Pożyteczne roztocze

Protokół kontroli jakości

Drapieżne roztocza są wykorzystywane głównie do zwalczania przędziorków, ale także wciornastków i mączlika. Sprzedawane są w butelkach, tubach i w saszetkach. W przypadku różnych gatunków drapieżnych roztoczy stosuje się różne protokoły kontroli jakości. W tych protokołach znajdują się wytyczne i instrukcje dotyczące przechowywania tych produktów, ale także szybka kontrola skanowania. Za pomocą tego szybkiego skanowania można sprawdzić jakość dostarczonego materiału.

Kontrola jakości
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
23 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków pożytecznych roztoczy

  • Amblydromalus limonicus
  • Amblyseius andersoni
  • Amblyseius barkeri
  • Amblyseius degenerans
  • Amblyseius swirskii
  • Macrocheles robustulus
  • Neoseiulus californicus
  • Neoseiulus cucumeris
  • Phytoseiulus persimilis (Dobroczynek szklarniowy)
  • Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis)
  • Transeius montdorensis

Warunki transportu i przechowywania

Na czas transportu i jeśli to konieczne — przechowywania roztoczy pożytecznych, należy zapewnić im odpowiednie warunki: brak bezpośredniego działania światła, dobrą wentylację, a także odpowiednią wilgotność i temperaturę.

Protokół kontroli jakości: butelki i tuby

W przypadku kontroli jakości produktów dostarczanych w butelkach i tubach można przeprowadzić szybką kontrolę przy odbiorze przesyłki bądź dokładniejszą kontrolę.

Kontrola tub przy odbiorze

Zdejmij pokrywę z tuby i szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Widok: użyj lupy. W przypadku dobrej jakości już podczas otwierania tuby możesz dostrzec roztocze i roztocze paszowe biegające po wewnętrznej stronie nakrętki. Zwróć uwagę, by rozróżnić roztocze i roztocze paszowe (w temperaturze pokojowej roztocze paszowe poruszają się wolniej).
  • Zapach: zapach produktu jest zależny od wilgotności nośnika. Zapach pomarańczy wskazuje na odpowiednią jakość. W przypadku roztoczy Stratiolaelaps scimitus (=Hypoaspis miles) dobrym znakiem jest zapach wilgotnej ziemi.
  • Wrażenia dotykowe: zbyt suchy lub zbity w grudy nośnik wskazuje na obniżoną jakość.

Szybka kontrola przed użyciem

Jeśli konieczne jest przechowywanie produktu, warto przed użyciem sprawdzić, czy roztocza są w dobrej kondycji.

*Warunki badania:
  • Temperatura: 21 - 23°C.
  • RH: 70 - 80%.
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego.
*W przypadku gatunków: Macrocheles robustulus i Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis) - temperatura 19-21°C i wilgotność 65 - 75%

Metoda:
  1. Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
  2. Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
  3. Ostrożnie odkręć nakrętkę i sprawdź wnętrze nakrętki i szyjki butelki.
  4. Sprawdź produkt pod kątem poniższych kryteriów.

Kryteria:
Po otwarciu butelki można wyraźnie zobaczyć biegające drapieżne roztocza. Są one bardzo aktywne w temperaturze pokojowej. Na opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Warunki kontroli:
  • Temperatura: 22 - 25°C
  • Wilgotność względna: 70-80%
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
  • Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
  • Wyłóż część materiału na szalkę Petriego.
  • Sprawdź pod mikroskopem z oświetleniem, czy obecne są żywe roztocze i roztocze paszowe.
  • Oszacuj, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu. Weź przy tym pod uwagę, że roztocze lubią chować się przed światłem. Użyj igły preparowanej (opcjonalnie patyczka do szaszłyków), by ułatwić sobie wyszukiwanie wśród nośnika.
  • W badanej próbce może znaleźć się do 10% martwych osobników — jest to naturalne. Jeśli jednak liczba martwych osobników jest wyższa niż 10%, jakość próbki nie jest dobra.

Protokół kontroli jakości: saszetki uprawowe

Ten protokół dotyczy produktów pakowanych w saszetki z haczykami, saszetki podwójne (gemini) i minisaszetki uprawowe. W przypadku kontroli jakości tego produktu również można przeprowadzić szybką kontrolę (szybkie skanowanie) przy odbiorze przesyłki, bądź dokładniejszą kontrolę.

Kontrola saszetek przy odbiorze

Wyjmij przynajmniej trzy saszetki z różnych opakowań. Rozedrzyj saszetkę i oceń ją pod kątem następujących kwestii:
  • Widok: użyj lupy. W przypadku dobrej jakości produktu od razu zobaczysz pojedyncze roztocze biegające po wewnętrznej stronie saszetki. Zwróć uwagę, by rozróżnić roztocze i roztocze paszowe (w temperaturze pokojowej roztocze paszowe poruszają się wolniej).
  • Zapach: zapach produktu jest zależny od wilgotności nośnika. Zapach pomarańczy wskazuje na odpowiednią jakość.
  • Wrażenia dotykowe: zbyt suchy lub zbity w grudy nośnik wskazuje na obniżoną jakość.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Warunki kontroli:
  • Temperatura: 21 - 23°C.
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Umieść całą zawartość saszetki uprawowej na szalce Petriego.
  • Sprawdź pod binokularem z oświetleniem, czy widać aktywność żywych roztoczy i roztoczy paszowych.
  • Oszacuj, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu. Weź przy tym pod uwagę, że roztocze lubią chować się przed światłem. Użyj igły preparowanej (opcjonalnie patyczka do szaszłyków), by ułatwić sobie wyszukiwanie wśród nośnika.
  • Możesz także poszukać jaj roztoczy (duże, okrągłe i przezroczyste) oraz jaj roztoczy paszowych (małe, owalne i białe). Obecność jaj roztoczy wskazuje na właściwą hodowlę w saszetce.
  • Jeżeli produkt nie spełnia wymogów jakości, należy skontaktować się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Pożyteczne roztocze

Protokół kontroli jakości

Drapieżne roztocza są wykorzystywane głównie do zwalczania przędziorków, ale także wciornastków i mączlika. Sprzedawane są w butelkach, tubach i w saszetkach. W przypadku różnych gatunków drapieżnych roztoczy stosuje się różne protokoły kontroli jakości. W tych protokołach znajdują się wytyczne i instrukcje dotyczące przechowywania tych produktów, ale także szybka kontrola skanowania. Za pomocą tego szybkiego skanowania można sprawdzić jakość dostarczonego materiału.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 23 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
Kontrola jakości
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków pożytecznych roztoczy

  • Amblydromalus limonicus
  • Amblyseius andersoni
  • Amblyseius barkeri
  • Amblyseius degenerans
  • Amblyseius swirskii
  • Macrocheles robustulus
  • Neoseiulus californicus
  • Neoseiulus cucumeris
  • Phytoseiulus persimilis (Dobroczynek szklarniowy)
  • Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis)
  • Transeius montdorensis

Warunki transportu i przechowywania

Na czas transportu i jeśli to konieczne — przechowywania roztoczy pożytecznych, należy zapewnić im odpowiednie warunki: brak bezpośredniego działania światła, dobrą wentylację, a także odpowiednią wilgotność i temperaturę.

Pożyteczne roztocza najlepiej wprowadzić do uprawy w ciągu 18 godzin od otrzymania dostawy. Jeśli to konieczne, można jednak je przechowywać — maksymalnie przez 2-3 dni, w określonych dla danego gatunku warunkach:
Gatunek
Temperatura °C
Wilgotność względna

Amblydromalus limonicus

10-15 (optymalnie 12)

70-80%

Amblyseius andersoni

15-20 (optymalnie 18)

70-80%

Amblyseius barkeri

8-10

70-80%

Amblyseius degenerans

8-10

70-80%

Amblyseius swirskii

15-20 (optymalnie 18)

70-80%

Macrocheles robustulus

12-18

70-80%

Neoseiulus californicus

15-20 (optymalnie 18)

70-80%

Neoseiulus cucumeris

15-20 (optymalnie 18)

70-80%

Phytoseiulus persimilis (Dobroczynek szklarniowy)

6-10 (optymalnie 8)

70-80%

Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis)

10-15

70-80%

Transeius montdorensis

15-20 (optymalnie 18)

70-80%

Protokół kontroli jakości: butelki i tuby

W przypadku kontroli jakości produktów dostarczanych w butelkach i tubach można przeprowadzić szybką kontrolę przy odbiorze przesyłki bądź dokładniejszą kontrolę.

Kontrola tub przy odbiorze

Zdejmij pokrywę z tuby i szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Widok: użyj lupy. W przypadku dobrej jakości już podczas otwierania tuby możesz dostrzec roztocze i roztocze paszowe biegające po wewnętrznej stronie nakrętki. Zwróć uwagę, by rozróżnić roztocze i roztocze paszowe (w temperaturze pokojowej roztocze paszowe poruszają się wolniej).
  • Zapach: zapach produktu jest zależny od wilgotności nośnika. Zapach pomarańczy wskazuje na odpowiednią jakość. W przypadku roztoczy Stratiolaelaps scimitus (=Hypoaspis miles) dobrym znakiem jest zapach wilgotnej ziemi.
  • Wrażenia dotykowe: zbyt suchy lub zbity w grudy nośnik wskazuje na obniżoną jakość.

Szybka kontrola przed użyciem

Jeśli konieczne jest przechowywanie produktu, warto przed użyciem sprawdzić, czy roztocza są w dobrej kondycji.

*Warunki badania:
  • Temperatura: 21 - 23°C.
  • RH: 70 - 80%.
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego.
*W przypadku gatunków: Macrocheles robustulus i Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis) - temperatura 19-21°C i wilgotność 65 - 75%

Metoda:
  1. Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
  2. Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
  3. Ostrożnie odkręć nakrętkę i sprawdź wnętrze nakrętki i szyjki butelki.
  4. Sprawdź produkt pod kątem poniższych kryteriów.

Kryteria:
Po otwarciu butelki można wyraźnie zobaczyć biegające drapieżne roztocza. Są one bardzo aktywne w temperaturze pokojowej. Na opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Warunki kontroli:
  • Temperatura: 22 - 25°C
  • Wilgotność względna: 70-80%
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Wyjmij butelkę z lodówki, umieścić ją w pozycji pionowej w temperaturze pokojowej, w miejscu nienarażonym na bezpośredniego działaniem promieni słonecznych.
  • Pozostaw butelkę do ogrzania na 20 minut.
  • Wyłóż część materiału na szalkę Petriego.
  • Sprawdź pod mikroskopem z oświetleniem, czy obecne są żywe roztocze i roztocze paszowe.
  • Oszacuj, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu. Weź przy tym pod uwagę, że roztocze lubią chować się przed światłem. Użyj igły preparowanej (opcjonalnie patyczka do szaszłyków), by ułatwić sobie wyszukiwanie wśród nośnika.
  • W badanej próbce może znaleźć się do 10% martwych osobników — jest to naturalne. Jeśli jednak liczba martwych osobników jest wyższa niż 10%, jakość próbki nie jest dobra.

Protokół kontroli jakości: saszetki uprawowe

Ten protokół dotyczy produktów pakowanych w saszetki z haczykami, saszetki podwójne (gemini) i minisaszetki uprawowe. W przypadku kontroli jakości tego produktu również można przeprowadzić szybką kontrolę (szybkie skanowanie) przy odbiorze przesyłki, bądź dokładniejszą kontrolę.

Kontrola saszetek przy odbiorze

Wyjmij przynajmniej trzy saszetki z różnych opakowań. Rozedrzyj saszetkę i oceń ją pod kątem następujących kwestii:
  • Widok: użyj lupy. W przypadku dobrej jakości produktu od razu zobaczysz pojedyncze roztocze biegające po wewnętrznej stronie saszetki. Zwróć uwagę, by rozróżnić roztocze i roztocze paszowe (w temperaturze pokojowej roztocze paszowe poruszają się wolniej).
  • Zapach: zapach produktu jest zależny od wilgotności nośnika. Zapach pomarańczy wskazuje na odpowiednią jakość.
  • Wrażenia dotykowe: zbyt suchy lub zbity w grudy nośnik wskazuje na obniżoną jakość.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. Warunki kontroli:
  • Temperatura: 21 - 23°C.
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Umieść całą zawartość saszetki uprawowej na szalce Petriego.
  • Sprawdź pod binokularem z oświetleniem, czy widać aktywność żywych roztoczy i roztoczy paszowych.
  • Oszacuj, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu. Weź przy tym pod uwagę, że roztocze lubią chować się przed światłem. Użyj igły preparowanej (opcjonalnie patyczka do szaszłyków), by ułatwić sobie wyszukiwanie wśród nośnika.
  • Możesz także poszukać jaj roztoczy (duże, okrągłe i przezroczyste) oraz jaj roztoczy paszowych (małe, owalne i białe). Obecność jaj roztoczy wskazuje na właściwą hodowlę w saszetce.
  • Jeżeli produkt nie spełnia wymogów jakości, należy skontaktować się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Naturalni wrogowie szkodników upraw
Biologiczna ochrona upraw polega na zwalczaniu szkodników za pomocą owadów pożytecznych lub naturalnych środków ochrony roślin.
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Ich jakość ma znaczenie dla skutecznego zwalczania chorób i szkodników, a w przypadku trzmieli dla efektywnego zapylania. 
Integrowana ochrona roślin
Konsumenci coraz bardziej interesują się produktami uprawianymi w ekologiczny sposób. Temu trendowi odpowiada stosowanie biologicznych środków ochrony roślin, w przypadku których ryzyko jest niewielkie lub też nie występuje wcale. Jednak czasem wyłącznie taki sposób działania nie jest wystarczający.