Mycie czy dezynfekcja?

Mycie czy dezynfekcja?Mycie i dezynfekcja mają fundamentalne znaczenie dla higienicznego prowadzenia uprawy. To jedyna droga zapobiegania występowania chorób, bakterii, szkodników i infekcji roślin. Dlatego mycie i dezynfekcja to konieczność dla zachowania jakości upraw i produkcji.

Najpierw mycie, potem dezynfekcja

Żeby zapewnić optymalny poziom higieny, zacznij od mycia z użyciem preparatu do mycia. To pozwoli usunąć brud i tłuszcz. Po usunięciu warstwy brudu i tłuszczu, otwiera się dostęp do bakterii, pleśni i innych patogenów dla środka do dezynfekcji. Drugi krok to dezynfekcja. Środek do dezynfekcji usuwa uporczywe bakterie, pleśnie i drobnoustroje chorobotwórcze. Tej pracy nie wykona preparat do mycia. Umyta powierzchnia może wyglądać czysto, ale taka nie jest!

Pomoc w wyborze preparatu

Aby dobrać właściwy produkt do mycia lub dezynfekcji, możesz skorzystać z poniższej pomocy. Najpierw zdecyduj czy chodzi ci o mycie czy dezynfekcję, a następnie kliknij na podgląd różnych preparatów.



   
z pianą*






Menno Hortisept Clean Plus
  
Usuwanie zabrudzeń
pochodzenia organicznego





    

bez piany




Menno Hortisept Clean
  
         
         
         





    
 



       











Dezynfekcja powierzchni z pianą*

Menno Florades   


Dezynfekcja








 

 
      
 
      
 
  
   
 

na sucho
Enno Rapid  
 Dezynfekcja rąk     
  na mokro
Menno H  

*Do nanoszenia preparatów w postaci piany można użyć wytwornicy piany Menno, lancy pianowej do dezynfekcji Menno, a w przypadku powierzchni płaskich – pianownicy samojezdnej V1.

Opstellen hygiëneplan


Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami wypełniając poniższy formularz. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko, jak to możliwe.



Powiązane artykuły
- Higiena uprawy
- Dezynfekcja rąk w szklarni
- Skuteczne zwalczanie wirusów
- Jak usuwać zabrudzenia?
- Zalety dezynfekcji pianą