Antraknoza ogórka
Antraknoza ogórka wywoływana przez Colletotrichum orbiculare objawia się m.in. występowaniem przebarwień na liściach i owocach. Przy silnym porażaniu może spowodować straty w plonie. Nie bez znaczenia jest też fakt, że otwiera „furtkę” dla innych patogenów, a także szkodników. Do niedawna skuteczne, powszechnie stosowane preparaty zostały wycofane. Jak więc efektywnie zwalczać antraknozę ogórka?
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
15 września 2022 | czas czytania: 4 min
Product Manager Crop Protection |
15 września 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Rozpoznawanie antraknozy ogórka
Antraknoza ogórka, znana także jako antraknoza dyniowatych początkowo objawia się powstawaniem wodnistych, jasnych plam na liściach. Plamy są nieliczne; jasnozielone lub żółte i mają wyraźne zarysowane brzegi. Występują pomiędzy nerwami. Wraz z upływem
czasu ich liczba zwiększa się, a następnie wysuszają się, brunatnieją i wykruszają.
Antraknoza ogórka — objawy
- Colletotrichum orbiculare powoduje przebarwienia także na liściach i pędach
- W wyniku silnej infekcji na owocach ogórka, w zapadających się „plamkach”, pojawiają się różowawe zarodniki grzyba.
- Patogen infekuje tkanki owoców do głębokości ok. 3-4 mm
- Porażone owoce gniją
Choroba prowadzi do zaburzeń asymilacji hamując wzrost i rozwój ogórków. Jednocześnie bezpośrednio uszkadza plon, który traci wartość konsumpcyjną i sprzedażową. Zmniejsza odporność ogórków na inne choroby, a także szkodniki.
Występowanie antraknozy ogórka
Antraknoza ogólnie jest powodowana przez różne grupy (i gatunki) patogenów i atakuje różne grupy roślin. Natomiast Colletotrichum orbiculare występuje na ogórkach i innych przedstawicielach rodziny dyniowatych. Jest głównie problemem upraw polowych, ale
może pojawić się także u warzyw uprawianych pod osłonami, w szklarni lub tunelu foliowym.
- dynia
- cukinia
- melon
- arbuz
Rozwój antraknozy ogórka
Choroba rozprzestrzenia się głównie przez zainfekowane resztki roślinne lub porażony materiał siewny. Do infekcji może dojść także przez używanie zanieczyszczonego sprzętu oraz narzędzi. Colletotrichum zimuje na resztkach pozbiorczych. Antraknozie
ogórka sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz ciepło (temp. ok 24°C).
Zapobieganie antraknozie w ogórkach
Antraknozie ogórka można zapobiegać przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne. W ten sposób jednocześnie ogranicza się inne choroby ogórków. Przykładem jest, chociażby alternarioza ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych czy kanciasta plamistość ogórka
pod osłonami. Co ma największe znaczenie?
- stosowanie przerw w uprawie warzyw należących do rodziny dyniowatych; w przypadku wystąpienia antraknozy zaleca się nie sadzić warzyw dyniowatych na danym obszarze przez 2-3 lata
- wymiana podłoża w uprawach pod osłonami (warto to robić przynajmniej raz na kilka lat także z innego powodu — ulega wyjałowieniu)
- uprawa odmian mało podatnych na antraknozę
- usuwanie resztek pozbiorowych
- zaprawianie nasion przed siewem środkami grzybobójczymi
- zwiększenie przepływu powietrza w uprawach pod osłonami przez regularne wietrzenie
- higiena pracy oraz odkażanie narzędzi i urządzeń
- dezynfekcja szklarni i tuneli, np. przy użyciu Menno Florades; preparat zwalcza formy przetrwalnikowe Colletotrichum spp., a także wiele innych szkodliwych mikroorganizmów, w tym wirusy
Zwalczanie antraknozy ogórka
Progres choroby można w pewnym stopniu opóźnić przez usuwanie porażonych organów. Oczywiście w uprawach wielkopowierzchniowych jest to uciążliwe. Tradycyjnie stosuje się więc fungicydy – po zauważeniu pierwszych objawów. Niestety lista środków ochrony roślin przeciw antraknozie dyniowatych jest okrojona. Dawniej powszechnie stosowano Topsin. Preparat został jednak wycofany z użycia. Jako zamiennik można użyć Scorpion 325 SC. Zawiera azoksystrobinę (związek z grupy strobiluryn) oraz difenokonazol (związek z grupy triazoli).
Antraknoza ogórka bywa bagatelizowana, co uwidocznia się chociażby słabą dostępnością pestycydów. Jednakże patogen w sprzyjających warunkach może dokonać poważnych szkód nie tylko w uprawie gruntowej, ale także pod osłonami.
Antraknoza ogórka bywa bagatelizowana, co uwidocznia się chociażby słabą dostępnością pestycydów. Jednakże patogen w sprzyjających warunkach może dokonać poważnych szkód nie tylko w uprawie gruntowej, ale także pod osłonami.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Kategorie:
Antraknoza ogórka
Antraknoza ogórka wywoływana przez Colletotrichum orbiculare objawia się m.in. występowaniem przebarwień na liściach i owocach. Przy silnym porażaniu może spowodować straty w plonie. Nie bez znaczenia jest też fakt, że otwiera „furtkę” dla innych patogenów, a także szkodników. Do niedawna skuteczne, powszechnie stosowane preparaty zostały wycofane. Jak więc efektywnie zwalczać antraknozę ogórka?
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 15 września 2022 |
czas czytania: 4 min
Product Manager Crop Protection | 15 września 2022 |
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Rodzaj choroby: grzybowa
Patogen: Colletotrichum orbiculare
Objawy: jasne, z czasem brązowiejące plamy na liściach
Uprawy: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz
Warunki rozwoju: temperatura ok. 24°C, duża wilgotność
Występowanie:
Patogen: Colletotrichum orbiculare
Objawy: jasne, z czasem brązowiejące plamy na liściach
Uprawy: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz
Warunki rozwoju: temperatura ok. 24°C, duża wilgotność
Występowanie:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Rozpoznawanie antraknozy ogórka
Antraknoza ogórka, znana także jako antraknoza dyniowatych początkowo objawia się powstawaniem wodnistych, jasnych plam na liściach. Plamy są nieliczne; jasnozielone lub żółte i mają wyraźne zarysowane brzegi. Występują pomiędzy nerwami. Wraz z upływem
czasu ich liczba zwiększa się, a następnie wysuszają się, brunatnieją i wykruszają.
Antraknoza ogórka — objawy
- Colletotrichum orbiculare powoduje przebarwienia także na liściach i pędach
- W wyniku silnej infekcji na owocach ogórka, w zapadających się „plamkach”, pojawiają się różowawe zarodniki grzyba.
- Patogen infekuje tkanki owoców do głębokości ok. 3-4 mm
- Porażone owoce gniją
Choroba prowadzi do zaburzeń asymilacji hamując wzrost i rozwój ogórków. Jednocześnie bezpośrednio uszkadza plon, który traci wartość konsumpcyjną i sprzedażową. Zmniejsza odporność ogórków na inne choroby, a także szkodniki.
Występowanie antraknozy ogórka
Antraknoza ogólnie jest powodowana przez różne grupy (i gatunki) patogenów i atakuje różne grupy roślin. Natomiast Colletotrichum orbiculare występuje na ogórkach i innych przedstawicielach rodziny dyniowatych. Jest głównie problemem upraw polowych, ale
może pojawić się także u warzyw uprawianych pod osłonami, w szklarni lub tunelu foliowym.
- dynia
- cukinia
- melon
- arbuz
Rozwój antraknozy ogórka
Choroba rozprzestrzenia się głównie przez zainfekowane resztki roślinne lub porażony materiał siewny. Do infekcji może dojść także przez używanie zanieczyszczonego sprzętu oraz narzędzi. Colletotrichum zimuje na resztkach pozbiorczych. Antraknozie
ogórka sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz ciepło (temp. ok 24°C).
Zapobieganie antraknozie w ogórkach
Antraknozie ogórka można zapobiegać przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne. W ten sposób jednocześnie ogranicza się inne choroby ogórków. Przykładem jest, chociażby alternarioza ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych czy kanciasta plamistość ogórka
pod osłonami. Co ma największe znaczenie?
- stosowanie przerw w uprawie warzyw należących do rodziny dyniowatych; w przypadku wystąpienia antraknozy zaleca się nie sadzić warzyw dyniowatych na danym obszarze przez 2-3 lata
- wymiana podłoża w uprawach pod osłonami (warto to robić przynajmniej raz na kilka lat także z innego powodu — ulega wyjałowieniu)
- uprawa odmian mało podatnych na antraknozę
- usuwanie resztek pozbiorowych
- zaprawianie nasion przed siewem środkami grzybobójczymi
- zwiększenie przepływu powietrza w uprawach pod osłonami przez regularne wietrzenie
- higiena pracy oraz odkażanie narzędzi i urządzeń
- dezynfekcja szklarni i tuneli, np. przy użyciu Menno Florades; preparat zwalcza formy przetrwalnikowe Colletotrichum spp., a także wiele innych szkodliwych mikroorganizmów, w tym wirusy
Zwalczanie antraknozy ogórka
Progres choroby można w pewnym stopniu opóźnić przez usuwanie porażonych organów. Oczywiście w uprawach wielkopowierzchniowych jest to uciążliwe. Tradycyjnie stosuje się więc fungicydy – po zauważeniu pierwszych objawów. Niestety lista środków ochrony roślin przeciw antraknozie dyniowatych jest okrojona. Dawniej powszechnie stosowano Topsin. Preparat został jednak wycofany z użycia. Jako zamiennik można użyć Scorpion 325 SC. Zawiera azoksystrobinę (związek z grupy strobiluryn) oraz difenokonazol (związek z grupy triazoli).
Antraknoza ogórka bywa bagatelizowana, co uwidocznia się chociażby słabą dostępnością pestycydów. Jednakże patogen w sprzyjających warunkach może dokonać poważnych szkód nie tylko w uprawie gruntowej, ale także pod osłonami.
Antraknoza ogórka bywa bagatelizowana, co uwidocznia się chociażby słabą dostępnością pestycydów. Jednakże patogen w sprzyjających warunkach może dokonać poważnych szkód nie tylko w uprawie gruntowej, ale także pod osłonami.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Zgnilizna twardzikowa ogórka
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz uprawianego pod osłonami. Rozwojowi choroby sprzyja upalna pogoda z intensywnymi, krótkotrwałymi opadami i wysoką wilgotnością powietrza.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz uprawianego pod osłonami. Rozwojowi choroby sprzyja upalna pogoda z intensywnymi, krótkotrwałymi opadami i wysoką wilgotnością powietrza.
Fuzarioza ogórka
Fuzarioza ogórka, znana także jako fuzaryjne więdnięcie ogórka to groźna choroba grzybowa powodowana przez Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum. Prowadzi do więdnięcia i zasychania liści, a później całych roślin.
Fuzarioza ogórka, znana także jako fuzaryjne więdnięcie ogórka to groźna choroba grzybowa powodowana przez Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum. Prowadzi do więdnięcia i zasychania liści, a później całych roślin.
Kategorie: