Indywidualne porady specjalistówPonad 10 000 produktówProgram lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa
Strona główna  Bank Wiedzy  Maszyny i urządzenia   Nanofiltracja jako technika oczyszczania wody?

Nanofiltracja jako technika oczyszczania wody?

Nanofiltracja
Autor tekstu Joshua Reijnen | Ostatnia aktualizacja: 23-06-2020

Ze względów ekologicznych producenci ogrodniczy powinni brać pod uwagę możliwość oczyszczania wody ze ochrony roślin zawartych w wodzie odpływowej. Jedną z technik oczyszczania, która może być stosowana w tym celu, jest nanofiltracja. W tym artykule nasi specjaliści przedstawiają więcej informacji na temat nanofiltracji jako techniki oczyszczania wody.


Jak działa nanofiltracja (NF)?

Nanofiltracja jest metodą filtracji, która wykorzystuje filtrację membranową. Za pomocą membrany możliwe jest rozdzielenie strumienia wody. W ten sposób instalacja może zapewnić np. przepływ cząstek sodu i zatrzymanie cennych składników odżywczych i środków ochrony roślin. Nie tylko sód może być odfiltrowany z wody za pomocą nanofiltracji; odnosi się to również do następujących substancji:


  • Substancje rozpuszczone: 75%
  • Potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy, takie jak algi i bakterie: 90%.
  • Związki organiczne: 50 - 90%
  • Metale: 50 - 90%
  • Trwałe substancje organiczne: 50 - 75%
  • Sole nieorganiczne
  • Składniki odżywcze 


Oprócz tego, że granica separacji jest mniejsza niż w przypadku odwróconej osmozy (RO), zużycie energii w przypadku nanofiltracji jest również znacznie mniejsze.

 

Zalety nanofiltracji

Często woda odpływowa jest odprowadzana w celu zmniejszenia zawartości sodu. W tym przypadku część wody odpływowej jest odprowadzana i uzupełniana wodą deszczową. W procesie tym traci się wiele cennych składników odżywczych. Największą zaletą nanofiltracji jest to, że te składniki odżywcze zostają zachowane. Posejdon 8-1 i Posejdon 8-2 firmy Moor Filtertechniek to instalacja do oczyszczania wody, która wykorzystuje nanofiltrację.

Oprócz zachowania składników odżywczych, nanofiltracja ma szereg innych zalet:
  • Prędkości przepływu wypływu są niższe niż w przypadku odwróconej osmozy;
  • Redukcja metali ciężkich;
  • Redukcja azotanów i siarczanów;
  • Nie potrzebuje żadnych środków chemicznych do pracy dzięki membranie;
  • pH wody jest zazwyczaj nieagresywne po nanofiltracji;
  • Zapewnia, między innymi, dezynfekcję;
  • Zapewnia redukcję koloru, zmętnienia i zawartości garbników.





Joshua Reijnen Joshua Reijnen

Joshua Reijnen jest specjalistą w dziedzinie technologii wodnej. Od 2017 roku na co dzień wspiera hodowców, doradzając im we wszelkich kwestiach związanych z technologią wodną. "Zadowolony klient i naprawdę mogący coś wnieść; to jest to, co najbardziej podoba mi się w mojej pracy".”






Do not delete this link