Ultrafiltracja wody 
Kathari

Mechaniczne usuwanie patogenów z pożywki

kathari
VDEG Kathari, opracowane przez grupę Van der Ende to zaawansowane urządzenie do oczyszczania wody z wirusów, bakterii, grzybów i zanieczyszczeń mechanicznych. Wykorzystuje ono proces ultrafiltracji w celu eliminacji patogenów z wody drenażowej, przy jednoczesnym zachowaniu cennych składników odżywczych. Jest to niezwykle efektywna metoda, która pozwala na znaczną oszczędność kosztów nawadniania i nawożenia. Urządzenie może być wykorzystywane w procesie recyrkulacji pożywki oraz do oczyszczania wody ze źródeł zewnętrznych.
skutecznie usuwa wirusy (także ToBRV), bakterie i grzyby 

do dezynfekcji pożywki w procesie recyrkulacji oraz z innych źródeł
czysta instalacja nawadniająca 
50-85% niższe zużycie energii
niż w przypadku innych metod
szybki zwrot z inwestycji 
(2-4 lata) 
automatyczne i bezobsługowe działanie

Kathari do recyrkulacji pożywki

Ponowne wykorzystywanie wody i pożywki staje się coraz popularniejszym standardem w zarządzaniu zasobami wodnymi w profesjonalnym ogrodnictwie. Pozwala ono znacznie zaoszczędzić na wodzie oraz składnikach odżywczych, jak również zniwelować negatywny wpływ na środowisko. Niemniej jednak powtórne wykorzystanie wody drenażowej niesie ze sobą pewne ryzyko. W zamkniętym obiegu woda musi zostać starannie oczyszczona, tak by wraz z odzyskanymi składnikami odżywczymi do uprawy nie zostały wprowadzone niepożądane wirusy, bakterie czy grzyby.

schemat działania ultrafiltracji
Kluczowym aspektem procesu recyrkulacji jest więc jak najdokładniejsze odfiltrowanie patogenów i zanieczyszczeń, przy jednoczesnym zachowaniu rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. Oba te procesy mają znaczenie dla osiągnięcia oszczędności wody oraz nawozów, ograniczenia występowania chorób, a także zachowania czystości i wysokiej przepustowości instalacji nawadniającej. Urządzenie Kathari wykorzystuje technologię membranową, która pozwala na precyzyjne, mechaniczne oczyszczenie wody. Dzięki procesowi ultrafiltracji polegającemu na fizycznym usunięciu patogenów nie wymaga ona wysokich nakładów energii elektrycznej ani stosowania środków dezynfekcyjnych. 
Przekłada się to na niskie koszty eksploatacji, a to z kolei prowadzi do osiągnięcia szybkiego zwrotu z inwestycji. Filtracja wody odbywa się poprzez membrany, których pory są odpowiednio małe, by zatrzymać wirusy, bakterie i grzyby, lecz równocześnie odpowiednio przepuszczalne, by umożliwić przedostanie się rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. 

Ultrafiltracja a alternatywne metody dezynfekcji wody

Ultrafiltracja wyróżnia się szeregiem zalet względem alternatywnych metod dezynfekcji wody — lamp UV oraz ozonowania.
ultrafiltracja
całkowicie usuwa patogeny z wody, poczas gdy pozostałe metody jedynie je unieszkodliwiają, co może to prowadzić do zatykania się kroplowników.

zmętenienie i zanieczyszczenie wody nie wpływa negatywnie na skuteczność ultrafiltracji, podczas gdy negatywnie wpływają na efekty ozonowania lub lamp UV

nie wymaga dużej ilości energii elektrycznej, w przeciwieństwie do pozostałych metod
od 50% do 85% niższe koszty eksploatacji niż w przypadku pozostałych rozwiązań
Wszystko to przekłada się na niskie koszty użytkowania urządzenia, a to z kolei prowadzi do osiągnięcia szybkiego zwrotu z inwestycji. Filtracja wody odbywa się poprzez membrany, których pory są odpowiednio małe, by zatrzymać wirusy, bakterie i grzyby, lecz równocześnie odpowiednio przepuszczalne, by umożliwić przedostanie się rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. 
oczyszczanie wody w procesie ultrafiltracji
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Grzegorz Surman

Ultrafiltracja wody 
Kathari

Mechaniczne usuwanie patogenów z pożywki

kathari
VDEG Kathari, opracowane przez grupę Van der Ende to zaawansowane urządzenie do oczyszczania wody z wirusów, bakterii, grzybów i zanieczyszczeń mechanicznych. Wykorzystuje ono proces ultrafiltracji w celu eliminacji patogenów z wody drenażowej, przy jednoczesnym zachowaniu cennych składników odżywczych. Jest to niezwykle efektywna metoda, która pozwala na znaczną oszczędność kosztów nawadniania i nawożenia. Urządzenie może być wykorzystywane w procesie recyrkulacji pożywki oraz do oczyszczania wody ze źródeł zewnętrznych.
skutecznie usuwa wirusy (także ToBRV), bakterie i grzyby 

do dezynfekcji pożywki w procesie recyrkulacji oraz z innych źródeł
czysta instalacja nawadniająca 
50-85% niższe zużycie energii
niż w przypadku innych metod
szybki zwrot z inwestycji 
(2-4 lata) 
automatyczne i bezobsługowe działanie

Kathari do recyrkulacji pożywki

Ponowne wykorzystywanie wody i pożywki staje się coraz popularniejszym standardem w zarządzaniu zasobami wodnymi w profesjonalnym ogrodnictwie. Pozwala ono znacznie zaoszczędzić na wodzie oraz składnikach odżywczych, jak również zniwelować negatywny wpływ na środowisko. Niemniej jednak powtórne wykorzystanie wody drenażowej niesie ze sobą pewne ryzyko. W zamkniętym obiegu woda musi zostać starannie oczyszczona, tak by wraz z odzyskanymi składnikami odżywczymi do uprawy nie zostały wprowadzone niepożądane wirusy, bakterie czy grzyby.

schemat działania ultrafiltracji
Kluczowym aspektem procesu recyrkulacji jest więc jak najdokładniejsze odfiltrowanie patogenów i zanieczyszczeń, przy jednoczesnym zachowaniu rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. Oba te procesy mają znaczenie dla osiągnięcia oszczędności wody oraz nawozów, ograniczenia występowania chorób, a także zachowania czystości i wysokiej przepustowości instalacji nawadniającej. Urządzenie Kathari wykorzystuje technologię membranową, która pozwala na precyzyjne, mechaniczne oczyszczenie wody. Dzięki procesowi ultrafiltracji polegającemu na fizycznym usunięciu patogenów nie wymaga ona wysokich nakładów energii elektrycznej ani stosowania środków dezynfekcyjnych. 
Przekłada się to na niskie koszty eksploatacji, a to z kolei prowadzi do osiągnięcia szybkiego zwrotu z inwestycji. Filtracja wody odbywa się poprzez membrany, których pory są odpowiednio małe, by zatrzymać wirusy, bakterie i grzyby, lecz równocześnie odpowiednio przepuszczalne, by umożliwić przedostanie się rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. 

Ultrafiltracja a alternatywne metody dezynfekcji wody

Ultrafiltracja wyróżnia się szeregiem zalet względem alternatywnych metod dezynfekcji wody — lamp UV oraz ozonowania.
ultrafiltracja
całkowicie usuwa patogeny z wody, poczas gdy pozostałe metody jedynie je unieszkodliwiają, co może to prowadzić do zatykania się kroplowników.

zmętenienie i zanieczyszczenie wody nie wpływa negatywnie na skuteczność ultrafiltracji, podczas gdy negatywnie wpływają na efekty ozonowania lub lamp UV

nie wymaga dużej ilości energii elektrycznej, w przeciwieństwie do pozostałych metod
od 50% do 85% niższe koszty eksploatacji niż w przypadku pozostałych rozwiązań
Wszystko to przekłada się na niskie koszty użytkowania urządzenia, a to z kolei prowadzi do osiągnięcia szybkiego zwrotu z inwestycji. Filtracja wody odbywa się poprzez membrany, których pory są odpowiednio małe, by zatrzymać wirusy, bakterie i grzyby, lecz równocześnie odpowiednio przepuszczalne, by umożliwić przedostanie się rozpuszczonych w wodzie składników odżywczych. 
oczyszczanie wody w procesie ultrafiltracji
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Grzegorz Surman