Opis
OSMOcontrol to naturalny preparat zwiększający odporność roślin na czynniki stresowe oraz regulujący bilans wodny komórek roślinnych i wzmacniający trwałość ścian komórkowych, co zapobiega powstawaniu pęknięć na powierzchni owoców. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko porażenia roślin przez choroby, poprawia się jakość plonu oraz jego trwałość pozbiorcza. Aplikowany w zwiększonej dawce, zapewnia ochronę uprawy przed skutkami wystąpienia niskich temperatur (przymrozki do -3°C) na okres 3 tygodni.
OSMOcontrol może być stosowany w uprawach sadowniczych, jagodowych, warzywnych i szkółkarskich. Preparat zawiera kompleks glicyna betaina - w 100% naturalny, oczyszczony i skrystalizowany kompleks uzyskany metodą niechemiczną. Glicyna betaina jest momentalnie rozpuszczalna, nawet 4 razy bardziej niż inny osmoprotektant – prolina, zapewniając doskonałe właściwości regulujące funkcjonowanie roślin. Glicyna betaina jest ponadto całkowicie bezpieczną substancją, nawet przy przedawkowaniu. Zapewnia długie, 3-4 tygodniowe działanie już po 1-2 dniach po aplikacji, krążąc cały czas w roślinie (działanie systemiczne).
Nawóz może być stosowany w rolnictwie ekologicznym na podstawie Regulacji EU 2018/848, zgodnie ze Standardem UNE 142500.
Składniki pokarmowe (m/m):
-
Glicyna-Betaina 96%
-
Materia organiczna 98%
-
Azot (N) całkowity 12%
-
w tym azot (N) organiczny 11,5%
-
-
Węgiel (C) organiczny 57%
Sposób stosowania i dawkowanie
- OSMOcontrol ma formulację rozpuszczalnego proszku i może być stosowany dolistnie we wszystkich uprawach rolniczych i ogrodniczych. Może być stosowany samodzielnie jako biostymulator lub jako dodatek do innych nawozów i preparatów.
- Zalecane są 3-4 tygodniowe przerwy pomiędzy zabiegami.
- Standardowo w dawce 2 kg/ha (przed wystąpieniem stresu środowiskowego).
- Stosowanie w dawce 4 kg/ha zapewnia ochronę przed długotrwałym przymrozkiem oraz pękaniem owoców przy dużym nadmiarze wody.
- Najlepiej aplikować w wilgotnych warunkach (wilgotność >70%), ale unikać możliwości wystąpienia deszczu przez 24 godziny po zabiegu.
- Można mieszać z fungicydami i mikroskładnikami: skontaktuj się z dystrybutorem, aby ustalić kompatybilność.
- Nie należy mieszać z herbicydami.
- Przechowywać do 24 miesięcy w temperaturze pokojowej.
Instrukcja stosowania:
- Ilość wody: 200 do 2000 l/ha
- Odstępy między zabiegami: 1 do 3 tygodni, w zależności od dawki.
- Forma zabiegu: dolistnie we wszystkich uprawach, fertygacja jedynie w podłożach inertnych (kokosowe, torf, wełna mineralna, mieszanki) w pojemnikach. Nawóz jest całkowicie pobierany w ciągu 24 – 48 godzin po zabiegu.
Cel zabiegu | Dawka | Termin zabiegu | |
Wszystkie uprawy | poprawa krążenia i działania preparatów systemicznych | 0,5 kg/ha | w razie potrzeby |
Drzewa owocowe | poprawa krążenia i działania preparatów systemicznych | 1-2 kg/ha | po zawiązaniu owoców, przez cały okres wzrostu i dojrzewania |
redukcja pękania owoców | 2-4 kg/ha | przed deszczem | |
Sałaty | redukcja tip burn | 1-2 kg/ha | od fazy 3-4 liści i później |
Pomidory | redukcja zgnilizny wierzchołkowej na etapie zawiązywania owoców*, poprawa trwałości pozbiorczej | 1-2 kg/ha | przez cały okres wzrostu i dojrzewania owoców |
Papryka | redukcja zgnilizny wierzchołkowej na etapie zawiązywania owoców*, poprawa trwałości pozbiorczej | 1-2 kg/ha | przez cały okres wzrostu i dojrzewania owoców |
Truskawki, krzewy jagodowe, borówka | poprawa trwałości pozbiorczej, redukcja mięknięcia, wzrost poziomu Brix | 1 kg/ha standardowo lub 2 kg/ha w trudnych warunkach | od momentu zawiązania owoców, przez cały okres wzrostu i dojrzewania |
Rośliny ozdobne | poprawa kondycji, zachowanie dłużsej trwałości po sprzedaży (rośliny doniczkowe) lub po ścięciu (kwiaty cięte) | 200-400 g/100 l wody | przez cały okres wegetacji |
Chmiel | ograniczenie wpływu stresu wodnego i wysokich temperatur, wyrównanie wzrostu | 1 kg/ha do osiągnięcia siatki i 2 kg/ha na etapie rozrotu, do końca sezonu | przez cały okres wegetacji |
Zboża, ziemniaki, buraki, inne uprawy polowe | poprawa bilansu wodnego i kondycji uprawy w warunkach suszy i wysokich temperatur | 1 kg/ha | przez cały okres wegetacji |
*Zastosowanie preparatu nie jest w stanie ograniczyć suchej zgnilizny na rozwiniętych owocach
Stosowanie OSMOcontrol w ochronie przed przymrozkami
Osmocontrol to osmoprotektant, który zagęszcza soki komórkowe i wzmacnia ściany komórkowe roślin. Stają się one bardziej elastyczne i wytrzymałe na uszkodzenia związane z dużymi różnicami temperatur. Przed wystąpieniem przymrozków zaleca się zastosować 3-4 kg/ha z taką ilością wody, która pozwoli na dobre pokrycie całych roślin, czyli ok. 1000 litrów na hektar. Warunkiem koniecznym jest, ab rośliny miały wykształcone liście - to przez nie preparat wnika do roślin. OSMOcontrol działa już po 3 dniach od oprysku z pełną mocą, chroni rośliny ograniczając potencjalne uszkodzenia mrozowe. Preparat działa w roślinie przez okres aż 2-3 tygodni – jeśli po upływie tego czasu pogoda dalej jest zmienna, warto powtórzyć oprysk. Przy wykonywaniu zabiegu istotna jest transpiracja i aktywność rośliny, czyli najlepiej zastosować preparat w ciągu dnia, ale nie w pełnym słońcu. Temperatura optymalna dla zabiegu wynosi powyżej 8 stopni (wtedy w ciągu 3 dni roślina wchłonie preparat). Nie należy stosować produktu w temperaturze poniżej 5 stopni.
Właściwości:
-
pH: 7-10
-
Wilgotność produktu: 0,5-1,7%
-
Pochodzenie produktu: w 100%
Korzyści wynikające ze stosowania OSMOcontrol:
-
Redukcja występowania mikro-spękań i pęknięć na owocach przy nadmiarze lub niedoborze wody
-
Wydłużenie trwałości pozbiorczej owoców i warzyw przy jednoczesnym usprawnieniu krążenia cukrów i wapnia (poprawa smaku)
-
Umożliwienie maksymalnego wykorzystania składników odżywczych, wody, CO2 oraz światła słonecznego w najtrudniejszych warunkach
-
Zabezpieczenie poprawnego funkcjonowania i metabolizmu komórek roślinnych
-
Znaczące usprawnienie i regulacja zachodzenia procesów fotosyntezy i transpiracji
-
Poprawa retencji wilgoci w trudnych warunkach, takich jak przymrozki i susza, a także w okresie pozbiorczym
-
W 100% rozpuszczalny i bardzo łatwo mieszalny ze wszystkimi agrochemikaliami
-
Niezwykle szybkie działanie na uprawę, od 24 do 48 godzin po aplikacji, utrzymywane przez 3 do 4 tygodni
-
Aplikowany w niewielkiej dawce jako dodatek poprawia działanie innych preparatów
Sposób działania OSMOcontrol
OSMOcontrol jest doskonale rozpuszczalnym proszkiem, zawierającym ponad 96% oczyszczonej, skrystalizowanej glicyny betainy.
Ten potężny, naturalny ekstrakt reguluje ciśnienie osmotyczne w komórkach roślinnych i zabezpiecza poprawne funkcjonowanie rośliny w wyjątkowo trudnych warunkach stresu abiotycznego (susza, ulewy, mróz, zasolenie).
Preparat zwiększa zdolność zatrzymywania wody (retencję) przez roślinę:
- Zachowuje aktywność fotosyntezy, siły napędowej produkcji materii organicznej.
- Poprawia odporność tkanek roślinnych i stabilność błon komórkowych.
- Wspomaga przepływ soku mlecznego (SAP) oraz przepływ wody i składników odżywczych, takich jak wapń i innych.
OSMOcontrol 1kg
Opis
OSMOcontrol to naturalny preparat zwiększający odporność roślin na czynniki stresowe oraz regulujący bilans wodny komórek roślinnych i wzmacniający trwałość ścian komórkowych, co zapobiega powstawaniu pęknięć na powierzchni owoców. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko porażenia roślin przez choroby, poprawia się jakość plonu oraz jego trwałość pozbiorcza. Aplikowany w zwiększonej dawce, zapewnia ochronę uprawy przed skutkami wystąpienia niskich temperatur (przymrozki do -3°C) na okres 3 tygodni.
OSMOcontrol może być stosowany w uprawach sadowniczych, jagodowych, warzywnych i szkółkarskich. Preparat zawiera kompleks glicyna betaina - w 100% naturalny, oczyszczony i skrystalizowany kompleks uzyskany metodą niechemiczną. Glicyna betaina jest momentalnie rozpuszczalna, nawet 4 razy bardziej niż inny osmoprotektant – prolina, zapewniając doskonałe właściwości regulujące funkcjonowanie roślin. Glicyna betaina jest ponadto całkowicie bezpieczną substancją, nawet przy przedawkowaniu. Zapewnia długie, 3-4 tygodniowe działanie już po 1-2 dniach po aplikacji, krążąc cały czas w roślinie (działanie systemiczne).
Nawóz może być stosowany w rolnictwie ekologicznym na podstawie Regulacji EU 2018/848, zgodnie ze Standardem UNE 142500.
Składniki pokarmowe (m/m):
-
Glicyna-Betaina 96%
-
Materia organiczna 98%
-
Azot (N) całkowity 12%
-
w tym azot (N) organiczny 11,5%
-
-
Węgiel (C) organiczny 57%
Sposób stosowania i dawkowanie
- OSMOcontrol ma formulację rozpuszczalnego proszku i może być stosowany dolistnie we wszystkich uprawach rolniczych i ogrodniczych. Może być stosowany samodzielnie jako biostymulator lub jako dodatek do innych nawozów i preparatów.
- Zalecane są 3-4 tygodniowe przerwy pomiędzy zabiegami.
- Standardowo w dawce 2 kg/ha (przed wystąpieniem stresu środowiskowego).
- Stosowanie w dawce 4 kg/ha zapewnia ochronę przed długotrwałym przymrozkiem oraz pękaniem owoców przy dużym nadmiarze wody.
- Najlepiej aplikować w wilgotnych warunkach (wilgotność >70%), ale unikać możliwości wystąpienia deszczu przez 24 godziny po zabiegu.
- Można mieszać z fungicydami i mikroskładnikami: skontaktuj się z dystrybutorem, aby ustalić kompatybilność.
- Nie należy mieszać z herbicydami.
- Przechowywać do 24 miesięcy w temperaturze pokojowej.
Instrukcja stosowania:
- Ilość wody: 200 do 2000 l/ha
- Odstępy między zabiegami: 1 do 3 tygodni, w zależności od dawki.
- Forma zabiegu: dolistnie we wszystkich uprawach, fertygacja jedynie w podłożach inertnych (kokosowe, torf, wełna mineralna, mieszanki) w pojemnikach. Nawóz jest całkowicie pobierany w ciągu 24 – 48 godzin po zabiegu.
Cel zabiegu | Dawka | Termin zabiegu | |
Wszystkie uprawy | poprawa krążenia i działania preparatów systemicznych | 0,5 kg/ha | w razie potrzeby |
Drzewa owocowe | poprawa krążenia i działania preparatów systemicznych | 1-2 kg/ha | po zawiązaniu owoców, przez cały okres wzrostu i dojrzewania |
redukcja pękania owoców | 2-4 kg/ha | przed deszczem | |
Sałaty | redukcja tip burn | 1-2 kg/ha | od fazy 3-4 liści i później |
Pomidory | redukcja zgnilizny wierzchołkowej na etapie zawiązywania owoców*, poprawa trwałości pozbiorczej | 1-2 kg/ha | przez cały okres wzrostu i dojrzewania owoców |
Papryka | redukcja zgnilizny wierzchołkowej na etapie zawiązywania owoców*, poprawa trwałości pozbiorczej | 1-2 kg/ha | przez cały okres wzrostu i dojrzewania owoców |
Truskawki, krzewy jagodowe, borówka | poprawa trwałości pozbiorczej, redukcja mięknięcia, wzrost poziomu Brix | 1 kg/ha standardowo lub 2 kg/ha w trudnych warunkach | od momentu zawiązania owoców, przez cały okres wzrostu i dojrzewania |
Rośliny ozdobne | poprawa kondycji, zachowanie dłużsej trwałości po sprzedaży (rośliny doniczkowe) lub po ścięciu (kwiaty cięte) | 200-400 g/100 l wody | przez cały okres wegetacji |
Chmiel | ograniczenie wpływu stresu wodnego i wysokich temperatur, wyrównanie wzrostu | 1 kg/ha do osiągnięcia siatki i 2 kg/ha na etapie rozrotu, do końca sezonu | przez cały okres wegetacji |
Zboża, ziemniaki, buraki, inne uprawy polowe | poprawa bilansu wodnego i kondycji uprawy w warunkach suszy i wysokich temperatur | 1 kg/ha | przez cały okres wegetacji |
*Zastosowanie preparatu nie jest w stanie ograniczyć suchej zgnilizny na rozwiniętych owocach
Stosowanie OSMOcontrol w ochronie przed przymrozkami
Osmocontrol to osmoprotektant, który zagęszcza soki komórkowe i wzmacnia ściany komórkowe roślin. Stają się one bardziej elastyczne i wytrzymałe na uszkodzenia związane z dużymi różnicami temperatur. Przed wystąpieniem przymrozków zaleca się zastosować 3-4 kg/ha z taką ilością wody, która pozwoli na dobre pokrycie całych roślin, czyli ok. 1000 litrów na hektar. Warunkiem koniecznym jest, ab rośliny miały wykształcone liście - to przez nie preparat wnika do roślin. OSMOcontrol działa już po 3 dniach od oprysku z pełną mocą, chroni rośliny ograniczając potencjalne uszkodzenia mrozowe. Preparat działa w roślinie przez okres aż 2-3 tygodni – jeśli po upływie tego czasu pogoda dalej jest zmienna, warto powtórzyć oprysk. Przy wykonywaniu zabiegu istotna jest transpiracja i aktywność rośliny, czyli najlepiej zastosować preparat w ciągu dnia, ale nie w pełnym słońcu. Temperatura optymalna dla zabiegu wynosi powyżej 8 stopni (wtedy w ciągu 3 dni roślina wchłonie preparat). Nie należy stosować produktu w temperaturze poniżej 5 stopni.
Właściwości:
-
pH: 7-10
-
Wilgotność produktu: 0,5-1,7%
-
Pochodzenie produktu: w 100%
Korzyści wynikające ze stosowania OSMOcontrol:
-
Redukcja występowania mikro-spękań i pęknięć na owocach przy nadmiarze lub niedoborze wody
-
Wydłużenie trwałości pozbiorczej owoców i warzyw przy jednoczesnym usprawnieniu krążenia cukrów i wapnia (poprawa smaku)
-
Umożliwienie maksymalnego wykorzystania składników odżywczych, wody, CO2 oraz światła słonecznego w najtrudniejszych warunkach
-
Zabezpieczenie poprawnego funkcjonowania i metabolizmu komórek roślinnych
-
Znaczące usprawnienie i regulacja zachodzenia procesów fotosyntezy i transpiracji
-
Poprawa retencji wilgoci w trudnych warunkach, takich jak przymrozki i susza, a także w okresie pozbiorczym
-
W 100% rozpuszczalny i bardzo łatwo mieszalny ze wszystkimi agrochemikaliami
-
Niezwykle szybkie działanie na uprawę, od 24 do 48 godzin po aplikacji, utrzymywane przez 3 do 4 tygodni
-
Aplikowany w niewielkiej dawce jako dodatek poprawia działanie innych preparatów
Sposób działania OSMOcontrol
OSMOcontrol jest doskonale rozpuszczalnym proszkiem, zawierającym ponad 96% oczyszczonej, skrystalizowanej glicyny betainy.
Ten potężny, naturalny ekstrakt reguluje ciśnienie osmotyczne w komórkach roślinnych i zabezpiecza poprawne funkcjonowanie rośliny w wyjątkowo trudnych warunkach stresu abiotycznego (susza, ulewy, mróz, zasolenie).
Preparat zwiększa zdolność zatrzymywania wody (retencję) przez roślinę:
- Zachowuje aktywność fotosyntezy, siły napędowej produkcji materii organicznej.
- Poprawia odporność tkanek roślinnych i stabilność błon komórkowych.
- Wspomaga przepływ soku mlecznego (SAP) oraz przepływ wody i składników odżywczych, takich jak wapń i innych.