Wełnowiec cytrusowy (Planococcus citri) jest szkodnikiem atakującym przede wszystkim rośliny cytrusowe, ale stwierdzono jego występowanie na 27 innych gatunkach roślin. Inwazje mogą powodować zmniejszenie nadających się do sprzedaży roślin nawet o 75%. Wełnowce mogą produkować 4-10 pokoleń rocznie. Populacje wełnowca wykształciły odporność na środki owadobójcze. Zaleca się monitorowanie liczebności uskrzydlonych samców za pomocą pułapek Delta z przynętami feromonowymi Planococcus citri.
Monitorowanie i wyłapywanie wełnowca cytrusowca
Pułapki i feromony specyficzne dla gatunku są efektywnym narzędziem do monitorowania występowania dorosłych osobników i pomagają określać potrzeby wykonania zabiegów zwalczających. Jest to nieodłączny element integrowanej ochrony roślin.
Wybór i gęstość rozmieszczenia pułapek
Do stosowania kapsułek feromonowych najlepiej stosować pułapki Delta.
Uwaga: nie należy używać tej samej pułapki do monitorowania i wyłapywania różnych gatunków motyli.
Zaleca się umieszczenie 2 pułapek na hektar. Pułapkę należy umieścić w pobliżu najwyższego punktu rośliny, używając podpór o wysokości 1 m lub wyższych (jeśli uprawa jest wyższa).
Wymiana kapsułek
Kapsułki z feromonami należy wymieniać co 4-6 tygodni.
Zawartość opakowania
- opakowanie zawiera 1 kapsułkę z feromonem
- opakowanie jest hermetycznie zamknięte
- masa netto: 0,7 g na feromon
- pojemność: 0,5 mg atraktantu na feromon
Sposób postępowania z feromonami
Feromony są bardzo delikatnym produktem, wymagającym odpowiednio ostrożnego traktowania. Pułapki z kapsułkami feromonowymi należy chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz nie dotykać ich gołymi rękami, ponieważ może to obniżyć skuteczność feromonu.
Interpretacja wyników
Zbieraj dane od początku lotu pokolenia zimującego. W okresie wzrostu mogą być konieczne częstsze odczyty. Decyzja o wykonaniu oprysku powinna być podjęta nie tylko na podstawie informacji z monitorowania, ale również z uwzględnieniem warunków klimatycznych i biologicznych.
Przechowywanie i transport
Jeśli wymagane jest przechowywanie, produkt należy przechowywać w temperaturze -18 ° C maksymalnie 2 lata od daty produkcji. Jeśli produkt jest przechowywany w lodówce w temperaturze 4-6 ° C, może być przechowywany maksymalnie 1 rok od daty produkcji. Jeśli produkt będzie przechowywany dłużej i / lub w innych okolicznościach, Royal Brinkman nie ponosi odpowiedzialności za utratę jakości.