Strona główna
Bank wiedzy
Dezynfekcja i ochrona
HACCP
HACCP – co to jest?

Dla bezpieczeństwa produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców, istotne jest utrzymanie higieny w procesie produkcji. System
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, pol. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) określa wymagania higieniczne gwarantujące bezpieczeństwo żywności przez zlokalizowanie zagrożeń pojawiających się w procesie produkcji. Mając te wytyczne, można zminimalizować ryzyko i zapobiec problemom.
Rodzaje ryzyka
W systemie HACCP rozróżnia się trzy rodzaje ryzyka:
- Mikrobiologiczne: zakażenie przez bakterie, grzyby, wirusy lub wiroidy
- Chemiczne: niebezpieczne substancje, takie jak pozostałości pestycydów lub innych substancji szkodliwych
- Fizyczne: obejmujące szkło i ostre kawałki metalu oraz drewna.
Higiena
Goście i pracownicy, wchodzący do szklarni, stanowią istotne zagrożenie rozprzestrzeniania chorób. Dlatego zaleca się, by goście nosili specjalne
fartuchy i
czepki. Bardzo ważna jest dezynfekcja obuwia i rąk przy wejściu. Najlepszym rozwiązaniem na to może być stacja higieniczna. Dodatkowo można zastosować
maty dezynfekcyjne i zawiesić w pobliżu wejść/przejść dozowniki z preparatami do
dezynfekcji rąk.
Ważne jest także utrzymanie higieny na produkcji i transporcie wewnętrznym. Przykładowo, stosowanie zamiast narzędzi drewnianych - narzędzi z tworzywa o różnych kolorach, zmniejszy prawdopodobieństwo ich skażenia bądź uszkodzenia produktów spożywczych.