Bacillus thuringiensis jako naturalny wróg

Bacillus thuringiensis to pożyteczna bakteria, będąca naturalnym wrogiem wielu gatunków gąsienic motyli i ciem. Wyróżnia się wysoką skutecznością w ich zwalczaniu, zasiedlając ich przewody pokarmowe i wytwarzając białka, które mają toksyczne działanie dla gąsienic. Po zaatakowaniu przez bakterię gąsienica ginie w przeciągu maksymalnie 7 dni.

Bacillus
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
25 lipca 2023 
Udostępnij artykuł

Naturalne preparaty na gąsienice

Bakteria Bacillus thuringiensis jest wykorzystywana w profesjonalnym ogrodnictwie do zwalczania gąsienic motyli i ciem. Jest podstawowym składnikiem naturalnych preparatów bakteryjnych, takich jak Lepinox lub Dipel. Jako sprawdzone biopestycydy skutecznie zwalczają one gąsienice motyli i ciem, nie szkodząc przy tym innym pożytecznym organizmom, występującym w uprawie, a także zwierzętom oraz ludziom. Mogą być one bezpiecznie stosowane w wielu uprawach warzyw i owoców, bez pozostałości oraz okresu karencji. Stosowanie bakterii Bacillus thuringiensis w postaci preparatów Lepinox i Dipel zostały dopuszczone do stosowania w rolnictwie oraz ogrodnictwie ekologicznym.

Sposób działania

Aby bakteria Bacillus thuringiensis mogła dostać się do przewodu pokarmowego gąsienicy, powinna zostać naniesiona na liście, którymi żywi się szkodnik. Kiedy pokryty bakterią liść zostanie zjedzony przez gąsienicę, wytwarzane są krystaliczne białka, aktywowane w przewodzie pokarmowym gąsienic. W przeciągu kilku dni doprowadzą one do śmierci szkodnika. Podczas stosowania bakterii Bacillus thuringiensis ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury w uprawie. W temperaturze 15°C lub wyższej gąsienice wykazują się wysoką aktywnością, a co za tym idzie — dużo jedzą. Są więc w stanie w krótkim czasie wchłonąć dużą ilość bakterii, wystarczającą do spowodowania ich śmierci. Jeśli temperatura jest niższa niż 15°C, gąsienice jedzą zbyt mało, aby wystarczająca ilość bakterii dostała się do ich przewodu pokarmowego. Wtedy stosowanie Bacillus thuringiensis może nie być wystarczająco skuteczne.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Bacillus thuringiensis jako naturalny wróg

Bacillus thuringiensis to pożyteczna bakteria, będąca naturalnym wrogiem wielu gatunków gąsienic motyli i ciem. Wyróżnia się wysoką skutecznością w ich zwalczaniu, zasiedlając ich przewody pokarmowe i wytwarzając białka, które mają toksyczne działanie dla gąsienic. Po zaatakowaniu przez bakterię gąsienica ginie w przeciągu maksymalnie 7 dni.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 25 lipca 2023 
Udostępnij artykuł
Bacillus

Naturalne preparaty na gąsienice

Bakteria Bacillus thuringiensis jest wykorzystywana w profesjonalnym ogrodnictwie do zwalczania gąsienic motyli i ciem. Jest podstawowym składnikiem naturalnych preparatów bakteryjnych, takich jak Lepinox lub Dipel. Jako sprawdzone biopestycydy skutecznie zwalczają one gąsienice motyli i ciem, nie szkodząc przy tym innym pożytecznym organizmom, występującym w uprawie, a także zwierzętom oraz ludziom. Mogą być one bezpiecznie stosowane w wielu uprawach warzyw i owoców, bez pozostałości oraz okresu karencji. Stosowanie bakterii Bacillus thuringiensis w postaci preparatów Lepinox i Dipel zostały dopuszczone do stosowania w rolnictwie oraz ogrodnictwie ekologicznym.

Sposób działania

Aby bakteria Bacillus thuringiensis mogła dostać się do przewodu pokarmowego gąsienicy, powinna zostać naniesiona na liście, którymi żywi się szkodnik. Kiedy pokryty bakterią liść zostanie zjedzony przez gąsienicę, wytwarzane są krystaliczne białka, aktywowane w przewodzie pokarmowym gąsienic. W przeciągu kilku dni doprowadzą one do śmierci szkodnika. Podczas stosowania bakterii Bacillus thuringiensis ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury w uprawie. W temperaturze 15°C lub wyższej gąsienice wykazują się wysoką aktywnością, a co za tym idzie — dużo jedzą. Są więc w stanie w krótkim czasie wchłonąć dużą ilość bakterii, wystarczającą do spowodowania ich śmierci. Jeśli temperatura jest niższa niż 15°C, gąsienice jedzą zbyt mało, aby wystarczająca ilość bakterii dostała się do ich przewodu pokarmowego. Wtedy stosowanie Bacillus thuringiensis może nie być wystarczająco skuteczne.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Trichoderma harzianum — skuteczne zwalczanie grzybów glebowych
Trichoderma harzianum jest grzybem, który występuje naturalnie w prawie wszystkich typach gleby. Niektóre szczepy Trichodermy wykazują się skutecznością wobec szkodliwych grzybów glebowych, takich jak Pythium, Fusarium, Rhizoctonia i Sclerotinia.
Delphastus catalinae 
Delphastus catalinae to drapieżny chrząszcz z rodziny biedronkowatych, który jest naturalnym wrogiem mączlika. Zwalcza zarówno mączlika szklarniowego jak i ostroskrzydłego, atakując ich larwy oraz jaja.
Drapieżne roztocze glebowe jako naturalni wrogowie 
Drapieżny roztocz glebowy jest naturalnym wrogiem wciornastków, muchówek z rodziny ryjowatych i skoczogonków. Najbardziej znane gatunki to Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles), Gaelolaelaps aculeifer i Macrocheles robustulus.