w polu): gąsienice bielinka rzepnika, bielinka kapustnika, piętnówki kapustnicy, tantnisia krzyżowiaczka i inne gąsienice uszkadzające liście
- Burak ćwikłowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeniowa, pasternak, chrzan pospolity, rzepa, brukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew biała, cykoria korzeniowa, skorzonera, topinambur, dzięgiel uprawiany na korzeń, kozłek lekarski (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Groch siewny pastewny, bobik, bób uprawiany na zielone i suche nasiona, groch siewny uprawiany na zielone i suche nasiona, groch siewny cukrowy uprawiany na strąki, fasola szparagowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Cebula, szalotka, czosnek (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Cukinia, patison, dynia (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Kukurydza cukrowa (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Szparag (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Sałata, por, koper ogrodowy, pietruszka liściowa, seler naciowy, seler listkowy, szczaw, szpinak, szczypiorek, burak liściowy, rabarbar, rukola, roszponka warzywna, cykoria sałatowa żółta, cykoria sałatowa czerwona, endywia, portulaka warzywna, koper włoski (uprawa w polu): gąsienice uszkadzające liście
- Rzeżucha (uprawa w polu): Gąsienice bielinków, piętnówek oraz inne gąsienice uszkadzające liście
- Kapusta głowiasta, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kapusta pak choi, jarmuż (pod osłonami): gąsienice bielinków, gąsienice piętnówek, tantniś krzyżowiaczek i inne gąsienice uszkadzające liście
- Burak ćwikłowy, kalarepa, rzepa, brukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew biała (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Groch siewny cukrowy uprawiany na strąki, fasola szparagowa (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Czosnek (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Szparag (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Sałata, cebula uprawiana z dymki, por (uprawa produkcyjna i rozsada), koper ogrodowy, pietruszka liściowa, seler naciowy, seler listkowy, szczaw, szpinak, szczypiorek, burak liściowy, rabarbar, rukola, roszponka warzywna, cykoria sałatowa żółta, cykoria sałatowa czerwona, endywia, portulaka warzywna, koper włoski (pod osłonami): gąsienice uszkadzające liście
- Rzeżucha (pod osłonami): gąsienice bielinków i piętnówek oraz inne gąsienice uszkadzające liście