Chrysoperla carnea

Złotook drapieżny

Sieciarka Chrysoperla carnea, znana również pod nazwą Złotook drapieżny jest naturalnym wrogiem różnych szkodników, ale jest stosowany głównie przeciwko mszycom i mączlikom. 

Chrysoperla carnea
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
8 marca 2019
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Chrysoperla carnea jako natrualny wróg szkodników

Szczególnie w stadium larwalnym, Chrysoperla carnea jest bardzo skutecznym naturalnym wrogiem. Larwy są bardzo agresywne i natychmiast po wprowadzeniu do uprawy poszukują swojej ofiary. Przebijają je otworami gębowymi, po czym rozpylają paraliżujący sok na ofiarę. Sok ten powoduje, że mszyca rozpuszcza się w środku, dzięki czemu Chrysoperla może wysysać jej zawartość. Puste, wyschnięte mszyce pozostają w uprawie.

Wygląd i budowa ciała

Larwy Chrysoperla carnea mają rozmiary od 2 do 10 mm i mają szaro-brązowy, nieregularny korpus z dużymi aparatami gębowymi, które wyglądają jak kleszcze. Na tym etapie rozwoju nie mogą one latać i dlatego muszą być wypuszczone w pobliżu swojej ofiary. Chrysoperlama trzy stadia larwalne. Trzecie stadium jest najważniejsze, ponieważ w tym stadium larwy zjadają najwięcej mszyc — do 50 dziennie. Inne owady, takie jak wciornastki, przędziorki, małe gąsienice, mączliki i mączliki mogą być również ofiarami.

Stadium larwalne

Larwa Chrysoperla Carnea
Larwa Chrysoperla carnea
Larwa Chrysoperla Carnea
Larwa Chrysoperla carnea atakująca wciornastka
Larwy są najbardziej aktywne w temperaturze od 12 do 25°C, ale w zasadzie w niewielkim stopniu zależą od temperatury i wilgotności. Z tego powodu, ten naturalny wróg może być szeroko wykorzystywany. 

Dorosły osobnik

Chrysoperla Carnea
Dorosły osobnik Chrysoperla carnea
Dorosłą Chrysoperlę rozpoznać można po smukłym, zielonym korpusie około 12 mm z dużymi, drobno żyłkowanymi skrzydełkami. W stadium dorosłym  nie zjada już mszyc; żyje ze spadzi, pyłków i nektaru. W większości przypadków dorosłe Chrysoperlaopuszczają szklarnię.

Łączenie ze środkami ochrony roślin 

Przy stosowaniu Chrysoperla w uprawie ważne jest, aby w jak najmniejszym stopniu stosować środki ochrony roślin o szerokim spektrum działania. Środki te mogą zabić (część) larw.

Zalecane dawki 

Zaleca się wprowadzanie 10-20 osobników na m², w kilku dawkach w ciągu kilku tygodni, aby zapobiec nagłemu atakowi mszyc.

Zastosowanie w uprawach 

Chrysoperla może być stosowana w różnych uprawach roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wprowadzenie do uprawy

Po otwarciu butelki delikatnie wytrząsać larwy bezpośrednio na liście w miejscach najczęstszego występowania mszyc. Wprowadzać do uprawy w godzinach porannych lub wieczornych.

Transport i przechowywanie 

Utrzymywać butelkę w pozycji poziomej, w temperaturze 8-10⁰C i nie przerywać łańcucha chłodniczego w całym procesie transportu i przechowywania. Przechowywać do 48 od momentu otrzymania, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych i trzymać z daleka od pozostałości pestycydów.

Dostępne opakowania 

  • Butelka z 500 larwami 
  • Butelka z 1000 larw 
  • Butelka z 10000 larw
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Chrysoperla carnea

Złotook drapieżny

Sieciarka Chrysoperla carnea, znana również pod nazwą Złotook drapieżny jest naturalnym wrogiem różnych szkodników, ale jest stosowany głównie przeciwko mszycom i mączlikom. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 8 marca 2019
Udostępnij artykuł
Chrysoperla carnea
W poniższym artykule:

Chrysoperla carnea jako natrualny wróg szkodników

Szczególnie w stadium larwalnym, Chrysoperla carnea jest bardzo skutecznym naturalnym wrogiem. Larwy są bardzo agresywne i natychmiast po wprowadzeniu do uprawy poszukują swojej ofiary. Przebijają je otworami gębowymi, po czym rozpylają paraliżujący sok na ofiarę. Sok ten powoduje, że mszyca rozpuszcza się w środku, dzięki czemu Chrysoperla może wysysać jej zawartość. Puste, wyschnięte mszyce pozostają w uprawie.

Wygląd i budowa ciała

Larwy Chrysoperla carnea mają rozmiary od 2 do 10 mm i mają szaro-brązowy, nieregularny korpus z dużymi aparatami gębowymi, które wyglądają jak kleszcze. Na tym etapie rozwoju nie mogą one latać i dlatego muszą być wypuszczone w pobliżu swojej ofiary. Chrysoperlama trzy stadia larwalne. Trzecie stadium jest najważniejsze, ponieważ w tym stadium larwy zjadają najwięcej mszyc — do 50 dziennie. Inne owady, takie jak wciornastki, przędziorki, małe gąsienice, mączliki i mączliki mogą być również ofiarami.

Stadium larwalne

Larwa Chrysoperla Carnea
Larwa Chrysoperla carnea
Larwa Chrysoperla Carnea
Larwa Chrysoperla carnea atakująca wciornastka
Larwy są najbardziej aktywne w temperaturze od 12 do 25°C, ale w zasadzie w niewielkim stopniu zależą od temperatury i wilgotności. Z tego powodu, ten naturalny wróg może być szeroko wykorzystywany. 

Dorosły osobnik

Chrysoperla Carnea
Dorosły osobnik Chrysoperla carnea
Dorosłą Chrysoperlę rozpoznać można po smukłym, zielonym korpusie około 12 mm z dużymi, drobno żyłkowanymi skrzydełkami. W stadium dorosłym  nie zjada już mszyc; żyje ze spadzi, pyłków i nektaru. W większości przypadków dorosłe Chrysoperlaopuszczają szklarnię.

Łączenie ze środkami ochrony roślin 

Przy stosowaniu Chrysoperla w uprawie ważne jest, aby w jak najmniejszym stopniu stosować środki ochrony roślin o szerokim spektrum działania. Środki te mogą zabić (część) larw.

Zalecane dawki 

Zaleca się wprowadzanie 10-20 osobników na m², w kilku dawkach w ciągu kilku tygodni, aby zapobiec nagłemu atakowi mszyc.

Zastosowanie w uprawach 

Chrysoperla może być stosowana w różnych uprawach roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wprowadzenie do uprawy

Po otwarciu butelki delikatnie wytrząsać larwy bezpośrednio na liście w miejscach najczęstszego występowania mszyc. Wprowadzać do uprawy w godzinach porannych lub wieczornych.

Transport i przechowywanie 

Utrzymywać butelkę w pozycji poziomej, w temperaturze 8-10⁰C i nie przerywać łańcucha chłodniczego w całym procesie transportu i przechowywania. Przechowywać do 48 od momentu otrzymania, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych i trzymać z daleka od pozostałości pestycydów.

Dostępne opakowania 

  • Butelka z 500 larwami 
  • Butelka z 1000 larw 
  • Butelka z 10000 larw
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Integrowana ochrona roślin
Integrowana ochrona roślin jest odpowiedzią na rosnącą presję konsumentów w zakresie zrównoważonej produkcji żywności oraz zwiększającą się odporność szkodników na działanie substancji chemicznych. 
Jak zwiększyć odporność roślin?
Podnoszenie odporności roślin to ważny temat w uprawach szklarniowych. W przyszłości nadal ograniczane będzie stosowanie chemicznych środków ochrony roślin przy konieczności zwalczania czynników stresowych. Plantatorzy są zmuszeni do stosowania innych środków, by zapobiegać chorobom i szkodnikom.