Wszystko dla profesjonalnego ogrodnictwaIndywidualne porady specjalistówPonad 10 000 produktów
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa

Nowy wirus w uprawach pomidora

ToBRFV jest chorobą wirusową roślin (rodzina: Tobamowirusy) występującą w uprawach warzyw psiankowatych (pomidor, papryka). Wirus przenoszony jest mechanicznie przez owady (szkodniki, trzmiele) ptaki, ludzi, brudne narzędzia i zainfekowane owoce. Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.
ToBRFV virusWirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście. Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy.

Przeczytaj cały artykuł o ToBRFV
Do not delete this link