Osiec mączlikowy (karty)

Protokół kontroli jakości 

Ten protokół dotyczy naturalnego wroga mączlika szklarniowego i ostroskrzydłego: Ośca mączlikowego Eretmocerus eremicus (w formie kart). Jeśli chcesz sprawdzić jakość otrzymanych osobników, skorzystaj z przygotowanego przez nas protokołu kontroli jakości w wersji dokładnej lub skróconej. 

Osiec mączlikowy
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
17 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Przechowywanie Eretmocerus eremicus

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Szybka kontrola

Zbierz co najmniej 3 paski lub 15 kart z różnych opakowań tej samej partii. Dopilnuj, by były one przechowywane w temperaturze 6-10°C. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Świeżość: skontroluj, czy na karcie jest podany numer bieżącego tygodnia.
  • Łączna liczba poczwarek: oszacuj, czy na każdej karcie znajduje się ok. 100-120 poczwarek.
  • Stadium rozwoju: sprawdź, czy Eretmocerus eremicus jest jeszcze w stadium poczwarki. Dopuszczalna liczba wyklutych poczwarek wynosi ≤2% wszystkich poczwarek.
  • Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
  • Temperatura: 22 - 25°C
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Obróć butelkę jeden raz wokół własnej osi do pozycji poziomej i wylej ¼ zawartości na szalkę Petriego.
  • Sprawdź pod mikroskopem, czy widzisz Phytoseiulus persimilis szklarniowe. Zdrowy Phytoseiulus persimilis jest bardzo aktywny w temperaturze pokojowej.
  • Sprawdź, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu.
  • Mogą się w nim znajdować pojedyncze martwe roztocze na skutek naturalnego wymierania.
  • Jeżeli ilość martwych osobników przekracza 10% łącznej liczby roztoczy, jakość jest nieprawidłowa. W takim przypadku skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Osiec mączlikowy (karty)

Protokół kontroli jakości 

Ten protokół dotyczy naturalnego wroga mączlika szklarniowego i ostroskrzydłego: Ośca mączlikowego Eretmocerus eremicus (w formie kart). Jeśli chcesz sprawdzić jakość otrzymanych osobników, skorzystaj z przygotowanego przez nas protokołu kontroli jakości w wersji dokładnej lub skróconej. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 17 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Osiec mączlikowy

Przechowywanie Eretmocerus eremicus

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Szybka kontrola

Zbierz co najmniej 3 paski lub 15 kart z różnych opakowań tej samej partii. Dopilnuj, by były one przechowywane w temperaturze 6-10°C. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Świeżość: skontroluj, czy na karcie jest podany numer bieżącego tygodnia.
  • Łączna liczba poczwarek: oszacuj, czy na każdej karcie znajduje się ok. 100-120 poczwarek.
  • Stadium rozwoju: sprawdź, czy Eretmocerus eremicus jest jeszcze w stadium poczwarki. Dopuszczalna liczba wyklutych poczwarek wynosi ≤2% wszystkich poczwarek.
  • Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
  • Temperatura: 22 - 25°C
  • Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Obróć butelkę jeden raz wokół własnej osi do pozycji poziomej i wylej ¼ zawartości na szalkę Petriego.
  • Sprawdź pod mikroskopem, czy widzisz Phytoseiulus persimilis szklarniowe. Zdrowy Phytoseiulus persimilis jest bardzo aktywny w temperaturze pokojowej.
  • Sprawdź, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu.
  • Mogą się w nim znajdować pojedyncze martwe roztocze na skutek naturalnego wymierania.
  • Jeżeli ilość martwych osobników przekracza 10% łącznej liczby roztoczy, jakość jest nieprawidłowa. W takim przypadku skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Eretmocerus eremicus jako naturalny wróg 
Chcesz dowiedzieć się więcej o gatunku Eretmocerus eremicus? Przeczytaj artykuł, poświęcony oścowi mączlikowemu, przygotowany przez naszych specjalistów. 
Zwalczanie mączlika
Mączlik szklarniowy Trialeurodes vaporariorum to jeden z najbardziej znanych szkodników w ogrodnictwie. Nazywany jest również muchówką lub białą muchą i wywodzi się z obszarów objętych klimatem tropikalnym i subtropikalnym.
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?