-
BHP - Ochrona osobista
Zarówno podczas przeprowadzania dezynfekcji, jak też zabiegów ochronnych, niezbędne jest zachowanie bezpieczeństwa pracowników. Warto pamiętać o odzieży ochronnej, ochronie oczu i dróg odechowych. Dodatkowo, stosowanie rękawic, kombinezonów czy czepków sprzyja utrzymaniu higieny uprawy zapobiegając rozprzestrzenianiu patogenów i szkodników.
-
HACCP – co to jest?
Dla bezpieczeństwa produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców, istotne jest utrzymanie higieny w procesie produkcji. System HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, pol. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) określa wymagania higieniczne gwarantujące bezpieczeństwo żywności przez zlokalizowanie zagrożeń pojawiających się w procesie produkcji.
-
Pracuj bezpiecznie
Każdy pracodawca powinnien zapewniać bezpieczne warunki pracy swoim pracownikom. Identyfikacja ryzyka w gospodarstwie i wprowadzenie odpowiednich środków ostrożności redukuje do minimum możliwość pojawienia się groźnych sytuacji oraz wypadków przy pracy. Na co zwrócić szczególną uwagę?