Opis
Calmer to naturalny środek chroniący rośliny przed szkodnikami takimi, jak mszyce, zmieniki (Lygus rugulipennis), wciornastki oraz muchówki. Calmer jest w 100% naturalny i nie ma żadnych pozostałości – to dodatkowe i trudne do przecenienia zalety preparatu.
Korzyści ze stosowania Calmer:
- w 100% naturalny
- bez pozostałości
- bez karencji
- długotrwałe działanie (przy braku opadów)
- możliwość stosowania podczas zbiorów
- wyprodukowane z ekologicznych składników
- do wszystkich upraw
Skład:
olej sojowy, stabilizujące substancje roślinne
Działanie:
Środek działa na drodze fizycznej. Ogranicza straty spowodowane przez występowanie takich szkodników jak muchówki, mszyce, zmieniki oraz wciornastki.
Calmer doskonale sprawdza się jako środek chroniący przed takimi szkodnikami upraw, jak mszyce, wciornastki, zmieniki oraz muchówki. Calmer jest w 100 proc. naturalny i nie ma żadnych pozostałości – to dodatkowe i trudne do przecenienia zalety preparatu.
Opracowany i produkowany przez Biodevas Laboratoires, Calmer spełnia normę żywnościową (ISO 22000), zapewniając rolnikom, pracownikom oraz konsumentom optymalne bezpieczeństwo.
Calmer działa w sposób mechaniczny tworząc niekorzystne środowisko do rozwoju szkodników. Oprysk preparatem Calmer tworzy film i zmienia napięcie powierzchniowe na ciele szkodnika oraz na powierzchni roślin, sprawiając, że są one mniej atrakcyjne dla owadów. Calmer utrudnia przebicie się przez epidermę i ogranicza składanie jaj, istotnie zmniejszając straty ekonomiczne powodowane przez występowanie na plantacji różnych szkodników.
W przypadku silnej presji szkodników Calmer może być łączony w jednym zabiegu z większością insektycydów dopuszczonych do stosowania w ochronie roślin (możliwość mieszania należy każdorazowo sprawdzić, nie łączyć z produktami zawierającymi deltametrynę np. Decis). Wykorzystanie różnych mechanizmów działania pozwala na prowadzenie skutecznej ochrony plantacji i zbiór zdrowych owoców lub warzyw nawet przy dużym nasileniu występowania szkodników. Calmer może być stosowany bez ograniczeń przez cały okres wegetacyjny roślin. Nawet częste stosowanie środka Calmer nie powoduje powstawania ras odpornych, nie ma ryzyka powstawania zjawiska tolerancji w populacji szkodników. Calmer sprawdza się we wszystkich uprawach, może być używany zarówno w uprawach owoców jagodowych, warzywniczych, sadowniczych, winnicach czy roślinach ozdobnych.
Nie ma żadnych pozostałości, więc jest szczególnie chętnie stosowany tam, gdzie owoce i warzywa są przeznaczone na świeży rynek i niemożliwe jest stosowanie środków chemiczny mających kilkudniową karencje. Może być stosowany nawet krótko przed zbiorem. Przy zachowaniu zaleceń stosowania Calmer jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego.
Do produkcji preparatu Calmer wykorzystywane są wyłącznie certyfikowane, ekologiczne składniki: olej sojowy i roślinne substancje stabilizujące.
Owoce jagodowe i warzywa:
- oprysk 1 l/ha
- powyżej 400 l wody/ha stosować stężenie 0,25% nie przekraczając dawki 2,5 l/ha
- powtarzać co 5-7 dni
Wiśnie i czereśnie:
- oprysk 1 l/ha
- powyżej 400 l wody/ha stosować stężenie 0,4% nie przekraczając dawki 2,5 l/ha
- powtarzać co 5 dni
- stosować od początku dojrzewania owoców
W przypadku opadów deszczu (>2mm) oprysk należy powtórzyć.
Dostępne opakowania Calmer: 1L, 5L
Calmer jest umieszczony w wykazie naturalnych produktów zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem SE/59/2021.
Calmer zgodnie z opinią Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi JPR.kor.831.34.2021 z dnia 15/06/2021 nie jest środkiem ochrony roślin w rozumieniu rozporządzenia 1107/2009.
Calmer 5L
Opis
Calmer to naturalny środek chroniący rośliny przed szkodnikami takimi, jak mszyce, zmieniki (Lygus rugulipennis), wciornastki oraz muchówki. Calmer jest w 100% naturalny i nie ma żadnych pozostałości – to dodatkowe i trudne do przecenienia zalety preparatu.
Korzyści ze stosowania Calmer:
- w 100% naturalny
- bez pozostałości
- bez karencji
- długotrwałe działanie (przy braku opadów)
- możliwość stosowania podczas zbiorów
- wyprodukowane z ekologicznych składników
- do wszystkich upraw
Skład:
olej sojowy, stabilizujące substancje roślinne
Działanie:
Środek działa na drodze fizycznej. Ogranicza straty spowodowane przez występowanie takich szkodników jak muchówki, mszyce, zmieniki oraz wciornastki.
Calmer doskonale sprawdza się jako środek chroniący przed takimi szkodnikami upraw, jak mszyce, wciornastki, zmieniki oraz muchówki. Calmer jest w 100 proc. naturalny i nie ma żadnych pozostałości – to dodatkowe i trudne do przecenienia zalety preparatu.
Opracowany i produkowany przez Biodevas Laboratoires, Calmer spełnia normę żywnościową (ISO 22000), zapewniając rolnikom, pracownikom oraz konsumentom optymalne bezpieczeństwo.
Calmer działa w sposób mechaniczny tworząc niekorzystne środowisko do rozwoju szkodników. Oprysk preparatem Calmer tworzy film i zmienia napięcie powierzchniowe na ciele szkodnika oraz na powierzchni roślin, sprawiając, że są one mniej atrakcyjne dla owadów. Calmer utrudnia przebicie się przez epidermę i ogranicza składanie jaj, istotnie zmniejszając straty ekonomiczne powodowane przez występowanie na plantacji różnych szkodników.
W przypadku silnej presji szkodników Calmer może być łączony w jednym zabiegu z większością insektycydów dopuszczonych do stosowania w ochronie roślin (możliwość mieszania należy każdorazowo sprawdzić, nie łączyć z produktami zawierającymi deltametrynę np. Decis). Wykorzystanie różnych mechanizmów działania pozwala na prowadzenie skutecznej ochrony plantacji i zbiór zdrowych owoców lub warzyw nawet przy dużym nasileniu występowania szkodników. Calmer może być stosowany bez ograniczeń przez cały okres wegetacyjny roślin. Nawet częste stosowanie środka Calmer nie powoduje powstawania ras odpornych, nie ma ryzyka powstawania zjawiska tolerancji w populacji szkodników. Calmer sprawdza się we wszystkich uprawach, może być używany zarówno w uprawach owoców jagodowych, warzywniczych, sadowniczych, winnicach czy roślinach ozdobnych.
Nie ma żadnych pozostałości, więc jest szczególnie chętnie stosowany tam, gdzie owoce i warzywa są przeznaczone na świeży rynek i niemożliwe jest stosowanie środków chemiczny mających kilkudniową karencje. Może być stosowany nawet krótko przed zbiorem. Przy zachowaniu zaleceń stosowania Calmer jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego.
Do produkcji preparatu Calmer wykorzystywane są wyłącznie certyfikowane, ekologiczne składniki: olej sojowy i roślinne substancje stabilizujące.
Owoce jagodowe i warzywa:
- oprysk 1 l/ha
- powyżej 400 l wody/ha stosować stężenie 0,25% nie przekraczając dawki 2,5 l/ha
- powtarzać co 5-7 dni
Wiśnie i czereśnie:
- oprysk 1 l/ha
- powyżej 400 l wody/ha stosować stężenie 0,4% nie przekraczając dawki 2,5 l/ha
- powtarzać co 5 dni
- stosować od początku dojrzewania owoców
W przypadku opadów deszczu (>2mm) oprysk należy powtórzyć.
Dostępne opakowania Calmer: 1L, 5L
Calmer jest umieszczony w wykazie naturalnych produktów zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem SE/59/2021.
Calmer zgodnie z opinią Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi JPR.kor.831.34.2021 z dnia 15/06/2021 nie jest środkiem ochrony roślin w rozumieniu rozporządzenia 1107/2009.