Mszyca ogórkowa — zwalczanie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) od lat 80. XX wieku powoduje znaczne straty w uprawach ogrodniczych. Choć często występuje na ogórkach, może żerować na ponad 700 gatunkach roślin, w tym na papryce, truskawkach i chryzantemach.
Mszyca ogórkowa
Przeczytaj również:

Szkodniki ogórków szklarniowych

i pobierz wygodny poster do szklarnii

Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 5 marca 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Mszyca ogórkowa

sygnalizacja na ogórkach, papryce i innych uprawach

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) zasiedla przede wszystkim młode części roślin, preferując spodnią stronę liści oraz pędy. Występuje m.in. na ogórkach, papryce, truskawkach i chryzantemach w dwóch formach – uskrzydlonej i bezskrzydłej.

Uskrzydlone osobniki mają masywny, okrągły kształt i osiągają od 0,9 do 1,8 mm długości, przy czym ich wielkość zależy od temperatury, dostępności pokarmu oraz zagęszczenia populacji. Ich ciało ma kolor od jasnożółtego po czarnozielony, a charakterystycznymi cechami są czerwone oczy i krótkie, czarne syfony na brzuchu, które ułatwiają identyfikację gatunku.

Bezskrzydła forma mszycy ogórkowej jest nieco większa, z czarną głową i klatką piersiową oraz żółto-ciemnozielonym odwłokiem. Jej czarne, krótkie syfony również stanowią kluczowy element rozpoznawczy.

Cykl życiowy mszycy ogórkowej

Cykl życia i sposób rozmnażania mszycy ogórkowej (Aphis gossypii) zależą od warunków klimatycznych. Pod koniec ciepłego sezonu owady te częściej rozmnażają się płciowo – samice składają jaja, które mogą przetrwać zimę w stanie hibernacji, aż temperatura stanie się odpowiednia do ich rozwoju. W zależności od wielkości samicy, dziennie może ona złożyć od 3 do 10 jaj.

W szklarniach, gdzie panuje stabilna temperatura, mszyce ogórkowe rozmnażają się głównie bezpłciowo. Samice rodzą nimfy, które natychmiast zaczynają żerować na sokach roślinnych. Czas rozwoju nimf zależy od temperatury – w 28°C trwa około 6 dni, natomiast w 16°C wydłuża się do 10 dni (dla uprawy ogórka).

Podczas wzrostu mszyca przechodzi cztery linienia, pozostawiając po sobie białe oskórki. Całkowita długość jej życia wynosi od 2 do 3 tygodni. Zimujące jaja mogą przetrwać w szklarniach, a wiosną wylęgać się i rozpoczynać nowy cykl rozwojowy.

Uszkodzenia w uprawie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) zdradza swoją obecność w uprawach, pozostawiając liczne białe oskórki po linieniu. Dodatkowym wskaźnikiem jej bytności jest obecność spadzi – lepkiej wydzieliny, która sprzyja rozwojowi grzybów sadzakowych. Te czarne naloty ograniczają fotosyntezę, co prowadzi do zahamowania wzrostu roślin, a w skrajnych przypadkach – do ich obumierania. Dodatkowo grzyby sadzakowe mogą znacząco zmniejszyć plonowanie.

Spadź przyciąga również mrówki, które mogą zakłócać działanie naturalnych wrogów mszyc, co utrudnia ich zwalczanie w szklarniach.

Podczas żerowania mszyca wydziela substancje wywołujące reakcję alergiczną u roślin. Jednocześnie wprowadza toksyny, powodujące więdnięcie i odbarwienia liści, a w ciężkich przypadkach – ich całkowite obumieranie.

W sprzyjających warunkach, szczególnie przy wysokich temperaturach, populacja mszyc może gwałtownie się rozwijać, szybko opanowując uprawy. Początkowo dominują formy bezskrzydłe, jednak wraz ze wzrostem zagęszczenia pojawiają się osobniki uskrzydlone, które łatwo przenoszą się na inne części szklarni.

Mszyca ogórkowa przenosi również wiele wirusów roślinnych. W zależności od patogenu i rodzaju uprawy może to prowadzić do poważnych deformacji liści, ich zamierania oraz znacznego obniżenia plonów.

Zwalczanie i zapobieganie

Mszycę ogórkową (Aphis gossypii) można zwalczać zarówno metodami biologicznymi, jak i chemicznymi. Pierwszym krokiem do jej zwalczania powinno być wprowadzenie organizmów pożytecznych, będących jej naturalnymi wrogami. Do zwalczania mszycy ogórkowej wykorzystuje się:

Aby zwiększyć skuteczność działania błonkówki Aphidius colemani, warto wprowadzić do uprawy rośliny PLANTAcontrol, zawierające mszyce zbożowe, pozwalające na skuteczne dokarmianie i rozwój populacji pożytecznej błonkówki. 

Jeśli konieczne jest zastosowanie środków chemicznych, skuteczną ochronę zapewniają insektycydy o szerokim spektrum działania, takie jak Teppeki i Sequoia

Zapisz się do newslettera
Plany ochrony, alerty o chorobach i szkodnikach oraz atrakcyjne promocje prosto na Twoją skrzynkę.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jaki to szkodnik?
Szkodniki stanowią poważne zagrożenie dla upraw. Dlatego ważne jest, aby móc w odpowiednim czasie zidentyfikować szkodnika w uprawie.
Szkodniki upraw — jak je wykrywać i monitorować?
Szkodniki upraw to jeden z największych problemów wielu gospodarstw ogrodniczych. W walce ze szkodnikami upraw, nieocenione znaczenie ma ich wykrywanie i identyfikacja. Im wcześniej szkodnik zostanie wykryty oraz zidentyfikowany, tym szybciej można rozpocząć jego zwalczanie.
Jak zapobiegać odporności na środki ochrony roślin?
Choroby, bakterie i chwasty mogą stawać się niewrażliwe na środki ochrony roślin. Mogą one neutralizować działanie poszczególnych preparatów, na skutek czego będą one nieskuteczne. Mówimy wówczas o odporności.

Mszyca ogórkowa — zwalczanie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) od lat 80. XX wieku powoduje znaczne straty w uprawach ogrodniczych. Choć często występuje na ogórkach, może żerować na ponad 700 gatunkach roślin, w tym na papryce, truskawkach i chryzantemach.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Mszyca ogórkowa
Zapisz się do newslettera
Plany ochrony, alerty o chorobach i szkodnikach oraz atrakcyjne promocje prosto na Twoją skrzynkę.
Przeczytaj również:

Szkodniki ogórków szklarniowych

i pobierz wygodny poster do szklarnii

Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 5 marca 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Mszyca ogórkowa

sygnalizacja na ogórkach, papryce i innych uprawach

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) zasiedla przede wszystkim młode części roślin, preferując spodnią stronę liści oraz pędy. Występuje m.in. na ogórkach, papryce, truskawkach i chryzantemach w dwóch formach – uskrzydlonej i bezskrzydłej.

Uskrzydlone osobniki mają masywny, okrągły kształt i osiągają od 0,9 do 1,8 mm długości, przy czym ich wielkość zależy od temperatury, dostępności pokarmu oraz zagęszczenia populacji. Ich ciało ma kolor od jasnożółtego po czarnozielony, a charakterystycznymi cechami są czerwone oczy i krótkie, czarne syfony na brzuchu, które ułatwiają identyfikację gatunku.

Bezskrzydła forma mszycy ogórkowej jest nieco większa, z czarną głową i klatką piersiową oraz żółto-ciemnozielonym odwłokiem. Jej czarne, krótkie syfony również stanowią kluczowy element rozpoznawczy.

Cykl życiowy mszycy ogórkowej

Cykl życia i sposób rozmnażania mszycy ogórkowej (Aphis gossypii) zależą od warunków klimatycznych. Pod koniec ciepłego sezonu owady te częściej rozmnażają się płciowo – samice składają jaja, które mogą przetrwać zimę w stanie hibernacji, aż temperatura stanie się odpowiednia do ich rozwoju. W zależności od wielkości samicy, dziennie może ona złożyć od 3 do 10 jaj.

W szklarniach, gdzie panuje stabilna temperatura, mszyce ogórkowe rozmnażają się głównie bezpłciowo. Samice rodzą nimfy, które natychmiast zaczynają żerować na sokach roślinnych. Czas rozwoju nimf zależy od temperatury – w 28°C trwa około 6 dni, natomiast w 16°C wydłuża się do 10 dni (dla uprawy ogórka).

Podczas wzrostu mszyca przechodzi cztery linienia, pozostawiając po sobie białe oskórki. Całkowita długość jej życia wynosi od 2 do 3 tygodni. Zimujące jaja mogą przetrwać w szklarniach, a wiosną wylęgać się i rozpoczynać nowy cykl rozwojowy.

Uszkodzenia w uprawie

Mszyca ogórkowa (Aphis gossypii) zdradza swoją obecność w uprawach, pozostawiając liczne białe oskórki po linieniu. Dodatkowym wskaźnikiem jej bytności jest obecność spadzi – lepkiej wydzieliny, która sprzyja rozwojowi grzybów sadzakowych. Te czarne naloty ograniczają fotosyntezę, co prowadzi do zahamowania wzrostu roślin, a w skrajnych przypadkach – do ich obumierania. Dodatkowo grzyby sadzakowe mogą znacząco zmniejszyć plonowanie.

Spadź przyciąga również mrówki, które mogą zakłócać działanie naturalnych wrogów mszyc, co utrudnia ich zwalczanie w szklarniach.

Podczas żerowania mszyca wydziela substancje wywołujące reakcję alergiczną u roślin. Jednocześnie wprowadza toksyny, powodujące więdnięcie i odbarwienia liści, a w ciężkich przypadkach – ich całkowite obumieranie.

W sprzyjających warunkach, szczególnie przy wysokich temperaturach, populacja mszyc może gwałtownie się rozwijać, szybko opanowując uprawy. Początkowo dominują formy bezskrzydłe, jednak wraz ze wzrostem zagęszczenia pojawiają się osobniki uskrzydlone, które łatwo przenoszą się na inne części szklarni.

Mszyca ogórkowa przenosi również wiele wirusów roślinnych. W zależności od patogenu i rodzaju uprawy może to prowadzić do poważnych deformacji liści, ich zamierania oraz znacznego obniżenia plonów.

Zwalczanie i zapobieganie

Mszycę ogórkową (Aphis gossypii) można zwalczać zarówno metodami biologicznymi, jak i chemicznymi. Pierwszym krokiem do jej zwalczania powinno być wprowadzenie organizmów pożytecznych, będących jej naturalnymi wrogami. Do zwalczania mszycy ogórkowej wykorzystuje się:

Aby zwiększyć skuteczność działania błonkówki Aphidius colemani, warto wprowadzić do uprawy rośliny PLANTAcontrol, zawierające mszyce zbożowe, pozwalające na skuteczne dokarmianie i rozwój populacji pożytecznej błonkówki. 

Jeśli konieczne jest zastosowanie środków chemicznych, skuteczną ochronę zapewniają insektycydy o szerokim spektrum działania, takie jak Teppeki i Sequoia

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jaki to szkodnik?
Szkodniki stanowią poważne zagrożenie dla upraw. Dlatego ważne jest, aby móc w odpowiednim czasie zidentyfikować szkodnika w uprawie.
Szkodniki upraw — jak je wykrywać i monitorować?
Szkodniki upraw to jeden z największych problemów wielu gospodarstw ogrodniczych. W walce ze szkodnikami upraw, nieocenione znaczenie ma ich wykrywanie i identyfikacja. Im wcześniej szkodnik zostanie wykryty oraz zidentyfikowany, tym szybciej można rozpocząć jego zwalczanie.
Jak zapobiegać odporności na środki ochrony roślin?
Choroby, bakterie i chwasty mogą stawać się niewrażliwe na środki ochrony roślin. Mogą one neutralizować działanie poszczególnych preparatów, na skutek czego będą one nieskuteczne. Mówimy wówczas o odporności.