Mączniak prawdziwy ogórka

Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?
Mączniak prawdziwy dyniowatych
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection 
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego ogórka

Mączniak prawdziwy to grupa chorób grzybowych, za które odpowiadają różne organizmy, jednak mączniak ogórków jest wywoływany przez dwa patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jak wygląda mączniak na ogórkach? Objawy są typowe – najintensywniej występują na liściach.

Mączniak prawdziwy ogórka

Mączniak prawdziwy
Rodzaj: choroba grzybowa
Objawy: biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
Uprawy: ogórek, dynia, patison, cukinia
Rozwój: 18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
Występowanie: VI - IX

Skuteczny oprysk na mączniaka

1-dniowa karencja dzięki olejkowi pomarańczowemu

Olejek pomarańczowy Essenciel

Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania


Dzięki osuszającym właściwościom, ogranicza rozprzestrzenianie się patogenu
Dzięki 1-dniowemu okresowi karencji, doskonale sprawdza się przed zbiorami

Niektóre środki ochrony roślin na bazie olejku pomarańczowego zawierają w swoim składzie kwas borowy, którego stosowanie może prowadzić do poparzenia roślin. W przeciwieństwie do nich, Essen'ciel nie zawiera kwasu borowego i dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.

Objawy mączniaka prawdziwego ogórka

  • Początkowo na górnej stronie blaszek liściowych powstają mączyste, białe lub szarawe, delikatne plamy. Z czasem powiększają się i stają się bardziej wyraziste. Mogą objąć nawet całą powierzchnię blaszki liściowej.
  • Silnie porażone liście zamierają.
  • Choroba przenosi się także na ogonki liściowe oraz pędy.
  • W warunkach korzystnych dla patogenu na roślinie pojawiają się także drobne, czarne punkty. To konidia odpowiadające za infekcje wtórne.
  • Ograniczenie asymilacji powoduje zahamowanie wzrostu ogórków. Rośliny nie osiągają właściwych rozmiarów i dają mniejszy plon.

Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy dyniowatych

Mączniak prawdziwy dyniowatych jest łatwy do rozpoznania. Wystarczy przejrzeć górną stronę blaszek liściowych i poszukać białego, brudnobiałego lub szarego nalotu. Mączniak rzekomy dyniowatych powoduje tworzenie na górnej stronie blaszek liściowych jasnych plam (jasnozielone, zielonożółte, żółtawe), które z czasem czernieją. Mączysty nalot jest widoczny, ale na spodniej stronie (szarawy lub fioletowawy). To cechy charakterystyczne pozwalające odróżnić obie choroby ogórków. Mączniak ogórków, niezależnie od typu, jest dużym problemem w uprawie.

Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy na liściach ogórka
Mączniak prawdziwy dyniowatych na liściach ogórka 
Mączniak rzekomy na liściach ogórka
Mączniak rzekomy dyniowatych na liściach ogórka 

Występowanie mączniaka prawdziwego dyniowatych 

Mączniak prawdziwy dyniowatych (ogórka) rozwija się na przedstawicielach rodziny Cucurbitaceae. Największe znaczenie gospodarcze ma u ogórka szklarniowego, jednakże czyni szkody także w innych uprawach ogórków gruntowych, cukinii, patisona czy arbuza.

Rozwój mączniaka prawdziwego dyniowatych

Mączniak prawdziwy na ogórkach szybko rozwija się w czasie ciepłej (18-24°C) pogody. Sprzyja mu brak cyrkulacji powietrza i długo utrzymująca się wilgoć na warzywach. Szybciej rozwija się przy dużych wahaniach temperatury, np. pomiędzy dniem i nocą. Zimuje na resztkach roślinnych i chwastach. W uprawie gruntowej jest przenoszony na duże odległości przez wiatr.

Zapobieganie 

Mączniak na ogórkach i innych warzywach można ograniczyć przez wykonywanie odpowiednich działań profilaktycznych oraz ograniczenie warunków korzystnych dla rozwoju patogenów.
  • Usuwanie resztek po zbiorowych
  • Usuwanie fragmentów roślin porażonych przez szkodniki
  • Uprawa odmian mało podatnych na mączniaka prawdziwego
  • Wietrzenie szklarni i tuneli
  • Regularne zwalczanie chwastów
  • Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
  • Odpowiednia rozstawa sadzenia rozsady
Warto wprowadzić również biostymulację preparatami ograniczającymi rozprzestrzenienie się patogenów wywołujących mączniaka rzekomego  — w tym przypadku sprawdzonym rozwiązaniem będzie preparat PlantoSys Argicin Plus. Można stosować ją zarówno zapobiegawczo (zwłaszcza gdy problem zaistniał w danym miejscu w poprzednim sezonie), jak i doraźnie – po zauważeniu pierwszych objawów. Zwykle choroba infekuje już wiosną, ale symptomy są widoczne pod koniec czerwca lub w lipcu.
argicin

Argicin Plus

cząsteczki nanosrebra + kwas acetylosalicylowy + kwas ortokrzemowy

Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.

Jak zwalczać mączniaka prawdziwego na ogórkach?

Doskonałym rozwiązaniem w walce z mączniakiem rzekomym ogórka jest zastosowanie preparatu Essenciel na bazie olejku pomarańczowego. W przeciwieństwie do niektórych produktów z olejkiem pomarańczowym nie zawiera on kwasu borowego, który może wywoływać poparzenia roślin. Dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników. 
Essenciel

Essen'ciel

insektycyd na bazie olejku pomarańczowego

Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Alternatywnym rozwiązaniem może być środek Dagonis (difenokonazol, związek z grupy triazoli i fluksapyroksad, związek z grupy karboksyamidów) i Vivando (metrafenon, związek z grupy pochodnych ketonu difenylowego).

Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka. 


Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Mączniak rzekomy ogórka
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Szara pleśń ogórka 
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Zgnilizna twardzikowa ogórka 
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.

Mączniak prawdziwy ogórka

Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Mączniak prawdziwy dyniowatych
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection 
18 czerwca 2025
czas czytania: 4 min
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego ogórka

Mączniak prawdziwy to grupa chorób grzybowych, za które odpowiadają różne organizmy, jednak mączniak ogórków jest wywoływany przez dwa patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jak wygląda mączniak na ogórkach? Objawy są typowe – najintensywniej występują na liściach.

Mączniak prawdziwy ogórka

Mączniak prawdziwy
Rodzaj
Objawy
Uprawy
Rozwój
choroba grzybowa
biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
ogórek, dynia, patison, cukinia
18-24°C, długo utrzymująca się wilgoć na roślinach
Występowanie

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Skuteczny oprysk na mączniaka

1-dniowa karencja dzięki olejkowi pomarańczowemu

Olejek pomarańczowy Essenciel

Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania


Dzięki osuszającym właściwościom, ogranicza rozprzestrzenianie się patogenu
Dzięki 1-dniowemu okresowi karencji, doskonale sprawdza się przed zbiorami

Niektóre środki ochrony roślin na bazie olejku pomarańczowego zawierają w swoim składzie kwas borowy, którego stosowanie może prowadzić do poparzenia roślin. W przeciwieństwie do nich, Essen'ciel nie zawiera kwasu borowego i dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników.

Objawy mączniaka prawdziwego ogórka

  • Początkowo na górnej stronie blaszek liściowych powstają mączyste, białe lub szarawe, delikatne plamy. Z czasem powiększają się i stają się bardziej wyraziste. Mogą objąć nawet całą powierzchnię blaszki liściowej.
  • Silnie porażone liście zamierają.
  • Choroba przenosi się także na ogonki liściowe oraz pędy.
  • W warunkach korzystnych dla patogenu na roślinie pojawiają się także drobne, czarne punkty. To konidia odpowiadające za infekcje wtórne.
  • Ograniczenie asymilacji powoduje zahamowanie wzrostu ogórków. Rośliny nie osiągają właściwych rozmiarów i dają mniejszy plon.

Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy dyniowatych

Mączniak prawdziwy dyniowatych jest łatwy do rozpoznania. Wystarczy przejrzeć górną stronę blaszek liściowych i poszukać białego, brudnobiałego lub szarego nalotu. Mączniak rzekomy dyniowatych powoduje tworzenie na górnej stronie blaszek liściowych jasnych plam (jasnozielone, zielonożółte, żółtawe), które z czasem czernieją. Mączysty nalot jest widoczny, ale na spodniej stronie (szarawy lub fioletowawy). To cechy charakterystyczne pozwalające odróżnić obie choroby ogórków. Mączniak ogórków, niezależnie od typu, jest dużym problemem w uprawie.

Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy cukinii
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy dyni
Mączniak prawdziwy na liściach ogórka
Mączniak prawdziwy dyniowatych na liściach ogórka 
Mączniak rzekomy na liściach ogórka
Mączniak rzekomy dyniowatych na liściach ogórka 

Występowanie mączniaka prawdziwego dyniowatych 

Mączniak prawdziwy dyniowatych (ogórka) rozwija się na przedstawicielach rodziny Cucurbitaceae. Największe znaczenie gospodarcze ma u ogórka szklarniowego, jednakże czyni szkody także w innych uprawach ogórków gruntowych, cukinii, patisona czy arbuza.

Rozwój mączniaka prawdziwego dyniowatych

Mączniak prawdziwy na ogórkach szybko rozwija się w czasie ciepłej (18-24°C) pogody. Sprzyja mu brak cyrkulacji powietrza i długo utrzymująca się wilgoć na warzywach. Szybciej rozwija się przy dużych wahaniach temperatury, np. pomiędzy dniem i nocą. Zimuje na resztkach roślinnych i chwastach. W uprawie gruntowej jest przenoszony na duże odległości przez wiatr.

Zapobieganie 

Mączniak na ogórkach i innych warzywach można ograniczyć przez wykonywanie odpowiednich działań profilaktycznych oraz ograniczenie warunków korzystnych dla rozwoju patogenów.
  • Usuwanie resztek po zbiorowych
  • Usuwanie fragmentów roślin porażonych przez szkodniki
  • Uprawa odmian mało podatnych na mączniaka prawdziwego
  • Wietrzenie szklarni i tuneli
  • Regularne zwalczanie chwastów
  • Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
  • Odpowiednia rozstawa sadzenia rozsady
Warto wprowadzić również biostymulację preparatami ograniczającymi rozprzestrzenienie się patogenów wywołujących mączniaka rzekomego  — w tym przypadku sprawdzonym rozwiązaniem będzie preparat PlantoSys Argicin Plus. Można stosować ją zarówno zapobiegawczo (zwłaszcza gdy problem zaistniał w danym miejscu w poprzednim sezonie), jak i doraźnie – po zauważeniu pierwszych objawów. Zwykle choroba infekuje już wiosną, ale symptomy są widoczne pod koniec czerwca lub w lipcu.
argicin

Argicin Plus

cząsteczki nanosrebra + kwas acetylosalicylowy + kwas ortokrzemowy

Połączenie składników aktywnych zapewnia widocznie wzmocnienie odporności roślin oraz ograniczenie ich podatności na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego.

Jak zwalczać mączniaka prawdziwego na ogórkach?

Doskonałym rozwiązaniem w walce z mączniakiem rzekomym ogórka jest zastosowanie preparatu Essenciel na bazie olejku pomarańczowego. W przeciwieństwie do niektórych produktów z olejkiem pomarańczowym nie zawiera on kwasu borowego, który może wywoływać poparzenia roślin. Dzięki temu jest łagodniejszy dla roślin, choć tak samo skuteczny wobec chorób i szkodników. 
Essenciel

Essen'ciel

insektycyd na bazie olejku pomarańczowego

Przenika tkanki patogenów chorobotwórczych i wysusza ich ściany komórkowe, prowadząc do zamierania.
Alternatywnym rozwiązaniem może być środek Dagonis (difenokonazol, związek z grupy triazoli i fluksapyroksad, związek z grupy karboksyamidów) i Vivando (metrafenon, związek z grupy pochodnych ketonu difenylowego).

Na mączniaka prawdziwego dyniowatych stosuje się różnorodne preparaty. Warto korzystać z nich naprzemiennie, tj. wybierać do kolejnych zabiegów takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. To ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów, tym samym pozwala utrzymać wysoką efektywność ochrony ogórka. 


Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Mączniak rzekomy ogórka
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis.
Szara pleśń ogórka 
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych.
Zgnilizna twardzikowa ogórka 
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.