Dezynfekcja rąk w szklarni

Dezynfekcja rąk w szklarniKonsekwencje wystąpienia chorób roślin dla przedsiębiorstwa ogrodniczego mogą być olbrzymie. W tym kontekście, coraz bardziej docenia się znaczenie właściwego mycia i dezynfekcji. Szczególnie ważna jest dezynfekcja rąk. Pomaga ona zmniejszyć ryzyko wniknięcia chorób i szkodników do uprawy oraz rozprzestrzeniania ich przez ludzi.

Pracownicy i goście

Higiena osobista, szczególnie dezynfekcja rąk, zasługuje na szczególną uwagę. Choroby łatwo rozprzestrzeniają się przez dotyk podczas wykonywania różnych prac ręcznych. Dezynfekcja rąk skierowana jest do dwóch grup ludzi: pracowników na swoich stanowiskach pracy i gości – szczególnie tych, którzy poruszają się od jednej szklarni do drugiej i w ten sposób mogą roznosić choroby.

Różne sposoby dezynfekcji rąk

Dezynfekcję rąk można przeprowadzać na różne sposoby. Po pierwsze, można stosować produkty do dezynfekcji rąk na mokro (Menno H), nadające się do mycia rąk w umywalkach. Dodatkowo, istnieją produkty do dezynfekcji rąk na sucho (Enno Rapid),nie wymagających użycia wody, które łatwo stosować przy pracy na zagonach. Wreszcie, dezynfekcję rąk można połączyć z wejściem do szklarni albo ze stacją higieniczną, gdzie myte i dezynfekowane są ręce i stopy.




Opstellen hygiëneplanPytania o dezynfekcja rąk

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami wypełniając poniższy formularz. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko, jak to możliwe.



Powiązane artykuły
- Higiena uprawy
- Ustalanie planu higieny
- Zalety dezynfekcji pianą
- Skuteczne zwalczanie wirusów
- Jak usuwać zabrudzenia?
- Mycie czy dezynfekcja?