Protokół kontroli jakości: butelki i tuby
W przypadku kontroli jakości produktów dostarczanych w butelkach i tubach można przeprowadzić szybką kontrolę przy odbiorze przesyłki bądź dokładniejszą kontrolę.
Kontrola tub przy odbiorze
Zdejmij pokrywę z tuby i szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
- Widok: użyj lupy. W przypadku dobrej jakości już podczas otwierania tuby możesz dostrzec roztocze i roztocze paszowe biegające po wewnętrznej stronie nakrętki. Zwróć uwagę, by rozróżnić roztocze i roztocze paszowe (w temperaturze pokojowej
roztocze paszowe poruszają się wolniej).
- Zapach: zapach produktu jest zależny od wilgotności nośnika. Zapach pomarańczy wskazuje na odpowiednią jakość. W przypadku roztoczy Stratiolaelaps scimitus (=Hypoaspis miles) dobrym znakiem jest zapach wilgotnej
ziemi.
- Wrażenia dotykowe: zbyt suchy lub zbity w grudy nośnik wskazuje na obniżoną jakość.
Szybka kontrola przed użyciem
Jeśli konieczne jest przechowywanie produktu, warto przed użyciem sprawdzić, czy roztocza są w dobrej kondycji.
*Warunki badania:
- Temperatura: 21 - 23°C.
- RH: 70 - 80%.
- Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego.
*
W przypadku gatunków: Macrocheles robustulus i
Stratiolaelaps scimitus (
Hypoaspis) - temperatura 19-21°C i wilgotność 65 - 75%
Metoda:
- Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
- Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
- Ostrożnie odkręć nakrętkę i sprawdź wnętrze nakrętki i szyjki butelki.
- Sprawdź produkt pod kątem poniższych kryteriów.
Kryteria:
Po otwarciu butelki można wyraźnie zobaczyć biegające drapieżne roztocza. Są one bardzo aktywne w temperaturze pokojowej. Na opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
Dokładniejsza kontrola
Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Warunki kontroli:
- Temperatura: 22 - 25°C
- Wilgotność względna: 70-80%
- Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
- Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
- Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
- Wyłóż część materiału na szalkę Petriego.
- Sprawdź pod mikroskopem z oświetleniem, czy obecne są żywe roztocze i roztocze paszowe.
- Oszacuj, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu. Weź przy tym pod uwagę, że roztocze lubią chować się przed światłem. Użyj igły preparowanej (opcjonalnie patyczka do szaszłyków), by ułatwić sobie wyszukiwanie wśród nośnika.
- W badanej próbce może znaleźć się do 10% martwych osobników — jest to naturalne. Jeśli jednak liczba martwych osobników jest wyższa niż 10%, jakość próbki nie jest dobra.