Rozpoznawanie szarej pleśni truskawki
Objawy szarej pleśni truskawki widoczne są na różnych częściach rośliny, od łodyg, przez liście aż po owoce. Mogą one wystąpić w niemal całym sezonie uprawowym, od kwietnia aż do października.
Objawy szarej pleśni na truskawce
- Najbardziej charakterystycznym objawem choroby są plamy gnilne na powierzchni owoców, pokrywające się białym, puszystym nalot. Szczególnie często pojawia się on na uszkodzonych owocach, skąd szybko rozprzestrzenia się na pozostałe rośliny.
- Choroba może rozwijać się również na owocach w okresie pozbiorczym, wskutek nieoptymalnych warunków przechowywania.
- Porażeniu chorobą mogą ulegać również kwiaty oraz liście i łodygi, które pokrywają się szarymi lub brunatnymi plamami oraz pylistym nalotem grzybni.
Występowanie szarej pleśni truskawki
Szara pleśń to choroba często występująca w uprawie truskawki jak również innych owoców jagodowych. Atakuje plantacje bez względu na rodzaj uprawy i uszkadza zarówno
uprawiane w gruncie jak i pod osłonami.
Botrytis cinerea jest saprofitem, co oznacza, że może rozwijać się również na martwej tkance roślinnej. To kolejny czynnik, który ułatwia przetrwanie patogenów w miesiącach zimowych oraz ich aktywację w nowym sezonie, gdy warunki stają się sprzyjające.
Warunki rozwoju szarej pleśni
Truskawka, tak jak inne owoce jagodowe jest bardzo podatna na szarą pleśń, szczególnie w sprzyjających warunkach pogodowych. Choroba rozwija się najlepiej w niskich i średnich temperaturach, od 5 do 15 stopni oraz wysokiej wilgotności powietrza. Korzystne warunki dla rozwoju patogenu stwarzają również częste deszcze, szczególnie w okresie owocowania i zbiorów. Wyjątkowo podatne na rozwój szarej pleśni są uszkodzone owoce, które często stają się ogniskami choroby. Rozwojowi choroby sprzyja również nieoptymalne nawożenie, w szczególności nadmierne nawożenie azotem.
Zapobieganie szarej pleśni truskawki
Działania mające na celu zapobieganie rozwojowi
Botrytis cinerea na plantacji należy podejmować niemal na każdym etapie uprawy:
- ściółkowanie, które ogranicza kontakt rośliny z wilgotną glebą oraz resztkami roślinnymi. Ryzyko wynikające z kontaktu owoców z podłożem pomaga wyeliminować uprawa truskawki w pojemnikach, na podwyższonych zagonach lub rynnach.
- Usuwanie porażonych owoców lub roślin — w tym przypadku z pomocą przychodzą również skrzynki uprawowe. Ta forma uprawy truskawek sprawia, że usuwanie porażonych roślin jest łatwiejsze.
- Nawadnianie poprzez podlewanie kroplowe pozwala na uniknięcie moczenia powierzchni roślin