Dobroczynek szklarniowy
Protokół kontroli jakości
Ten protokół dotyczy Dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym drapieżnym roztoczu, przeczytaj osobny artykuł na jego temat. Aby sprawdzić jakość dostarczonych osobników, skorzystaj z poniższych protokołów jakości. Możesz wybrać przeprowadzenie szybkiej lub dokładniejszej kontroli.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
12 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection |
12 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Szybka kontrola
Ustaw butelkę w pionie, w temperaturze pokojowej, osłoniętą przed bezpośrednim światłem słonecznym. Pozostaw butelki o pojemności 150 ml na 20 minut bez ruchu. Większe butelki muszą stać bez ruchu przez 30 minut. Następnie ostrożnie odkręć butelkę i sprawdź wewnętrzną część zakrętki oraz szyjkę butelki. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
- Widok: przy otwieraniu butelki, w przypadku dobrej jakości produktu, wyraźnie widoczne powinny być poruszające się roztocza. Zwróć szczególną uwagę na kondensację, ze względu na ryzyko powstawania grudek w produkcie, co utrudnia rozsypywanie produktu i tworzy niekorzystne warunki dla roztoczy.
- Zapach: woń przypominająca stare skarpety świadczy o gorszej jakości.
- Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni, ani innych żywych organizmów.
Dokładniejsza kontrola
Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
- Temperatura: 22 - 25°C
- Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
- Obróć butelkę jeden raz wokół własnej osi do pozycji poziomej i wylej ¼ zawartości na szalkę Petriego.
- Sprawdź pod mikroskopem, czy widzisz Phytoseiulus persimilis szklarniowe. Zdrowy Phytoseiulus persimilis jest bardzo aktywny w temperaturze pokojowej.
- Sprawdź, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu.
- Mogą się w nim znajdować pojedyncze martwe roztocze na skutek naturalnego wymierania.
- Jeżeli ilość martwych osobników przekracza 10% łącznej liczby roztoczy, jakość jest nieprawidłowa. W takim przypadku skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dobroczynek szklarniowy
Protokół kontroli jakości
Ten protokół dotyczy Dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym drapieżnym roztoczu, przeczytaj osobny artykuł na jego temat. Aby sprawdzić jakość dostarczonych osobników, skorzystaj z poniższych protokołów jakości. Możesz wybrać przeprowadzenie szybkiej lub dokładniejszej kontroli.
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 12 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection | 12 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Szybka kontrola
Ustaw butelkę w pionie, w temperaturze pokojowej, osłoniętą przed bezpośrednim światłem słonecznym. Pozostaw butelki o pojemności 150 ml na 20 minut bez ruchu. Większe butelki muszą stać bez ruchu przez 30 minut. Następnie ostrożnie odkręć butelkę i sprawdź wewnętrzną część zakrętki oraz szyjkę butelki. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
- Widok: przy otwieraniu butelki, w przypadku dobrej jakości produktu, wyraźnie widoczne powinny być poruszające się roztocza. Zwróć szczególną uwagę na kondensację, ze względu na ryzyko powstawania grudek w produkcie, co utrudnia rozsypywanie produktu i tworzy niekorzystne warunki dla roztoczy.
- Zapach: woń przypominająca stare skarpety świadczy o gorszej jakości.
- Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni, ani innych żywych organizmów.
Dokładniejsza kontrola
Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę.
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
Przeprowadź dokładniejszą kontrolę produktu w następujących warunkach:
- Temperatura: 22 - 25°C
- Światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
- Obróć butelkę jeden raz wokół własnej osi do pozycji poziomej i wylej ¼ zawartości na szalkę Petriego.
- Sprawdź pod mikroskopem, czy widzisz Phytoseiulus persimilis szklarniowe. Zdrowy Phytoseiulus persimilis jest bardzo aktywny w temperaturze pokojowej.
- Sprawdź, czy obecna jest właściwa ilość roztoczy, jak podano na opakowaniu.
- Mogą się w nim znajdować pojedyncze martwe roztocze na skutek naturalnego wymierania.
- Jeżeli ilość martwych osobników przekracza 10% łącznej liczby roztoczy, jakość jest nieprawidłowa. W takim przypadku skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Phytoseiulus persimilis jako wróg naturalny
Chcesz dowiedzieć się więcej o dobroczynku szklarniowym? Przeczytaj artykuł, poświęcone temu gatunkowi, przygotowany przez naszych specjalistów.
Chcesz dowiedzieć się więcej o dobroczynku szklarniowym? Przeczytaj artykuł, poświęcone temu gatunkowi, przygotowany przez naszych specjalistów.
Zwalczanie przędziorka
Phytoseiulus persimilis to popularny gatunek, stosowany w ogrodnictwie szklarniowym do zwalczania przędziorka. Sprawdź inne metody, skuteczne w walce z tym szkodnikiem.
Phytoseiulus persimilis to popularny gatunek, stosowany w ogrodnictwie szklarniowym do zwalczania przędziorka. Sprawdź inne metody, skuteczne w walce z tym szkodnikiem.
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?