Dziubałeczek mączlikowy i inne pluskwiaki drapieżne

Protokół kontroli jakości

Drapieżne pluskwiaki są stosowane do zwalczania wciornastków, przędziorków i mączlików. Ich skuteczność zależy jednak od warunków, w jakich są transportowane i przechowywane.

Dziubałeczek mączlikowy
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
23 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków drapieżnych pluskwiaków

  • Dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus pygmaeus)
  • Orius laevigates
  • Orius majusculus
Dziubałeczek mączlikowy, znany też pod łacińską nazwą Macrolophus pygmaeus to drapieżny pluskwiak, będący naturalnym wrogiem mączlika szklarniowego. Poza mączlikiem dziubałeczek mączlikowy żywi się również jajami motyli, mszycami, przędziorkami i wciornastkami. W ogrodnictwie szklarniowym jest stosowany przede wszystkim do ochrony upraw pomidora przed mączlikiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym gatunku, przeczytaj osobny artykuł na jego temat.

W Royal Brinkman znajdziesz go pod nazwą handlową MACROcontrol, w postaci dorosłych osobników lub nimf. Warto pamiętać, że kluczowy wpływ na skuteczność zwalczania szkodników przez dziubałeczka mączlikowego ma jakość dostarczonych osobników. Preparaty biologiczne marki AgroBio wyróżniają się wysoką skutecznością w zwalczaniu szkodników, a ich jakość kontrolowana jest tuż przed wysyłką przez wewnętrzny zespół kontroli jakości. Jednak mimo to, przed introdukcją warto jednak sprawdzić jakość dostarczonych osobników jeszcze raz, samodzielnie, korzystając z poniższego protokołu ochrony jakości. Jeśli na podstawie tak przeprowadzonej kontroli zostaną stwierdzone nieprawidłowości — prosimy o niezwłoczne zgłoszenie ich do Royal Brinkman.

Orius laevigatus (ORIcontrol) i Orius majusculus (MAJUScontrol) są stosowane do zwalczania wciornastków, a w mniejszym stopniu też mszyc i mączlików. 

Przechowywanie drapieżnych pluskwiaków

Ponieważ produkt zawiera żywe drapieżne pluskwiaki, wskazany jest możliwie najkrótszy okres ich przechowywania. Przechowywanie produktu, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów zawierających drapieżne pluskwiaki podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Produkt przechowywać w ciemności, w temperaturze 8-10°C i wilgotności względnej (RH) 65-85%.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.

Szybka kontrola (skanowanie)

Warunki badania:
  • Temperatura: 8-10°C (w chłodni!).
  • Wilgotność: 70-80 %.
  • Światło: 16L : 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Metoda:
Odkręcić nakrętkę butelki i sprawdzić wnętrze opakowania. Ważne jest, aby butelkę otworzyć dopiero po dłuższym okresie przechowywania w chłodni. W temperaturze pokojowej drapieżny robak szybko wyleci z butelki po otwarciu (lub otwórz butelkę w uprawie).

Kryteria:
  • Zanieczyszczenie: W pojemniku nie powinna znajdować się pleśń ani inne żywe organizmy.
  • Kondensacja: W opakowaniu nie powinno być żadnych skroplin ani grudek. Jeśli materiał nośny jest zbity w grudy, może to oznaczać, że skoki temperatury doprowadziły do skraplania się wody i zamoczenia wermikulitu (materiału nośnego), w którym transportowane są owady. Zbity w grudy nośnik tworzy niekorzystne warunki dla owadów i utrudnia rozprowadzenie materiału.
  • Działanie: Po otwarciu butelki w nakrętce powinny być widoczne drapieżne owady. W temperaturze pokojowej: pluskwy są aktywne (biegają, latają).
  • Źródło pożywienia: W opakowaniu musi znajdować się fasola. Stanowi ona źródło pożywienia dla pluskwiaków w trakcie przechowywania i transportu. Najprawdopodobniej na fasoli złożone zostały jaja.
  • Śmiertelność: Szacuje się, że nie więcej niż 10% drapieżnych pluskwiaków może być martwych. Rozłóż część zawartości na białej kartce A4, aby to sprawdzić.
  • Orius laevigatus i Orius majusculus: jeśli masz zestaw sit 2 mm (z pokrywką i tacką), możesz przesiać całą zawartość butelki. Uwaga: Orius potrafi utrzymać się w stanie hibernacji. Po dotknięciu Oriusa będzie się on poruszał.

Kontrola jakości dziubałeczka mączlikowego

Kontrolę jakości Dziubałeczka mączlikowego przeprowadza się na podstawie poniższych kryteriów:
  • Po otwarciu butelki sprawdź, czy owady są od razu widoczne na wewnętrznej stronie zakrętki i/lub szyjki butelki. Owady schłodzone w transporcie są bardzo ospałe, ale mimo to powinny być widoczne na wierzchu materiału nośnego, czyli na ściankach butelki oraz zakrętce. Nie powinno jednak być ich tam zbyt dużo, jeśli większość owadów wyszłaby z materiału nośnego, mogłoby to oznaczać, że temperatura w transporcie była zbyt wysoka.
  • Sprawdź, czy owady są aktywne (biegają, latają) w temperaturze pokojowej.
  • Sprawdź, czy w opakowaniu znajduje się zielona fasola. Stanowi ona źródło pożywienia dla Macrolophus pygmaeus w trakcie przechowywania i transportu. Najprawdopodobniej na fasoli złożone zostały jaja.
  • Sprawdź, czy w opakowaniu nie doszło do kondensacji. Jeśli materiał nośny jest zbity w grudy, może to oznaczać, że skoki temperatury doprowadziły do skraplania się wody i zamoczenia wermikulitu (materiału nośnego), w którym transportowane są owady.  Zbity w grudy nośnik tworzy niekorzystne warunki dla Macrolophusa i utrudnia rozprowadzenie materiału.
  • Upewnij się, że opakowaniu nie ma żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Skontroluj jaki odsetek owadów w opakowaniu jest martwych. W przypadku produktu dostarczonego przez Royal Brinkman obowiązuje zasada, iż maksymalnie 10% Macrolophus pygmaeus w opakowaniu może być martwych. Aby to skontrolować, włóż produkt na kilka minut do lodówki, by owady przestały być aktywne. Wysyp nieco materiału na kartkę A4. Jeżeli szacowana liczba martwych osobników przekracza 10%, jakość jest niewłaściwa. W takim przypadku skontaktuj się z naszymi specjalistami ds. ochrony biologicznej.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Dziubałeczek mączlikowy i inne pluskwiaki drapieżne

Protokół kontroli jakości

Drapieżne pluskwiaki są stosowane do zwalczania wciornastków, przędziorków i mączlików. Ich skuteczność zależy jednak od warunków, w jakich są transportowane i przechowywane.

Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 23 kwietnia 2021
Udostępnij artykuł
Dziubałeczek mączlikowy
W poniższym artykule:

Wykaz gatunków drapieżnych pluskwiaków

  • Dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus pygmaeus)
  • Orius laevigates
  • Orius majusculus
Dziubałeczek mączlikowy, znany też pod łacińską nazwą Macrolophus pygmaeus to drapieżny pluskwiak, będący naturalnym wrogiem mączlika szklarniowego. Poza mączlikiem dziubałeczek mączlikowy żywi się również jajami motyli, mszycami, przędziorkami i wciornastkami. W ogrodnictwie szklarniowym jest stosowany przede wszystkim do ochrony upraw pomidora przed mączlikiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym gatunku, przeczytaj osobny artykuł na jego temat.

W Royal Brinkman znajdziesz go pod nazwą handlową MACROcontrol, w postaci dorosłych osobników lub nimf. Warto pamiętać, że kluczowy wpływ na skuteczność zwalczania szkodników przez dziubałeczka mączlikowego ma jakość dostarczonych osobników. Preparaty biologiczne marki AgroBio wyróżniają się wysoką skutecznością w zwalczaniu szkodników, a ich jakość kontrolowana jest tuż przed wysyłką przez wewnętrzny zespół kontroli jakości. Jednak mimo to, przed introdukcją warto jednak sprawdzić jakość dostarczonych osobników jeszcze raz, samodzielnie, korzystając z poniższego protokołu ochrony jakości. Jeśli na podstawie tak przeprowadzonej kontroli zostaną stwierdzone nieprawidłowości — prosimy o niezwłoczne zgłoszenie ich do Royal Brinkman.

Orius laevigatus (ORIcontrol) i Orius majusculus (MAJUScontrol) są stosowane do zwalczania wciornastków, a w mniejszym stopniu też mszyc i mączlików. 

Przechowywanie drapieżnych pluskwiaków

Ponieważ produkt zawiera żywe drapieżne pluskwiaki, wskazany jest możliwie najkrótszy okres ich przechowywania. Przechowywanie produktu, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów zawierających drapieżne pluskwiaki podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Produkt przechowywać w ciemności, w temperaturze 8-10°C i wilgotności względnej (RH) 65-85%.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.

Szybka kontrola (skanowanie)

Warunki badania:
  • Temperatura: 8-10°C (w chłodni!).
  • Wilgotność: 70-80 %.
  • Światło: 16L : 8D (bez bezpośredniego światła słonecznego).

Metoda:
Odkręcić nakrętkę butelki i sprawdzić wnętrze opakowania. Ważne jest, aby butelkę otworzyć dopiero po dłuższym okresie przechowywania w chłodni. W temperaturze pokojowej drapieżny robak szybko wyleci z butelki po otwarciu (lub otwórz butelkę w uprawie).

Kryteria:
  • Zanieczyszczenie: W pojemniku nie powinna znajdować się pleśń ani inne żywe organizmy.
  • Kondensacja: W opakowaniu nie powinno być żadnych skroplin ani grudek. Jeśli materiał nośny jest zbity w grudy, może to oznaczać, że skoki temperatury doprowadziły do skraplania się wody i zamoczenia wermikulitu (materiału nośnego), w którym transportowane są owady. Zbity w grudy nośnik tworzy niekorzystne warunki dla owadów i utrudnia rozprowadzenie materiału.
  • Działanie: Po otwarciu butelki w nakrętce powinny być widoczne drapieżne owady. W temperaturze pokojowej: pluskwy są aktywne (biegają, latają).
  • Źródło pożywienia: W opakowaniu musi znajdować się fasola. Stanowi ona źródło pożywienia dla pluskwiaków w trakcie przechowywania i transportu. Najprawdopodobniej na fasoli złożone zostały jaja.
  • Śmiertelność: Szacuje się, że nie więcej niż 10% drapieżnych pluskwiaków może być martwych. Rozłóż część zawartości na białej kartce A4, aby to sprawdzić.
  • Orius laevigatus i Orius majusculus: jeśli masz zestaw sit 2 mm (z pokrywką i tacką), możesz przesiać całą zawartość butelki. Uwaga: Orius potrafi utrzymać się w stanie hibernacji. Po dotknięciu Oriusa będzie się on poruszał.

Kontrola jakości dziubałeczka mączlikowego

Kontrolę jakości Dziubałeczka mączlikowego przeprowadza się na podstawie poniższych kryteriów:
  • Po otwarciu butelki sprawdź, czy owady są od razu widoczne na wewnętrznej stronie zakrętki i/lub szyjki butelki. Owady schłodzone w transporcie są bardzo ospałe, ale mimo to powinny być widoczne na wierzchu materiału nośnego, czyli na ściankach butelki oraz zakrętce. Nie powinno jednak być ich tam zbyt dużo, jeśli większość owadów wyszłaby z materiału nośnego, mogłoby to oznaczać, że temperatura w transporcie była zbyt wysoka.
  • Sprawdź, czy owady są aktywne (biegają, latają) w temperaturze pokojowej.
  • Sprawdź, czy w opakowaniu znajduje się zielona fasola. Stanowi ona źródło pożywienia dla Macrolophus pygmaeus w trakcie przechowywania i transportu. Najprawdopodobniej na fasoli złożone zostały jaja.
  • Sprawdź, czy w opakowaniu nie doszło do kondensacji. Jeśli materiał nośny jest zbity w grudy, może to oznaczać, że skoki temperatury doprowadziły do skraplania się wody i zamoczenia wermikulitu (materiału nośnego), w którym transportowane są owady.  Zbity w grudy nośnik tworzy niekorzystne warunki dla Macrolophusa i utrudnia rozprowadzenie materiału.
  • Upewnij się, że opakowaniu nie ma żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.
  • Skontroluj jaki odsetek owadów w opakowaniu jest martwych. W przypadku produktu dostarczonego przez Royal Brinkman obowiązuje zasada, iż maksymalnie 10% Macrolophus pygmaeus w opakowaniu może być martwych. Aby to skontrolować, włóż produkt na kilka minut do lodówki, by owady przestały być aktywne. Wysyp nieco materiału na kartkę A4. Jeżeli szacowana liczba martwych osobników przekracza 10%, jakość jest niewłaściwa. W takim przypadku skontaktuj się z naszymi specjalistami ds. ochrony biologicznej.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Ich jakość ma znaczenie dla skutecznego zwalczania chorób i szkodników, a w przypadku trzmieli dla efektywnego zapylania.