Mączniak prawdziwy ogórka
Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
Product Manager Crop Protection
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
W poniższym artykule:
Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego ogórka
Mączniak prawdziwy to grupa chorób grzybowych, za które odpowiadają różne organizmy, jednak mączniak ogórków jest wywoływany przez dwa patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jak wygląda mączniak na ogórkach? Objawy
są typowe – najintensywniej występują na liściach.
Mączniak prawdziwy ogórka
Rodzaj: choroba grzybowa
Objawy: biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
Uprawy: ogórek, dynia, patison, cukinia
Rozwój: 18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
Występowanie: VI - IX
Objawy: biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
Uprawy: ogórek, dynia, patison, cukinia
Rozwój: 18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
Występowanie: VI - IX
Skuteczny oprysk na mączniaka
1-dniowa karencja dzięki olejkowi pomarańczowemu
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania
Niektóre środki ochrony roślin na bazie olejku pomarańczowego zawierają w swoim składzie kwas borowy, którego stosowanie może prowadzić do poparzenia roślin. W przeciwieństwie do nich, Essen'ciel nie zawiera kwasu borowego i dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.
Objawy mączniaka prawdziwego ogórka
- Początkowo na górnej stronie blaszek liściowych powstają mączyste, białe lub szarawe, delikatne plamy. Z czasem powiększają się i stają się bardziej wyraziste. Mogą objąć nawet całą powierzchnię blaszki liściowej.
- Silnie porażone liście zamierają.
- Choroba przenosi się także na ogonki liściowe oraz pędy.
- W warunkach korzystnych dla patogenu na roślinie pojawiają się także drobne, czarne punkty. To konidia odpowiadające za infekcje wtórne.
- Ograniczenie asymilacji powoduje zahamowanie wzrostu ogórków. Rośliny nie osiągają właściwych rozmiarów i dają mniejszy plon.
Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy dyniowatych
Mączniak prawdziwy dyniowatych jest łatwy do rozpoznania. Wystarczy przejrzeć górną stronę blaszek liściowych i poszukać białego, brudnobiałego lub szarego nalotu. Mączniak rzekomy dyniowatych powoduje tworzenie na górnej stronie blaszek liściowych jasnych
plam (jasnozielone, zielonożółte, żółtawe), które z czasem czernieją. Mączysty nalot jest widoczny, ale na spodniej stronie (szarawy lub fioletowawy). To cechy charakterystyczne pozwalające odróżnić obie choroby ogórków. Mączniak ogórków, niezależnie
od typu, jest dużym problemem w uprawie.
Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy dyniowatych na liściach ogórka
Mączniak rzekomy dyniowatych na liściach ogórka
Występowanie mączniaka prawdziwego dyniowatych
Mączniak prawdziwy dyniowatych (ogórka) rozwija się na przedstawicielach rodziny Cucurbitaceae. Największe znaczenie gospodarcze ma u ogórka szklarniowego, jednakże czyni szkody także w innych uprawach ogórków gruntowych, cukinii, patisona czy
arbuza.
Rozwój mączniaka prawdziwego dyniowatych
Mączniak prawdziwy na ogórkach szybko rozwija się w czasie ciepłej (18-24°C) pogody. Sprzyja mu brak cyrkulacji powietrza i długo utrzymująca się wilgoć na warzywach. Szybciej rozwija się przy dużych wahaniach temperatury, np. pomiędzy dniem i nocą. Zimuje
na resztkach roślinnych i chwastach. W uprawie gruntowej jest przenoszony na duże odległości przez wiatr.
Zapobieganie
Mączniak na ogórkach i innych warzywach można ograniczyć przez wykonywanie odpowiednich działań profilaktycznych oraz ograniczenie warunków korzystnych dla rozwoju patogenów.
- Usuwanie resztek po zbiorowych
- Usuwanie fragmentów roślin porażonych przez szkodniki
- Uprawa odmian mało podatnych na mączniaka prawdziwego
- Wietrzenie szklarni i tuneli
- Regularne zwalczanie chwastów
- Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
- Odpowiednia rozstawa sadzenia rozsady
Argicin Plus
cząsteczki nanosrebra + kwas acetylosalicylowy + kwas ortokrzemowy
Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.
Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.
Jak zwalczać mączniaka prawdziwego na ogórkach?
Doskonałym rozwiązaniem w walce z mączniakiem rzekomym ogórka jest zastosowanie preparatu Essenciel na bazie olejku pomarańczowego. W przeciwieństwie do niektórych produktów z olejkiem pomarańczowym nie zawiera on kwasu borowego, który może wywoływać poparzenia roślin. Dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.
Essen'ciel
insektycyd na bazie olejku pomarańczowego
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Alternatywnym rozwiązaniem może być środek Dagonis (difenokonazol, związek z grupy triazoli i fluksapyroksad, związek z grupy karboksyamidów) i Vivando (metrafenon, związek z grupy pochodnych ketonu difenylowego).
Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka.
Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Mączniak rzekomy ogórka
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Szara pleśń ogórka
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Zgnilizna twardzikowa ogórka
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Kategorie:
Mączniak prawdziwy ogórka
Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
Product Manager Crop Protection
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
W poniższym artykule:
Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego ogórka
Mączniak prawdziwy to grupa chorób grzybowych, za które odpowiadają różne organizmy, jednak mączniak ogórków jest wywoływany przez dwa patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jak wygląda mączniak na ogórkach? Objawy
są typowe – najintensywniej występują na liściach.
Mączniak prawdziwy ogórka
Rodzaj
Objawy
Uprawy
Rozwój
Objawy
Uprawy
Rozwój
choroba grzybowa
biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
ogórek, dynia, patison, cukinia
18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
ogórek, dynia, patison, cukinia
18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
Występowanie
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Skuteczny oprysk na mączniaka
1-dniowa karencja dzięki olejkowi pomarańczowemu
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania
Niektóre środki ochrony roślin na bazie olejku pomarańczowego zawierają w swoim składzie kwas borowy, którego stosowanie może prowadzić do poparzenia roślin. W przeciwieństwie do nich, Essen'ciel nie zawiera kwasu borowego i dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.
Objawy mączniaka prawdziwego ogórka
- Początkowo na górnej stronie blaszek liściowych powstają mączyste, białe lub szarawe, delikatne plamy. Z czasem powiększają się i stają się bardziej wyraziste. Mogą objąć nawet całą powierzchnię blaszki liściowej.
- Silnie porażone liście zamierają.
- Choroba przenosi się także na ogonki liściowe oraz pędy.
- W warunkach korzystnych dla patogenu na roślinie pojawiają się także drobne, czarne punkty. To konidia odpowiadające za infekcje wtórne.
- Ograniczenie asymilacji powoduje zahamowanie wzrostu ogórków. Rośliny nie osiągają właściwych rozmiarów i dają mniejszy plon.
Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy dyniowatych
Mączniak prawdziwy dyniowatych jest łatwy do rozpoznania. Wystarczy przejrzeć górną stronę blaszek liściowych i poszukać białego, brudnobiałego lub szarego nalotu. Mączniak rzekomy dyniowatych powoduje tworzenie na górnej stronie blaszek liściowych jasnych
plam (jasnozielone, zielonożółte, żółtawe), które z czasem czernieją. Mączysty nalot jest widoczny, ale na spodniej stronie (szarawy lub fioletowawy). To cechy charakterystyczne pozwalające odróżnić obie choroby ogórków. Mączniak ogórków, niezależnie
od typu, jest dużym problemem w uprawie.
Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy dyniowatych na liściach ogórka
Mączniak rzekomy dyniowatych na liściach ogórka
Występowanie mączniaka prawdziwego dyniowatych
Mączniak prawdziwy dyniowatych (ogórka) rozwija się na przedstawicielach rodziny Cucurbitaceae. Największe znaczenie gospodarcze ma u ogórka szklarniowego, jednakże czyni szkody także w innych uprawach ogórków gruntowych, cukinii, patisona czy
arbuza.
Rozwój mączniaka prawdziwego dyniowatych
Mączniak prawdziwy na ogórkach szybko rozwija się w czasie ciepłej (18-24°C) pogody. Sprzyja mu brak cyrkulacji powietrza i długo utrzymująca się wilgoć na warzywach. Szybciej rozwija się przy dużych wahaniach temperatury, np. pomiędzy dniem i nocą. Zimuje
na resztkach roślinnych i chwastach. W uprawie gruntowej jest przenoszony na duże odległości przez wiatr.
Zapobieganie
Mączniak na ogórkach i innych warzywach można ograniczyć przez wykonywanie odpowiednich działań profilaktycznych oraz ograniczenie warunków korzystnych dla rozwoju patogenów.
- Usuwanie resztek po zbiorowych
- Usuwanie fragmentów roślin porażonych przez szkodniki
- Uprawa odmian mało podatnych na mączniaka prawdziwego
- Wietrzenie szklarni i tuneli
- Regularne zwalczanie chwastów
- Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
- Odpowiednia rozstawa sadzenia rozsady
Argicin Plus
cząsteczki nanosrebra + kwas acetylosalicylowy + kwas ortokrzemowy
Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.
Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.
Jak zwalczać mączniaka prawdziwego na ogórkach?
Doskonałym rozwiązaniem w walce z mączniakiem rzekomym ogórka jest zastosowanie preparatu Essenciel na bazie olejku pomarańczowego. W przeciwieństwie do niektórych produktów z olejkiem pomarańczowym nie zawiera on kwasu borowego, który może wywoływać poparzenia roślin. Dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.
Essen'ciel
insektycyd na bazie olejku pomarańczowego
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Alternatywnym rozwiązaniem może być środek Dagonis (difenokonazol, związek z grupy triazoli i fluksapyroksad, związek z grupy karboksyamidów) i Vivando (metrafenon, związek z grupy pochodnych ketonu difenylowego).
Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka.
Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Mączniak rzekomy ogórka
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Szara pleśń ogórka
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Zgnilizna twardzikowa ogórka
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Kategorie: