Trzmiele a pszczoły — naturalni zapylacze

Szacuje się, że jedna trzecia upraw w ogrodnictwie zależna jest od zapylania. Robią to zwykle pszczoły i trzmiele, ale zapylać kwiaty mogą również motyle, ptaki oraz pluskwy. Często zadawane jest pytanie, dlaczego do zapylania preferowane są trzmiele. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zapylaniu przez trzmiele, przeczytaj osobny artykuł, przygotowany przez naszych specjalistów. Z kolei w poniższym artykule nasz specjalista wyjaśnia, jaka jest różnica między trzmielami a pszczołami oraz dlaczego Royal Brinkman zdecydowało się na wykorzystanie trzmieli.

Trzmiel
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
5 czerwca 2019
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Różnica między trzmielami a pszczołami

Na początek, celem wyjaśnienia: trzmiele i pszczoły należą do tej samej rodziny, mianowicie do Aphidae (rodzina: pszczoły i trzmiele). Dzięki temu są do siebie trochę podobne. Mimo wszystko jest między nimi kilka znaczących różnic. Trzmiele są większe i mają więcej włosków na swoim ciele. Dzięki temu są lepiej dostosowane do zapylania, niż pszczoły. Poza tym trzmiele, w przeciwieństwie do pszczół, nie produkują miodu.

Trzmiel
Pszczoła

Wybór trzmieli

Wykorzystanie trzmieli do zapylania upraw, a nie pszczół, ma swoje zalety, a mianowicie:
  • Trzmiele wylatują nawet przy względnie niskiej temperaturze (>8⁰C) i słabym oświetleniu (pochmurna pogoda), czego pszczoła nie robi. Dzięki temu trzmiele wykorzystywać można również wiosną i jesienią.
  • Wzór lotów trzmiela jest bardzo efektywny. Trzmiel często przechodzi na inne drzewa/rośliny i rzędy. Powoduje to zapylanie krzyżowe.
  • Trzmiel jest aktywny przez większą część dnia, mniej więcej 18 godzin na dzień.
  • Połączenie dużego ciała, gęstego „futerka” oraz silnych skrzydełek trzmiela powoduje, że na jego powierzchni osadza się sporo pyłku, w trakcie wizyty na kwiatku. Dzięki temu duża ilość pyłku transportowana jest między roślinami.
  • W porównaniu z pszczołami lub osami trzmiel jest mniej agresywny w stosunku do człowieka. Trzmiele prawie nigdy nie żądlą. Robią to wyłącznie wtedy, gdy czują się zagrożone lub gdy ich kolonia stoi w ogniu.
  • Trzmiele efektywnie zapylają również uprawę chronioną lub uprawę przykrytą (siatką).
  • Trzmiele nie opuszczają szklarni zbyt szybko w poszukiwaniu „bardziej atrakcyjnych” upraw. Inni zapylacze czasem zmieniają szklarnię na inną w poszukiwaniu bardziej atrakcyjnej rośliny.

Produkcja trzmieli

Royal Brinkman sprzedaje trzmiele gatunku Bombus terrestris (zwane również trzmielem ziemnym) od dostawcy Agrobio. Trzmiel B. terrestris naturalnie często występuje w Holandii i innych krajach europejskich. Agrobio odtwarza cały cykl życia trzmiela w kontrolowanym środowisku w południowej Hiszpanii. Naturalnie abiotyczne warunki w łatwy sposób dają się imitować. Dzięki temu trzmiele są wysokiej jakości, a same owady w trakcie procesu odczuwają jak najmniejszy poziom stresu. Cały proces jest naturalny i nie stosuje się w nim żadnych syntetycznych produktów (np. pożywienia). Kolonia trzmieli składa się z królowej oraz 60-70 robotnic. Kolonia znajduje się w szklarni przez 6 do 8 tygodni. Przez pierwsze 4 tygodnie jest ona najbardziej aktywna przy zapylaniu.

Dopasowywanie szklarni w celu zapylenia

Ostatnie zmiany w technologii szklarniowej oraz zmieniający się klimat mają wpływ na efektywność trzmieli. Wysokie temperatury oraz intensywność światła działają negatywnie na rozwój ziaren pyłku, co nie pozostaje bez wpływu na zapylanie trzmieli. Wprowadzając dyfuzyjne światło oraz lepszą regulację ciepła (chłodniejszy klimat), zapylanie można ponownie przywrócić do normy. Jeśli masz pytania odnośnie możliwych poprawek w Twojej szklarni, możesz skontaktować się z jednym z naszych specjalistów od środków ochrony roślin.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Trzmiele a pszczoły — naturalni zapylacze

Szacuje się, że jedna trzecia upraw w ogrodnictwie zależna jest od zapylania. Robią to zwykle pszczoły i trzmiele, ale zapylać kwiaty mogą również motyle, ptaki oraz pluskwy. Często zadawane jest pytanie, dlaczego do zapylania preferowane są trzmiele. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zapylaniu przez trzmiele, przeczytaj osobny artykuł, przygotowany przez naszych specjalistów. Z kolei w poniższym artykule nasz specjalista wyjaśnia, jaka jest różnica między trzmielami a pszczołami oraz dlaczego Royal Brinkman zdecydowało się na wykorzystanie trzmieli.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 5 czerwca 2019
Udostępnij artykuł
Trzmiel
W poniższym artykule:

Różnica między trzmielami a pszczołami

Na początek, celem wyjaśnienia: trzmiele i pszczoły należą do tej samej rodziny, mianowicie do Aphidae (rodzina: pszczoły i trzmiele). Dzięki temu są do siebie trochę podobne. Mimo wszystko jest między nimi kilka znaczących różnic. Trzmiele są większe i mają więcej włosków na swoim ciele. Dzięki temu są lepiej dostosowane do zapylania, niż pszczoły. Poza tym trzmiele, w przeciwieństwie do pszczół, nie produkują miodu.

Trzmiel
Pszczoła

Wybór trzmieli

Wykorzystanie trzmieli do zapylania upraw, a nie pszczół, ma swoje zalety, a mianowicie:
  • Trzmiele wylatują nawet przy względnie niskiej temperaturze (>8⁰C) i słabym oświetleniu (pochmurna pogoda), czego pszczoła nie robi. Dzięki temu trzmiele wykorzystywać można również wiosną i jesienią.
  • Wzór lotów trzmiela jest bardzo efektywny. Trzmiel często przechodzi na inne drzewa/rośliny i rzędy. Powoduje to zapylanie krzyżowe.
  • Trzmiel jest aktywny przez większą część dnia, mniej więcej 18 godzin na dzień.
  • Połączenie dużego ciała, gęstego „futerka” oraz silnych skrzydełek trzmiela powoduje, że na jego powierzchni osadza się sporo pyłku, w trakcie wizyty na kwiatku. Dzięki temu duża ilość pyłku transportowana jest między roślinami.
  • W porównaniu z pszczołami lub osami trzmiel jest mniej agresywny w stosunku do człowieka. Trzmiele prawie nigdy nie żądlą. Robią to wyłącznie wtedy, gdy czują się zagrożone lub gdy ich kolonia stoi w ogniu.
  • Trzmiele efektywnie zapylają również uprawę chronioną lub uprawę przykrytą (siatką).
  • Trzmiele nie opuszczają szklarni zbyt szybko w poszukiwaniu „bardziej atrakcyjnych” upraw. Inni zapylacze czasem zmieniają szklarnię na inną w poszukiwaniu bardziej atrakcyjnej rośliny.

Produkcja trzmieli

Royal Brinkman sprzedaje trzmiele gatunku Bombus terrestris (zwane również trzmielem ziemnym) od dostawcy Agrobio. Trzmiel B. terrestris naturalnie często występuje w Holandii i innych krajach europejskich. Agrobio odtwarza cały cykl życia trzmiela w kontrolowanym środowisku w południowej Hiszpanii. Naturalnie abiotyczne warunki w łatwy sposób dają się imitować. Dzięki temu trzmiele są wysokiej jakości, a same owady w trakcie procesu odczuwają jak najmniejszy poziom stresu. Cały proces jest naturalny i nie stosuje się w nim żadnych syntetycznych produktów (np. pożywienia). Kolonia trzmieli składa się z królowej oraz 60-70 robotnic. Kolonia znajduje się w szklarni przez 6 do 8 tygodni. Przez pierwsze 4 tygodnie jest ona najbardziej aktywna przy zapylaniu.

Dopasowywanie szklarni w celu zapylenia

Ostatnie zmiany w technologii szklarniowej oraz zmieniający się klimat mają wpływ na efektywność trzmieli. Wysokie temperatury oraz intensywność światła działają negatywnie na rozwój ziaren pyłku, co nie pozostaje bez wpływu na zapylanie trzmieli. Wprowadzając dyfuzyjne światło oraz lepszą regulację ciepła (chłodniejszy klimat), zapylanie można ponownie przywrócić do normy. Jeśli masz pytania odnośnie możliwych poprawek w Twojej szklarni, możesz skontaktować się z jednym z naszych specjalistów od środków ochrony roślin.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Zapylanie pomidorów w szklarni
Trzmiele są powszechnie stosowane do zapylania pomidorów w uprawach pod osłonami. Dowiedz się, jak najskuteczniej je wykorzystać.
Trzmiele do sadu i drzew owocowych
Trzmiele do zapylania drzew owocowych pozwalają na zapylanie w gorszych warunkach pogodowych. Sprawdź, jak wykorzystać trzmiele w Twoim sadzie!
Zapylanie borówki amerykańskiej przez trzmiele
Zapylanie borówki, malin czy truskawek przez trzmiele to sposób na to, by zwiększyć zbiory. Sprawdź jak wykorzystać trzmiele w Twojej uprawie!