Dagonis 0,5l

Kod towaruP50100533
​​​​Royal Brinkman nie obsługuje klientów indywidualnych (osób prywatnych).​​​​
Cena produktu dostępna po zalogowaniu.
Nie masz jeszcze konta? Poproś o dane logowania.
​​ Współpraca  z wieloma przewoźnikami​​​​​​​​
80% zamówień dostarczanych w ciągu 5 dni
Wysoka jakość produktów

Opis

Dagonis® to wielofunkcyjny fungicyd o bardzo krótkich okresach karencji. Uniwersalny dzięki szerokiej rejestracji, obejmującej takie gatunki jak: pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka, groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, warzywa korzeniowe i bulwiaste, sałata, cykoria, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka oraz truskawka. Dagonis to fungicyd w formie koncentratu w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC) o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnie. Środek zawiera substancję czynną fluksapyroksad z grupy FRAC 7 oraz substancję czynną difenokonazol z grupy FRAC 3.

Zawartość substancji czynnych:
difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 50 g/l (4,66%)
fluksapyroksad (Xemium®, związek z grupy karboksyamidów) – 75 g/l (6,98%)

Fluksapyroksad Xemium®
Dzięki współdziałaniu dwóch substancji czynnych: najnowszej, innowacyjnej substancji czynnej Xemium® (fluksapyroksad) i difekonazolu, Dagonis® skutecznie chroni uprawy przed najgroźniejszymi uprawami grzybowymi, takimi jak: mączniak prawdziwy, alternarioza, zgnilizna twardzikowa i inne. Xemium®, czyli fluksapyroksad, nalezy do grupy FRAC 7, natomiast difenokonazol do grupy FRAC 3.

Jak działa Xemium®?
Substancja czynna Xemium® posiada niezwykłą zdolność dopasowywania swojej struktury molekularnej do środowiska, co pozwala wykazywać większą rozpuszczalność w wodzie lub w tłuszczach, w zależności od potrzeby. Ta specyficzna metamorfoza, zwana „efektem kameleona”, pozwala dotrzeć Xemium® do dehydrogenazy bursztynianowej szybciej i skuteczniej niż porównywalne substancje czynne. Po wyschnięciu na roślinie warstwy cieczy roboczej zawierającej Dagonis® część cząsteczek tworzy na powierzchni liścia gwiaździste kryształki substancji czynnej Xemium®, które zagnieżdżają się trwale w warstwie woskowej. Rosa lub deszcz stopniowo aktywują małe porcje substancji czynnej z tych krystalicznych zasobów. Dzięki temu jest ona wciąż uwalniana i przemieszczana do wnętrza liścia, co zapewnia jego ciągłą i niespotykanie długotrwałą ochronę. Jest ona aż do 4 tygodni dłuższa w porównaniu do standardów rynkowych. Ponieważ Xemium® cechuje się unikalną mobilnością, jest szybko przemieszczana do innych części rośliny, zapewniając jej, a także nowym przyrostom, bardzo dobrą ochronę. Obok optymalnego wchłaniania substancji czynnej i opisanej mobilności, molekuła Xemium® jest bardzo ruchliwa także w strukturze patogenów. Jest to kluczem do optymalnego i kompleksowego działania grzybobójczego.

Zalety produktu
» Skuteczny – specjalista w zwalczaniu maczniaka prawdziwego i alternariozy
» Pewny – długotrwałe działanie i odpornosc na zmywanie
» Mobilny – łatwe pobieranie i ochrona nowych przyrostów

Zastosowanie
» Pomidor (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy pomidora
- Alternarioza pomidora (średni poziom zwalczania),
» Papryka (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy
- Alternarioza papryki (średni poziom zwalczania)
» Ogórek, cukinia, melon, dynia (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy dyniowatych (średni poziom zwalczania)
» Sałata masłowa, sałata lodowa, sałata rzymska, cykoria, endywia, roszponka, rukola (w uprawie pod osłonami)
- Zgnilizna twardzikowa
» Truskawka (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy truskawki
» Truskawka (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy truskawki
» Pomidor (w uprawie polowej)
- Alternarioza pomidora
» Marchew (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
- Alternarioza naci marchwi
- Zgnilizna twardzikowa (średni poziom zwalczania)
» Pietruszka korzeniowa (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
- Alternarioza naci marchwi
- Zgnilizna twardzikowa (średni poziom zwalczania)
» Sałata masłowa, sałata lodowa, sałata rzymska (w uprawie polowej)
- Zgnilizna twardzikowa
» Kapusta głowiasta (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych, plamistość pierścieniowa kapustnych.
» Brokuł, kalafior (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych(średni poziom zwalczania),  plamistość pierścieniowa kapustnych (średni poziom zwalczania).
» Kapusta brukselska (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych(średni poziom zwalczania), plamistość pierścieniowa kapustnych

Okresy karencji
» pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka: 3 dni
» groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, warzywa korzeniowe i bulwiaste: 7 dni
» sałata, cykoria, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka: 14 dni
» truskawka: 1 dzień

--------------------------------------------------------------------------------

Zgodnie z Dz.U.2018. poz.1310 z późniejszymi zmianami:

Art. 25.
Nabycia środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby:
a) pełnoletnie,
b) posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w Art. 28.

Art. 28. Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom, które:
1) ukończyły szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
2) ukończyły szkolenie w zakresie doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
3) ukończyły szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 lub,
4) nie wcześniej niż przed upływem 5 lat, przed nabyciem tych środków, ukończyły szkolenie wymagane od użytkowników profesjonalnych w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzone dokumentem o ukończeniu tego szkolenia, lub przedstawiły inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzający uzyskanie uprawnień do nabywania środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych.

Środki ochrony roślin, zarówno chemiczne jak i biologiczne, powinny być stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Używaj ich w sposób bezpieczny. Przed użyciem zapoznaj się z treścią etykiety i karty charakterystyki danego preparatu.

Informacje dotyczące rejestracji

Nr zezwoleniaZmiany zezwoleniaSprzedaż dozwolona doStosowanie dozwolone do
R-36/2019030.06.202530.06.2026

Dagonis 0,5l

Kod towaruP50100533
Cena produktu dostępna po zalogowaniu.
Nie masz jeszcze konta? Poproś o dane logowania.
​​​​Royal Brinkman nie obsługuje klientów indywidualnych (osób prywatnych).​​​​
​​ Współpraca  z wieloma przewoźnikami​​​​​​​​
80% zamówień dostarczanych w ciągu 5 dni
Wysoka jakość produktów

Opis

Dagonis® to wielofunkcyjny fungicyd o bardzo krótkich okresach karencji. Uniwersalny dzięki szerokiej rejestracji, obejmującej takie gatunki jak: pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka, groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, warzywa korzeniowe i bulwiaste, sałata, cykoria, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka oraz truskawka. Dagonis to fungicyd w formie koncentratu w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC) o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnie. Środek zawiera substancję czynną fluksapyroksad z grupy FRAC 7 oraz substancję czynną difenokonazol z grupy FRAC 3.

Zawartość substancji czynnych:
difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 50 g/l (4,66%)
fluksapyroksad (Xemium®, związek z grupy karboksyamidów) – 75 g/l (6,98%)

Fluksapyroksad Xemium®
Dzięki współdziałaniu dwóch substancji czynnych: najnowszej, innowacyjnej substancji czynnej Xemium® (fluksapyroksad) i difekonazolu, Dagonis® skutecznie chroni uprawy przed najgroźniejszymi uprawami grzybowymi, takimi jak: mączniak prawdziwy, alternarioza, zgnilizna twardzikowa i inne. Xemium®, czyli fluksapyroksad, nalezy do grupy FRAC 7, natomiast difenokonazol do grupy FRAC 3.

Jak działa Xemium®?
Substancja czynna Xemium® posiada niezwykłą zdolność dopasowywania swojej struktury molekularnej do środowiska, co pozwala wykazywać większą rozpuszczalność w wodzie lub w tłuszczach, w zależności od potrzeby. Ta specyficzna metamorfoza, zwana „efektem kameleona”, pozwala dotrzeć Xemium® do dehydrogenazy bursztynianowej szybciej i skuteczniej niż porównywalne substancje czynne. Po wyschnięciu na roślinie warstwy cieczy roboczej zawierającej Dagonis® część cząsteczek tworzy na powierzchni liścia gwiaździste kryształki substancji czynnej Xemium®, które zagnieżdżają się trwale w warstwie woskowej. Rosa lub deszcz stopniowo aktywują małe porcje substancji czynnej z tych krystalicznych zasobów. Dzięki temu jest ona wciąż uwalniana i przemieszczana do wnętrza liścia, co zapewnia jego ciągłą i niespotykanie długotrwałą ochronę. Jest ona aż do 4 tygodni dłuższa w porównaniu do standardów rynkowych. Ponieważ Xemium® cechuje się unikalną mobilnością, jest szybko przemieszczana do innych części rośliny, zapewniając jej, a także nowym przyrostom, bardzo dobrą ochronę. Obok optymalnego wchłaniania substancji czynnej i opisanej mobilności, molekuła Xemium® jest bardzo ruchliwa także w strukturze patogenów. Jest to kluczem do optymalnego i kompleksowego działania grzybobójczego.

Zalety produktu
» Skuteczny – specjalista w zwalczaniu maczniaka prawdziwego i alternariozy
» Pewny – długotrwałe działanie i odpornosc na zmywanie
» Mobilny – łatwe pobieranie i ochrona nowych przyrostów

Zastosowanie
» Pomidor (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy pomidora
- Alternarioza pomidora (średni poziom zwalczania),
» Papryka (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy
- Alternarioza papryki (średni poziom zwalczania)
» Ogórek, cukinia, melon, dynia (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy dyniowatych (średni poziom zwalczania)
» Sałata masłowa, sałata lodowa, sałata rzymska, cykoria, endywia, roszponka, rukola (w uprawie pod osłonami)
- Zgnilizna twardzikowa
» Truskawka (w uprawie pod osłonami)
- Mączniak prawdziwy truskawki
» Truskawka (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy truskawki
» Pomidor (w uprawie polowej)
- Alternarioza pomidora
» Marchew (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
- Alternarioza naci marchwi
- Zgnilizna twardzikowa (średni poziom zwalczania)
» Pietruszka korzeniowa (w uprawie polowej)
- Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
- Alternarioza naci marchwi
- Zgnilizna twardzikowa (średni poziom zwalczania)
» Sałata masłowa, sałata lodowa, sałata rzymska (w uprawie polowej)
- Zgnilizna twardzikowa
» Kapusta głowiasta (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych, plamistość pierścieniowa kapustnych.
» Brokuł, kalafior (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych(średni poziom zwalczania),  plamistość pierścieniowa kapustnych (średni poziom zwalczania).
» Kapusta brukselska (w uprawie polowej)
- Czerń krzyżowych(średni poziom zwalczania), plamistość pierścieniowa kapustnych

Okresy karencji
» pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka: 3 dni
» groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, warzywa korzeniowe i bulwiaste: 7 dni
» sałata, cykoria, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka: 14 dni
» truskawka: 1 dzień

--------------------------------------------------------------------------------

Zgodnie z Dz.U.2018. poz.1310 z późniejszymi zmianami:

Art. 25.
Nabycia środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby:
a) pełnoletnie,
b) posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w Art. 28.

Art. 28. Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom, które:
1) ukończyły szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
2) ukończyły szkolenie w zakresie doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
3) ukończyły szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 lub,
4) nie wcześniej niż przed upływem 5 lat, przed nabyciem tych środków, ukończyły szkolenie wymagane od użytkowników profesjonalnych w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzone dokumentem o ukończeniu tego szkolenia, lub przedstawiły inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzający uzyskanie uprawnień do nabywania środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych.

Środki ochrony roślin, zarówno chemiczne jak i biologiczne, powinny być stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Używaj ich w sposób bezpieczny. Przed użyciem zapoznaj się z treścią etykiety i karty charakterystyki danego preparatu.

Informacje dotyczące rejestracji

Nr zezwoleniaZmiany zezwoleniaSprzedaż dozwolona doStosowanie dozwolone do
R-36/2019030.06.202530.06.2026
Inspiracje z Banku wiedzy
alternarioza
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
mączniak rzekomy
Mączniak rzekomy - zwalczanie
Mączniak rzekomy to jedna z najpowszechniejszych chorób roślin, wywoływana przez organizmy grzybopodobne należące m.in. do rodzajów Peronospora, Pseudoperonospora, Bremia oraz Plasmopara. Patogeny infekują głównie na liście, przerastając tkanki, powodując powstawanie nalotu i plam, a w konsekwencji prowadząc do ich zamierania. 
Najnowsze artykuły