Nawozy organiczne i mineralne

Czym się różnią?

Rośliny, podobnie jak ludzie, potrzebują składników odżywczych do rozwoju. Odpowiednia ilość jest bardzo ważna do stworzenia optymalnego współczynnika NPK. NPK oznacza proporcje azotu (N), fosforu (P) oraz potasu (K) w nawozie. Są to składniki, których roślina potrzebuje zawsze jako stabilnej podstawy. W tym artykule wyjaśniamy różnicę między nawozami organicznymi a mineralnymi, zwanymi również nawozami sztucznymi.

Nawozy organiczne
Royal Brinkman
21 grudnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Nawozy organiczne

Nawozy organiczne składają się z naturalnych surowców, wliczając w to bakterie, grzyby, owady, insekty i inne organizmy. Takie surowce naturalne stymulują życie gleby. Po dodaniu do gleby nawozów organicznych są one przetwarzane przez glebę w taki sposób, że roślina może je wchłaniać jako pokarm. Roślina samodzielnie reguluje, kiedy, w jakiej ilości i w jakiej kolejności będzie przyjmować składniki odżywcze. Te dwa czynniki razem pośrednio zwiększają odporność rośliny na szkodniki, wirusy oraz choroby. Według niektórych plantatorów nawozy organiczne mają małą wadę - mogą brzydko pachnieć. Jest to spowodowane tym, że powstały z materiałów naturalnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Zalety nawozów organicznych

  • Zapewniają przewiewną strukturę gleby.
  • Dzięki użyciu nawozów organicznych gleba staje się zdrowsza i bardziej żyzna.
  • Nawozy organiczne pozostają dostępne dla rośliny dłużej niż nawozy chemiczne.

Nawozy mineralne

Nawozy mineralne, znane lepiej jako nawozy nieorganiczne lub nawozy sztuczne, nie składają się w całości z surowców naturalnych. Jest to spowodowane tym, że nawozy sztuczne są wytwarzane w procesie przemysłowym. Niemniej jednak wszystkie składniki znajdujące się w nawozach są składnikami, które można znaleźć również w przyrodzie. Zaletą nawozów sztucznych jest to, że zostały wyprodukowane w taki sposób, że składniki odżywcze mogą być wchłaniane bezpośrednio przez roślinę i dlatego nie wymagają przetwarzania, jak nawozy organiczne. Są również łatwe do rozpuszczenia i podania roślinie.

Ponadto masz możliwość samodzielnego opracowania receptury odżywczej, dopasowanej do potrzeb rośliny. W przeciwieństwie do nawozów organicznych, w przypadku których roślina sama „wybiera” jeden lub więcej elementów do wchłonięcia, nawozy nieorganiczne są wykorzystywane do bardziej nakierowanego nawożenia. 
Wszystkie konieczne składniki są obliczane w harmonogramie nawożenia, a wszystkie wymagania mogą zostać precyzyjnie spełnione przy użyciu tylko jednego nawozu. W takim przypadku „wybór” ze strony rośliny nie jest konieczny. 

Wadą mineralnych lub nieorganicznych nawozów jest to, że nie wpływają na życie gleby. Nawozy mineralne zawierają również proporcjonalnie więcej soli, niż nawozy organiczne. Jeśli nawóz nie jest podany prawidłowo i sól gromadzi się przy korzeniach rośliny, wówczas może nastąpić uszkodzenie korzeni. Jest to więc ważna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, korzystając z nawozów mineralnych. 

Nawozy organiczne a mineralne

  • Struktura gleby — największa różnica między nawozami chemicznymi a organicznymi polega na tym, że te ostatnie poprawiają strukturę gleby. Wykorzystanie nawozów organicznych przyczynia się bowiem do zwiększenia aktywności mikrobiologicznej w podłożu. Substancje organiczne, dzięki mikroorganizmom glebowym, ulegają rozkładowi na kwasy humusowe i aminokwasy. Podczas tego procesu pobierany jest tlen z atmosfery, w efekcie czego struktura gleby zmienia się, a podłoże staję się bardziej napowietrzone. Dzięki temu połączeniu powstaje bogata, zdrowa i żyzna gleba, o dostatecznej różnorodności biologicznej oraz właściwej strukturze, z której roślina może pobierać potrzebne ilości pożywienia i wilgoci. To zapewnia zdrową uprawę o wysokiej odporności na choroby i szkodniki.
  • Dłuższa dostępność — kolejna istotna różnica w porównaniu z nawozami chemicznymi polega na tym, iż składniki odżywcze (azot, fosfor i potas) w nawozach organicznych, a także w oborniku, uwalniają się bardziej równomiernie. Dzieje się tak, ponieważ składniki w nawozach organicznych, jak już wspominaliśmy wcześniej, uwalniają się dopiero po rozłożeniu przez bakterie i grzyby. Dzięki temu składniki odżywcze są dla roślin dłużej dostępne. Wolniejszy proces uwalniania ogranicza ryzyko wypłukania składników lub oparzenia korzeni (co zdarza się w przypadku nadużycia nawozów chemicznych).
  • Zawartość sodu — użycie nawozów organicznych ma wiele zalet, ale jest też inna kwestia, o której warto pamiętać. Nawozy organiczne, w porównaniu z nawozami chemicznymi zawierają więcej sodu.

Które nawozy są lepsze dla roślin?

To, który rodzaj nawozu jest najlepszym rozwiązaniem dla rośliny, zależy od wielu czynników. Uwzględnić należy takie kwestie, takie jak podłoże, na którym uprawiana jest roślina, wymóg dotyczący odżywiania, wrażliwość rośliny i sposób, w jaki chcemy podawać nawóz. Zalecamy zasięgnięcie dobrej rady przy wyborze nawozu.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Nawozy organiczne i mineralne

Czym się różnią?

Rośliny, podobnie jak ludzie, potrzebują składników odżywczych do rozwoju. Odpowiednia ilość jest bardzo ważna do stworzenia optymalnego współczynnika NPK. NPK oznacza proporcje azotu (N), fosforu (P) oraz potasu (K) w nawozie. Są to składniki, których roślina potrzebuje zawsze jako stabilnej podstawy. W tym artykule wyjaśniamy różnicę między nawozami organicznymi a mineralnymi, zwanymi również nawozami sztucznymi.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Royal Brinkman
Royal Brinkman
21 grudnia 2021
Udostępnij artykuł
Nawozy organiczne
W poniższym artykule:

Nawozy organiczne

Nawozy organiczne składają się z naturalnych surowców, wliczając w to bakterie, grzyby, owady, insekty i inne organizmy. Takie surowce naturalne stymulują życie gleby. Po dodaniu do gleby nawozów organicznych są one przetwarzane przez glebę w taki sposób, że roślina może je wchłaniać jako pokarm. Roślina samodzielnie reguluje, kiedy, w jakiej ilości i w jakiej kolejności będzie przyjmować składniki odżywcze. Te dwa czynniki razem pośrednio zwiększają odporność rośliny na szkodniki, wirusy oraz choroby. Według niektórych plantatorów nawozy organiczne mają małą wadę - mogą brzydko pachnieć. Jest to spowodowane tym, że powstały z materiałów naturalnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Zalety nawozów organicznych

  • Zapewniają przewiewną strukturę gleby.
  • Dzięki użyciu nawozów organicznych gleba staje się zdrowsza i bardziej żyzna.
  • Nawozy organiczne pozostają dostępne dla rośliny dłużej niż nawozy chemiczne.

Nawozy mineralne

Nawozy mineralne, znane lepiej jako nawozy nieorganiczne lub nawozy sztuczne, nie składają się w całości z surowców naturalnych. Jest to spowodowane tym, że nawozy sztuczne są wytwarzane w procesie przemysłowym. Niemniej jednak wszystkie składniki znajdujące się w nawozach są składnikami, które można znaleźć również w przyrodzie. Zaletą nawozów sztucznych jest to, że zostały wyprodukowane w taki sposób, że składniki odżywcze mogą być wchłaniane bezpośrednio przez roślinę i dlatego nie wymagają przetwarzania, jak nawozy organiczne. Są również łatwe do rozpuszczenia i podania roślinie.

Ponadto masz możliwość samodzielnego opracowania receptury odżywczej, dopasowanej do potrzeb rośliny. W przeciwieństwie do nawozów organicznych, w przypadku których roślina sama „wybiera” jeden lub więcej elementów do wchłonięcia, nawozy nieorganiczne są wykorzystywane do bardziej nakierowanego nawożenia. 
Wszystkie konieczne składniki są obliczane w harmonogramie nawożenia, a wszystkie wymagania mogą zostać precyzyjnie spełnione przy użyciu tylko jednego nawozu. W takim przypadku „wybór” ze strony rośliny nie jest konieczny. 

Wadą mineralnych lub nieorganicznych nawozów jest to, że nie wpływają na życie gleby. Nawozy mineralne zawierają również proporcjonalnie więcej soli, niż nawozy organiczne. Jeśli nawóz nie jest podany prawidłowo i sól gromadzi się przy korzeniach rośliny, wówczas może nastąpić uszkodzenie korzeni. Jest to więc ważna rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, korzystając z nawozów mineralnych. 

Nawozy organiczne a mineralne

  • Struktura gleby — największa różnica między nawozami chemicznymi a organicznymi polega na tym, że te ostatnie poprawiają strukturę gleby. Wykorzystanie nawozów organicznych przyczynia się bowiem do zwiększenia aktywności mikrobiologicznej w podłożu. Substancje organiczne, dzięki mikroorganizmom glebowym, ulegają rozkładowi na kwasy humusowe i aminokwasy. Podczas tego procesu pobierany jest tlen z atmosfery, w efekcie czego struktura gleby zmienia się, a podłoże staję się bardziej napowietrzone. Dzięki temu połączeniu powstaje bogata, zdrowa i żyzna gleba, o dostatecznej różnorodności biologicznej oraz właściwej strukturze, z której roślina może pobierać potrzebne ilości pożywienia i wilgoci. To zapewnia zdrową uprawę o wysokiej odporności na choroby i szkodniki.
  • Dłuższa dostępność — kolejna istotna różnica w porównaniu z nawozami chemicznymi polega na tym, iż składniki odżywcze (azot, fosfor i potas) w nawozach organicznych, a także w oborniku, uwalniają się bardziej równomiernie. Dzieje się tak, ponieważ składniki w nawozach organicznych, jak już wspominaliśmy wcześniej, uwalniają się dopiero po rozłożeniu przez bakterie i grzyby. Dzięki temu składniki odżywcze są dla roślin dłużej dostępne. Wolniejszy proces uwalniania ogranicza ryzyko wypłukania składników lub oparzenia korzeni (co zdarza się w przypadku nadużycia nawozów chemicznych).
  • Zawartość sodu — użycie nawozów organicznych ma wiele zalet, ale jest też inna kwestia, o której warto pamiętać. Nawozy organiczne, w porównaniu z nawozami chemicznymi zawierają więcej sodu.

Porównanie nawozów organicznych a mineralnych

Najważniejsze czynniki
Nawozy
NPK
Nawozy
organiczne

NPK

✓✓


Mikroelementy (pierwiastki śladowe)



Materiał organiczny



Próchnica, kwasy fulwowe



Rzeczywista dostępność składników odżywczych


✓✓

Optymalny pobór wody z gleby



Optymalne napowietrzenie gleby



Optymalna proporcja składników odżywczych (analiza)

✓✓


Zdrowsze rośliny, odporne na szkodniki i choroby



Przyjazny dla środowiska naturalnego



Produkt wytworzony z zachowaniem zasad zrównoważonej produkcji



Łatwy w użyciu i przechowywaniu



Zwiększenie jakości uprawy


✓✓

Zwiększenie plonów



Łączna cena za pakiet (NPK, mikroelementy, materiał organiczny, kwasy humusowe, produkt zrównoważony)

✓✓

✓✓✓

Które nawozy są lepsze dla roślin?

To, który rodzaj nawozu jest najlepszym rozwiązaniem dla rośliny, zależy od wielu czynników. Uwzględnić należy takie kwestie, takie jak podłoże, na którym uprawiana jest roślina, wymóg dotyczący odżywiania, wrażliwość rośliny i sposób, w jaki chcemy podawać nawóz. Zalecamy zasięgnięcie dobrej rady przy wyborze nawozu.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Katarzyna Wrzodak
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jak zapobiegać niedoborom wapnia?
Wapń jest kluczowy dla procesu wzrostu rośliny. Pełni bardzo ważną rolę przy podziale komórkowym i sprawia, że roślina jest wytrzymała, wspiera wytrzymałość ścian i błon komórkowych.
Niedobór azotu u roślin 
Azot jest jednym z najistotniejszych makroskładników w rozwoju roślin. Jakie funkcje pełni w roślinie? Jak rozpoznać jego niedobór? Jak skutecznie je uzupełnić?