Mszyca ogórkowa — zwalczanie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) od lat 80. XX wieku wyrządziła wiele szkód gospodarczych różnym uprawom ogrodniczym. Mszyca pojawia się na ogórkach, ale może rozwijać się na ponad 700 różnych roślinach, w tym na papryce, truskawce i chryzantemie. 

Mszyca ogórkowa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
12 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Mszyca ogórkowa — sygnalizacja na ogórkach, papryce i innych uprawach

Mszyca ogórkowa występuje głównie w młodszych częściach roślin, na spodniej stronie liści i pędów. Występuje na ogórkach, papryce, truskawce czy chryzantemie. Występuje zarówno w formie uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej. Skrzydlata mszyca ma masywny, okrągły kształt 0,9-1,8 mm. Wielkość ta zależy od temperatury, dostępnej żywności i gęstości rozmieszczenia osobników. Jej kolor waha się od jasnożółtego do czarnozielonego. Ma również czerwone oczy i czarne syfony na brzuchu (jest to najważniejsza cecha pozwalająca na rozpoznanie tej mszycy).

Forma bezskrzydła jest średnio nieco większa, ma czarną głowę i klatkę piersiową oraz żółto-ciemno zielony brzuch. Syfony tej mszycy bawełnianej są również czarne i krótkie.

Mszyca ogórkowa może być sygnalizowana w odpowiednim czasie za pomocą produktów sygnalizacyjnych.

Cykl życiowy mszycy ogórkowej

Cykl życia oraz sposób rozmnażania (płciowy lub bezpłciowy) mszycy ogórkowej jest zależny od warunków klimatycznych. Pod koniec ciepłego sezonu mszyce ogórkowe w większym stopniu rozmnażają się płciowo. Samica składa jaja, które mogą zostać zahibernowane do czasu, gdy pozwala na to temperatura. Samice mszycy ogórkowej mogą składać od 3 do 10 jaj dziennie, w zależności od ich wielkości. Ze względu na stałą temperaturę w szklarniach, częściej dochodzi tu do rozmnażania bezpłciowego. Samica produkuje nimfę. Te nimfy zaczynają odżywiać się sokami roślinnymi zaraz po urodzeniu. Rozwój nimf wynosi 6 dni w temperaturze 28°C i 10 dni w temperaturze 16°C (uprawa: ogórek). W trakcie rozwoju mszycy przeobraża się w sumie 4 razy, za każdym razem pozostawiając po sobie białą skórkę. Całkowita długość życia mszyc może wynosić od 2 do 3 tygodni, a jaja mszyc mogą hibernować w szklarniach i wylęgać się na wiosnę.

Objawy uszkodzeń

Mszyca ogórkowa zdradza swoją obecność w uprawie, pozostawiając po sobie wiele białych skórek. Ponadto obecność spadzijest dobrym wskaźnikiem. W tych warunkach mogą rozwijać się grzyby sadzakowe. Obecność tych grzybów wpływa negatywnie na fotosyntezę, co może prowadzić do zahamowania wzrostu i obumierania, szczególnie wśród młodych roślin. Grzyby sadzakowe wpływają także na zmniejszenie produkcji owoców. Efektem ubocznym spadzi jest to, że przyciąga ona mrówki. Obecność mrówek w szklarni ma negatywny wpływ na naturalnych wrogów mszyc.

Podczas żerowania liści, wydzielina mszycy ogórkowej wywołuje u rośliny reakcję alergiczną. W tym samym czasie mszyca wprowadza toksyny do rośliny. Powodują one obwisanie i odbarwianie się liści. W ciężkich przypadkach, całe liście mogą nawet obumrzeć.

Zwłaszcza przy wyższych temperaturach rozwój populacji może być bardzo szybki, a duża część upraw może zostać szybko opanowana. Początkowo w populacji dominują mszyce bezskrzydłe. Gdy populacje powiększają się, powstają uskrzydlone mszyce. Mogą one łatwo rozprzestrzeniać się na inne części szklarni.

Mszyca może również przenosić różne wszystkie rodzaje wirusów. W zależności od wirusa i uprawy może to prowadzić do poważnych deformacji liści oraz ich obumierania.

Zwalczanie lub/i zapobieganie

Mszyca ogórkowa może być kontrolowana za pomocą środków biologicznych i chemicznych. Polecani naturalni wrogowie to: pasożytnicze błonkówki, biedronki, muszkę żółciową i sieciarkę. Skutecznymi chemicznymi środkami ochrony roślin są szeroko działające insektycydy, takie jak Teppeki i Sequoia. Inną alternatywą jest Requiem Prime, które może być stosowane zarówno w uprawie warzyw, jak i roślin ozdobnych. 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Mszyca ogórkowa — zwalczanie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) od lat 80. XX wieku wyrządziła wiele szkód gospodarczych różnym uprawom ogrodniczym. Mszyca pojawia się na ogórkach, ale może rozwijać się na ponad 700 różnych roślinach, w tym na papryce, truskawce i chryzantemie. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 12 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Mszyca ogórkowa
W poniższym artykule:

Mszyca ogórkowa — sygnalizacja na ogórkach, papryce i innych uprawach

Mszyca ogórkowa występuje głównie w młodszych częściach roślin, na spodniej stronie liści i pędów. Występuje na ogórkach, papryce, truskawce czy chryzantemie. Występuje zarówno w formie uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej. Skrzydlata mszyca ma masywny, okrągły kształt 0,9-1,8 mm. Wielkość ta zależy od temperatury, dostępnej żywności i gęstości rozmieszczenia osobników. Jej kolor waha się od jasnożółtego do czarnozielonego. Ma również czerwone oczy i czarne syfony na brzuchu (jest to najważniejsza cecha pozwalająca na rozpoznanie tej mszycy).

Forma bezskrzydła jest średnio nieco większa, ma czarną głowę i klatkę piersiową oraz żółto-ciemno zielony brzuch. Syfony tej mszycy bawełnianej są również czarne i krótkie.

Mszyca ogórkowa może być sygnalizowana w odpowiednim czasie za pomocą produktów sygnalizacyjnych.

Cykl życiowy mszycy ogórkowej

Cykl życia oraz sposób rozmnażania (płciowy lub bezpłciowy) mszycy ogórkowej jest zależny od warunków klimatycznych. Pod koniec ciepłego sezonu mszyce ogórkowe w większym stopniu rozmnażają się płciowo. Samica składa jaja, które mogą zostać zahibernowane do czasu, gdy pozwala na to temperatura. Samice mszycy ogórkowej mogą składać od 3 do 10 jaj dziennie, w zależności od ich wielkości. Ze względu na stałą temperaturę w szklarniach, częściej dochodzi tu do rozmnażania bezpłciowego. Samica produkuje nimfę. Te nimfy zaczynają odżywiać się sokami roślinnymi zaraz po urodzeniu. Rozwój nimf wynosi 6 dni w temperaturze 28°C i 10 dni w temperaturze 16°C (uprawa: ogórek). W trakcie rozwoju mszycy przeobraża się w sumie 4 razy, za każdym razem pozostawiając po sobie białą skórkę. Całkowita długość życia mszyc może wynosić od 2 do 3 tygodni, a jaja mszyc mogą hibernować w szklarniach i wylęgać się na wiosnę.

Objawy uszkodzeń

Mszyca ogórkowa zdradza swoją obecność w uprawie, pozostawiając po sobie wiele białych skórek. Ponadto obecność spadzijest dobrym wskaźnikiem. W tych warunkach mogą rozwijać się grzyby sadzakowe. Obecność tych grzybów wpływa negatywnie na fotosyntezę, co może prowadzić do zahamowania wzrostu i obumierania, szczególnie wśród młodych roślin. Grzyby sadzakowe wpływają także na zmniejszenie produkcji owoców. Efektem ubocznym spadzi jest to, że przyciąga ona mrówki. Obecność mrówek w szklarni ma negatywny wpływ na naturalnych wrogów mszyc.

Podczas żerowania liści, wydzielina mszycy ogórkowej wywołuje u rośliny reakcję alergiczną. W tym samym czasie mszyca wprowadza toksyny do rośliny. Powodują one obwisanie i odbarwianie się liści. W ciężkich przypadkach, całe liście mogą nawet obumrzeć.

Zwłaszcza przy wyższych temperaturach rozwój populacji może być bardzo szybki, a duża część upraw może zostać szybko opanowana. Początkowo w populacji dominują mszyce bezskrzydłe. Gdy populacje powiększają się, powstają uskrzydlone mszyce. Mogą one łatwo rozprzestrzeniać się na inne części szklarni.

Mszyca może również przenosić różne wszystkie rodzaje wirusów. W zależności od wirusa i uprawy może to prowadzić do poważnych deformacji liści oraz ich obumierania.

Zwalczanie lub/i zapobieganie

Mszyca ogórkowa może być kontrolowana za pomocą środków biologicznych i chemicznych. Polecani naturalni wrogowie to: pasożytnicze błonkówki, biedronki, muszkę żółciową i sieciarkę. Skutecznymi chemicznymi środkami ochrony roślin są szeroko działające insektycydy, takie jak Teppeki i Sequoia. Inną alternatywą jest Requiem Prime, które może być stosowane zarówno w uprawie warzyw, jak i roślin ozdobnych. 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jaki to szkodnik?
Szkodniki stanowią poważne zagrożenie dla upraw. Dlatego ważne jest, aby móc w odpowiednim czasie zidentyfikować szkodnika w uprawie.
Szkodniki upraw — jak je wykrywać i monitorować?
Szkodniki upraw to jeden z największych problemów wielu gospodarstw ogrodniczych. W walce ze szkodnikami upraw, nieocenione znaczenie ma ich wykrywanie i identyfikacja. Im wcześniej szkodnik zostanie wykryty oraz zidentyfikowany, tym szybciej można rozpocząć jego zwalczanie.
Jak zapobiegać odporności na środki ochrony roślin?
Choroby, bakterie i chwasty mogą stawać się niewrażliwe na środki ochrony roślin. Mogą one neutralizować działanie poszczególnych preparatów, na skutek czego będą one nieskuteczne. Mówimy wówczas o odporności.