Pożyteczne błonkówki

Protokół kontroli jakości

Drapieżne błonkówki są wykorzystywane głównie do zwalczania mszyc, miniarek, mączlików i gąsienic motyli. W przypadku różnych gatunków drapieżnych błonkówek stosuje się różne protokoły kontroli jakości. W tych protokołach znajdują się wytyczne i instrukcje dotyczące przechowywania tych produktów, ale także szybka kontrola skanowania. Za pomocą tego szybkiego skanowania można sprawdzić jakość dostarczonego materiału.

Organizmy pożyteczne
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
17 sierpnia 2021 
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków pożytecznych błonkówek

  • Allotropa musea
  • Aphelinus abdominalis
  • Aphidius colemani
  • Aphidius ervi
  • Aphidius matricariae
  • Dacnusa sibirica
  • Diglyphus isaea
  • Encarsia formosa
  • Eretmocerus eremicus
  • Trichogramma achaea
  • Mix pożytecznych błonkówek do różnych upraw

Przechowywanie pożytecznych błonkówek

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni (w przypadku Allotropa musea - 1 dzień).
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w określonej temperaturze i wilgotności względnej:

Szybka kontrola

Allotropa musea

Warunki badania:
  • Temperatura: 12 - 15°C
  • Wilgotność: 70 - 80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Dokładnie policz lub oszacuj liczbę żywych pasożytniczych błonkówek w opakowaniu. Powinna ona być co najmniej równa lub wyższa od liczby podanej na opakowaniu.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphelinus abdominalis

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdź, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius colemani

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius ervi

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius matricariae

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dacnusa sibirica

Warunki badania:
  • Temperatura: 6 - 12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy obecnych jest tyle osobników, ile podano na opakowaniu.
  • Mniej niż 10% owadów może być martwych.
  • Po otwarciu butelki w temperaturze pokojowej (należy to robić w szklarni!) duża część pasożytniczych os powinna wylecieć, jeśli przez chwilę będziesz chodził po szklarni z otwartą butelką.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Diglyphus isaea

Warunki badania:
  • Temperatura: 8-10°C
  • Wilgotność: 70-80%.
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy obecnych jest tyle osobników, ile podano na opakowaniu.
  • Mniej niż 10% owadów może być martwych.
  • Po otwarciu butelki (w szklarni!) duża część pasożytniczych błonkówek powinna wylecieć, jeśli przez chwilę będziesz chodził po szklarni z otwartą butelką.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Trichogramma achaea

Butelki: 
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Sprawdź, czy Trichogramma achaeae jest nadal w stadium poczwarki. Współczynnik wylęgu do 10% na dozwolona jest całkowita liczba poczwarek.
Dozowniki: 
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej z etykietą na wierzchu.
  • Produkt nie powinien być wilgotny.
  • Dozowniki powinny być dobrze zamknięte.
  • Na zewnętrznej stronie dozowników nie mogą być widoczne pasożytnicze osy ani poczwarki.
Warunki badania:
  • Temperatura: Temperatura pokojowa
  • Wilgotność: 70 - 80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  1. Zbierz co najmniej 3 paski (lub 15 kartoników) na partię z różnych pudełek.
  2. Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Pożyteczne błonkówki

Protokół kontroli jakości

Drapieżne błonkówki są wykorzystywane głównie do zwalczania mszyc, miniarek, mączlików i gąsienic motyli. W przypadku różnych gatunków drapieżnych błonkówek stosuje się różne protokoły kontroli jakości. W tych protokołach znajdują się wytyczne i instrukcje dotyczące przechowywania tych produktów, ale także szybka kontrola skanowania. Za pomocą tego szybkiego skanowania można sprawdzić jakość dostarczonego materiału.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 17 sierpnia 2021 
Udostępnij artykuł
Organizmy pożyteczne
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków pożytecznych błonkówek

  • Allotropa musea
  • Aphelinus abdominalis
  • Aphidius colemani
  • Aphidius ervi
  • Aphidius matricariae
  • Dacnusa sibirica
  • Diglyphus isaea
  • Encarsia formosa
  • Eretmocerus eremicus
  • Trichogramma achaea
  • Mix pożytecznych błonkówek do różnych upraw

Przechowywanie pożytecznych błonkówek

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni (w przypadku Allotropa musea - 1 dzień).
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w określonej temperaturze i wilgotności względnej:

Gatunek
Temperatura przechowywania
Wilgotność względna

Allotropa musea

12-15°C

70-80%

Aphelinus abdominalis

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Aphidius colemani

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Aphidius ervi

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Aphidius matricariae

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Dacnusa sibirica

8-10°C

70-80%

Diglyphus isaea

8-10°C

70-80%

Encarsia formosa

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Encarsia-Eretmocerus mix

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Eretmocerus eremicus

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Trichogramma achaea

12-18°C

65-85%

Mix pożytecznych błonkówek

6-12°C (optymalnie 8°C)

70-80%

Szybka kontrola

Allotropa musea

Warunki badania:
  • Temperatura: 12 - 15°C
  • Wilgotność: 70 - 80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Dokładnie policz lub oszacuj liczbę żywych pasożytniczych błonkówek w opakowaniu. Powinna ona być co najmniej równa lub wyższa od liczby podanej na opakowaniu.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphelinus abdominalis

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdź, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius colemani

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius ervi

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Aphidius matricariae

Warunki badania:
  • Temperatura: 6-12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy w paczce znajduje się wystarczająca liczba mumii.
  • Sprawdzić, czy pasożytnicze błonkówki jeszcze się nie wylęgły (≤10%).
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dacnusa sibirica

Warunki badania:
  • Temperatura: 6 - 12°C
  • Wilgotność: 70-80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy obecnych jest tyle osobników, ile podano na opakowaniu.
  • Mniej niż 10% owadów może być martwych.
  • Po otwarciu butelki w temperaturze pokojowej (należy to robić w szklarni!) duża część pasożytniczych os powinna wylecieć, jeśli przez chwilę będziesz chodził po szklarni z otwartą butelką.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Diglyphus isaea

Warunki badania:
  • Temperatura: 8-10°C
  • Wilgotność: 70-80%.
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  • Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.
Kryteria:
  • Oszacuj, czy obecnych jest tyle osobników, ile podano na opakowaniu.
  • Mniej niż 10% owadów może być martwych.
  • Po otwarciu butelki (w szklarni!) duża część pasożytniczych błonkówek powinna wylecieć, jeśli przez chwilę będziesz chodził po szklarni z otwartą butelką.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Trichogramma achaea

Butelki: 
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Zwróć uwagę na kondensację. Opakowanie nie powinno być zbyt wilgotne.
  • W opakowaniu nie powinno być śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Sprawdź, czy Trichogramma achaeae jest nadal w stadium poczwarki. Współczynnik wylęgu do 10% na dozwolona jest całkowita liczba poczwarek.
Dozowniki: 
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej z etykietą na wierzchu.
  • Produkt nie powinien być wilgotny.
  • Dozowniki powinny być dobrze zamknięte.
  • Na zewnętrznej stronie dozowników nie mogą być widoczne pasożytnicze osy ani poczwarki.
Warunki badania:
  • Temperatura: Temperatura pokojowa
  • Wilgotność: 70 - 80%
  • Światło: Brak bezpośredniego światła słonecznego
Metoda:
  1. Zbierz co najmniej 3 paski (lub 15 kartoników) na partię z różnych pudełek.
  2. Oceń produkt na podstawie poniższych kryteriów.

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Ich jakość ma znaczenie dla skutecznego zwalczania chorób i szkodników, a w przypadku trzmieli dla efektywnego zapylania.
Naturalni wrogowie szkodników upraw
Biologiczna ochrona upraw polega na zwalczaniu szkodników za pomocą owadów pożytecznych lub naturalnych środków ochrony roślin.
Biologiczna ochrona roślin
Biologiczna ochrona roślin to szereg metod kontroli szkodników oraz zapobiegania i zwalczania chorób upraw. Dowiedz się, na czym polega!